Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Zaprtje in PORTALAK – pomoč

Zaprtje in PORTALAK – pomoč

Pred mesecem in pol so se začele težave z kakanjem pri 2 in pol leta stari hčerki. Ne glede na to da je bolj vlaknasto hrano, pije 100% pomarančni sok, vodo od namočenih sliv,…še vedno ne kaka normalno. Sedaj je začela načrtno zadrževat drekec, in ker imam dosti prosjačenja in kreganja, da naj vseeno porine “klobasico” ven, sva danes začele z Portalak sirupom.

Sedaj me pa zanima, če je katera uporabljala že ta sirup, kdaj so vidni rezultati in koliko časa ga mora jamati.
Začeli sva z dvema žličkama na dan.

Hvala za pomoč
Jasmina

S tem sirupom pri nas nimamo izkušenj – vem, da ga uporabljajo nekateri odrasli – smo pa imeli podobne težave. Po vseh mogočih variantah, ki ste jih opisali tudi vi, je bila “čudežna” rešitev laktoza. To je “sladkorček”, ki se ga kupi v lekarni, nanj se otrok ne navadi, tako da bi škodoval, deluje pa stoodstotno, brez napenjanja, trenutnega zvijanja in podobno. Količino glede na starost pojasnijo v lekarni. Mi smo po dve majhni žlički zmešali v sok, pa je bila težava vsak dan posebej rešena, potem pa je dekliček tudi nehal zadrževati kakce!

Mi imamo podobne tezave s kakanjem, pa me zanima ali so ta sirup in laktoza naravna in ali to spada med odvajala.

Lp

Portalak sirup se daje samo za mehcanje bata,ne pa za odvajanje.Tako,da
ce je blato mehko in otrok samo zadrzuje je potrebno dati drugo odvajalo.Pri nas imamo enak problem pa mi je to povedal zdravnik ravno vceraj.
Srecno

Samo podatek, mislim, da ne gre za laktozo (ki je vsesplošno prisotna v mleku, mlečnih izdelkih, sirih (kot ime pove)), ampak za laktulozo (dve povezani laktozi, ki ju ljudje ne moremo razgraditi in torej deluje odvajalno). Tako portalak kot laktuloza sta sicer odvajali, a bolj “naravnih” (razen sliv, fig, vlaknin ipd.) ni. Srečno!

Naša je bila kot dojenček dvakrat zaprta, pa je rekla zdravnica, naj ji damo zeloooo sladek čaj, pa bo porinilo naprej. Pa je. Smo pa pogruntali čisto slučajno nekaj drugega. Naša je odkrila zelene orbit žvečilne za otroke. Ker še ni znala žvečit, in ker sploh ni vedela, kaj je to žvečilni, ga je grizljala in ga zgrizla do konca. Tri in ne samo enega. Naslednji dan je bilo v plenici ohoho. In drobni koščki žvečilca. Aha. Sedaj, kadar ne gre tri dni kakat (pa to se ne zgodi pogosto), samo tri ali štiri orbit žvečilne. Naslednji dan je problem rešen. Pojma nimam, mogoče bi se zdravnica zgrozila, če bi ji povedala. Ampak sladila, pa kakršna koli že so , pomagajo pri zaprtju.

Mi smo pri dveletni deklici tri mesece uporabljali portalak, brez kakršnekoli škode, saj se črevo nanj ne navadi. Blato je načrtno zadrževala, ker je prej imela trdo blato in jo je bolelo. No sedaj je ta psiha minila, uspelo nam je pa z ogromnim kupom knjig, pa smo bili na kahlici tudi po tri ure ( s pavzami)! Vsak dan ko se je pokakala, pa smo se zvečer kopali za nagrado in počasi je pozabila. Sedaj je 1 mesec O.K. Hvala bogu, ker sem že persen jedla zaradi tega kakanja!!!
Upam, da vam bo kmalu uspelo!

Po mojem mnenju so v otroških žvečilnih umetna sladila, ki v večjih količinah delujejo odvajalno. Če pogledaš na etiketo bonbonov Ricola brez sladkorja to tudi piše.

Mateja

Hvala za vspodbudo, tudi mene se že loteva živčnost, da o tem kako je ta mala nervozna, ker jo tiši pa zadržuje raje ne razlagam.
Danes sva se obe jokali, ona na školki, ker sem jo dejansko prisilila, da se je pokakala, ker jo nisem pustila dol iz školke ( samo njeno olajšanje po kakanju je bilo vidno 100%), jaz pa potem, ko me ni vidla, ker se mi je tako smilila.
Upam, da se bo vse skupaj čim prej uredilo. Še sreča, da z veseljem pije sirup, da ni še tukaj preglavic.

Hvala vsem za pomoč

Zdravo!

Rada bi vam povedala le to, da si je moja mami pokvarila prebavo v mladih letih (30-tih) z odvajali (odvajalnimi čaji itd.), ter nato celo življenje zato trpela. Ker si pokvariš naravno odvajanje v tebi zastajajo strupi in mislim, da je to tudi velik razlog za ogromno bolezni, ki jih je že imela (zelo težke bolezni in ne npr. gripe.). Tudi moj sin je bil en čas zelo zaprt, pa smo z reševali težave z laktozo, slivami, jogurti … in nazadnje z glicerinskimi svečkami, ki pa samo lajšajo izločanje in niso odvajalo.

lp
Tinči

Tudi mi smo imeli in še imamo probleme s kakanjem. Praktično je sin odložil planice pri 3,5 letih – enostavno je imel probleme. Glede lulanja ni bilo problema, tisto je šlo lepo na kahlico ali na školjko. Nato smo pa rekli, da je dovolj planičk, nastopilo je krizno obdobje 1,5 meseca, ko smo kakali 1x na 14 dni pri polnovredni prehrani in zdravnica nam je svetovala jemanje portalaca. Poskušali smo z slivami, jogurti, polnozrnatimi stvarmi, brez sladkorja, svečke, prosim brez kritike, česa nismo poskušali. Ampak s portalakom je pomagalo – sicer čez 2 do 3 dni, ampak je šlo.
Tudi zdaj še imamo občasno probleme, enostavno trmasto zadržuje blato, ampak glede na to da pazimo, da ne zaužije preveč sladkarij, je pripravljen narediti skoraj vse za eno žvečilno.

Glede portalaka pa je tako, enim pomaga, drugim ne. Z sirupom je enako kot s slivami, enim pomagajo drugim ne. Mogoče bi bila tudi kaka kombinacija hruške in sirupa dobra.

Obilo “uspeha ” s kakanjem.

OREHOV ČAJ!!!! S hčerko bili na kliničnem zaradi kroničnega zaprtja intd…..vsa zdravila in odvajal ter namočene fige in slive sam na začetku mal pomagalo…….ko pa sem ji skuhala orehov čaj, recept dobila na netu….pa je šla še isti dan na blato in to blato je odvajala več kot 3 dni, to je hodilo ven iz nje….boga punčka…..to so bile take bolečine…od kar pa redno pijeva orehov čaj, vse lepo poteka….več si preberite na netu ali pa mi pišite na lorinik mail com

Nič sam na začetku pomagajo,sploh znaš delovanje in o dreku??
Očitno ne

New Report

Close