Zaprtje novorojencka
Pozdravljena Karmen!
Upam, da je bil dopust krasen in da si si nabrala novih moci za naslednje mesece in da bo delcek tega ostal tudi za nas, ki te, kot vidis zares potrebujemo.
Po uspesno resenem problemu “kraganja na dojki” je Jure tokrat zaprt. Vem, da ni nic nevarnega, ampak ima zaradi tega se mocnejse krce in je bolj siten. Zanima me, ali obstaja kaksna hrana, ki jo naj jem, da bo imel otrok lazjo prebavo.
Naj napisem se nekaj podatkov:
– stari smo 7 tednov in pol,
– izkljucno dojen, brez kakrsnihkoli dodatkov,
– dajem mu le kapljice Lefaxin proti krcem,
– jemala sem zelezo Hematopan (4.7. do 14.7.), zaprtje se je zacelo 12. 7. in je trajalo 3 dni, potem sem mu 4. dan posteno zmasirala trebuscek in z mukami “iztisnila” iz njega ogromen kup blata, ki je bilo zelo gosto in lepljivo, barva je bila lepo rumena. Potem je kar sijal od srece, a je bil naslednji dan (16.7.) spet popolnoma zaprt. 17.7. sem ponovila najin postopek in spet je pokakal ogromen kup. No potem je dva dni (18.7. in 19.7.) normalno kakal, da sem ze mislila, da je bil kriv samo Hematopan. Potem je pa spet 20.7. kakal manj in naslednja dva dni (21.7. in 22.7.)popolnoma zaprt. Danes (23.7.) sem spet iztisnila iz njega ogromen kup blata.
Preden so se zacele opisane tezave je Jure pokakal vse plenice in imel vedno lepo barvo in gostoto blata.
Pomislila sem tudi na poskok v rasti, ki bi lahko zmanjsal odvajanje za kak dan, a mislim, da to ni vzrok. Ali torej obstaja kaksna hrana, ki naj jo jem, da bo njegova prebava spet, kakrsna je bila?
Ce bos mi znala odgovoriti ti bom zelo hvalezna, bom pa vprasanje posredovala se na “starsi starsem”, ce bo mogoce tam kak pameten nasvet.
Najlepsa hvala in lep dan!
Mateja
Draga Mateja!
Vesela sem, da sta z Juretom uspešno prebrodila težave pri kreganju na dojkah. In – hvala, moj dopust je bil letos res dolg in čudovit. Preživela sem ga s svojo družino, no delno pa je bil tudi deloven, ker sem se udeležila mednarodne konference o dojenju.
Ne verjamem, da obstaja kakšna posebna hrana, ki naj bi jo jedla mati, da bi otrok ne imel prebavnih težav. Je pa takšnih nasvetov polno v »ljudskem zdravilstvu«, vendar mnoge znanstvene raziskave te vzročne zveze niso dokazale.
Zdravniki pravijo, da je popolnoma normalno, da dojeni otroci izločajo blato vsak dan ali celo enkrat na 14 dni. Znanstvene raziskave so pokazale tudi, da zaprtost ni povzročitelj kolik. Prava zaprtost pomeni trdo, zelo redko kakanje (podobno zajčjim ali kozjim »bobkom«), ki je pri dojenih otrocih zelo redka, bolj pogosta pa je pri zalivančkih. To pa zato, ker materino mleko vsebuje posebne, laksativne snovi, ki sprožajo hitrejše in naravnejše praznjenje črevesja. Nekateri dojenčki imajo težave z reguliranjem zadnjične mišice, saj poskušajo istočasno pritiskati in iztiskati blato – skozi zaprt anus. Dojenčki imajo težave z izločanjem blata tudi zaradi lege. Si lahko predstavljate, kako težko je kakati leže? Mnogi dojenčki glasno godejo, se napenjajo, krčijo in vidno pritiskajo, se celo jočejo prav zaradi teh dveh neprijetnosti, ne pa zato, ker jih izločanje blata boli.
V času okrog 6. tedna mnogo mamic opazi, da se pogostost in količina izločanja dojenčkovega blata spremeni. Ta pojav pripisujemo temu, da je ponudba in povpraševanje v tej starosti že dobro utečena, mati dobi t.i. »zrelo mleko«. To se posledično kaže na dojenčkovem blatu. Izločanje takrat postane redkejše (lahko variira od 2-3x dnevno do 1x na pet dni), zelo pomembno pa je, da takrat ko dojenček izloča poredkeje – izloča obilno. In prav to opisujete tudi vi, draga Mateja. Zato predvidevam, da Jure ni zaprt. Ker pa ima Jure ob izločanju težave, vam svetujem, da se posvetujete tudi z otrokovim pediatrom.