Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija zaprtje novorojenčka

zaprtje novorojenčka

Pozdravljeni,

imam 10 dni starega novorojenčka (ima tudi rahlo zlatenico), ki že 2 dni ne kaka. Mi lahko prosim nekdo svetuje, kaj lahko še naredim? Poskusila sem z masažo trebuščka, telovadbo nog, sladkim kamiličnim čajem … Skrbi me to, ker je zlatenčen in bi moral veliko kakati, da jo preboli. Menim, da je zaprtje povzrčilo mleko aptamil, ki sem ga po nasvetu patronažne poskusila dodati po redenem podoju, ker je bila mnenja, da nimam dovolj svojega mleka. Na prehrano zelo pazim.

Najlepša hvala!

Atina_84

Draga Atina_84,

prepričana sem, da se je vaš dojenček v čakanju na moj odgovor že “olajšal”. Zato bolj odgovor za mame, ki jih bo mučila podobna težava v bodoče.

Če novorojenček (kar je dojenček v prvih 28 dneh po rojstvu) 2 dni ne kaka, ni nobene “panike” – pod pogojem, da normalno sesa, ne bruha, je zadovoljen in med obroki (npr. na vsake 3-4 ure) mirno spi. Če bruha, ima napet trebušček, veliko joka ali je nemiren, je bolje iti na pregled k pediatru. Če pa ne kaka in malo lula, stalno tečkari in išče dudo, je lahko razlog v lakoti – in premajhnem vnosu mleka, da bi “ostalo kaj konkretnega za kakanje, se vse uporabi”.

Ker se z blatom izločajo tudi soli rumenega pigmenta – bilirubina, smo seveda zadovoljni, če zlateničen dojenček veliko kaka. Ni pa to edini način izločanja – in “zaprtje” ni razlog za visoko zlatenico.

Prav tako je malo verjetno, da bi dodatek Aptamila povzročil odlog v kakanju. Zaprtje je bolj težava pri novorojenčkih hranjenih izključno z nadomestkom materinega mleka, pa še to ne že v prvem tednu hranjenja, ampak kasneje.

Še najbolj se mi zdi, da je imela patronažna sestra prav, ko je podvomila v zadostno količino mleka pri vas. A morda je tudi ta težava v čakanju na odgovor mimo – in gre vse (dojenje in kakanje) tako, kot si želite.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni dr. Kornhauser Cerar,

najlepša hvala za vaš odgovor – res je, moj mali se je vmes že olajšal, vendar ste mi vseeno pomagali pri razumevanju celotne slike. Ker je to moj prvi otrok, mi je vsak tak problem nov in mi veliko pomeni, da mi nekdo razloži vzroke. Po vašem nasvetu bom ponovno poskusila z dodatkom mleka po dojenju, ker se tudi meni dozdeva, da ga morda še nimam dovolj. Malček je star 16 dni, kaka vsak dan najmanj enkrat, v primeru da je zaprt, pa mu dam malo sladkanega čaja (največ 30 ml), vendar ne vsak dan (po nasvetu patronažne). Po čaju se kakanje čez nekaj ur podvoji ali celo potroji. Patronažna sestra meni, da se bo prebava najbrž uredila, ko se bomo začeli kopati.
Še enkrat hvala za nasvete!

lep pozdrav,

Atina

New Report

Close