zaprtje in mlečni izdelki
Pozdravljene!
Pri nas se že nekaj časa borimo z zaprtjem in je še kar nekako šlo- kakala je enjarta do dvakrat na teden . Ta teden pa je bila prava kriza in sedaj že kar ne vem več kaj naj še naredim.
Mala zelo rada je jogurte in skutke (predvsem sadne) in to je tudi edina stvar, ki jo poje mal več, vse ostalo je po par žličk in konec.
Zanima me kako je s tem ali mlečni izdelki zapirajo ali jih lahko je?
Sem že iskala po starih temah pa nisem našla nič na to temo – vse ostale nasvete pa pridno koristimo (slive, kivi, donat ipd.)
Vesela bom vsakega nasveta..
Hvala.
LP
Naš mali nima problemov z zaprtjem, kaka celo večkrat na dan (trkam na les). Sem mu pa zadnjič za zajtrk slučajno pripravila suhe slive in suhe marelice z jogurtom. To ga je tako pognalo, da je imel tisti dan trikrat drisko. Slive in marelice sem dala v posodo in jih zalila s toliko vode, da so bile pokrite. Pustila sem, da je zavrelo, nato pa sem dušila na šibkem ognju še prib. 5 min. Nato sem zmiksala do željene gostote in ker se mi je zdelo pregosto, sem malce improvizirala in dodala jogurt.
Malemu je bilo zelo všeč in je zmazal cel krožnik. Potem pa…
Poskusi, mogoče bo pomagalo! Pa še okusno je, vsaj našemu!
Pozdravček!
Meni je gastroentereolog rekel, da mleko načeloma zapira, vendar pa je še pri tem očitno, ko se ga pije v res velikih odmerkih.
Naša oba sinka sta ga dobila 2x na dan (mleko), prav tako jogurte. Zelo priporočljivi so Lca navadni jogurt.
V petek me je pediatrinja posebej opozorila, da naj mu dam kislo smetano, kar pa sicer skoraj redno počnem in dodajam zelenjavnim kašicam. Bom pa malemu 1x poskusila dati kefir, morda mu bo všeč.
Sama imam zelo rada mleko in mlečne izdelke. Navadni jogurti so bili vsak dan mojem jedilniku in tudi težave s prebavo so me spremljale ves čas. Dolgo nisem verjela, da mleko zapira, nato pa sem poskusila biti nekja časa brez. Razlika je bila očitna. Opazila sem, da me najbolj zapira sir, takoj za njim pa so jogurti.
naš zdravnik je tudi rekel, da mleko zapira, kajti imeli smo tudi takšne probleme z kakanjem, ki so se vlekli cca. 2 leti.
pa smo rekli v redu, dajmo brez mleka nekaj časa. pa ni bilo nič bolje.
sedaj pa, ko se je stanje normaliziralo, pa mali spije najmanj 1 liter mleka na dan pa gre sedaj tudi po 2x na dan kakat, tako da nisem čisto prepričana, da res mleko zapira.
vem pa tudi, da nekatere mleko požene?!
če ti bo kaj pomagalo…..
Naša Zala (20m) je tudi kar pogosto zaprta.Zadnjič je bilo pa že prov hudo.Kar mal ji je črevo ven pogledalo,pol je pa pri vsakem kakanju jokala, blato je blo mal krvavo in pa enormnega kalibra (obseg).Potem seveda ni več hotla na kahlo in je začela zadrževat.Probala sem z vsem, donat, kivi, pomarančni sok, suhe slive, ogromno zelenjave, nič riža, banan in korenja,….pa ni bilo nobene spremembe. Popila je tudi ogromne količine vode (1l/dan). Potem mi je sestrična,ki je zdravnica,svetovala naj dam glicerinsko svečko,da se izprazni in začnem s Portalakom.No,tako smo tud nardili. Po svečki je nardila ornk kup,po 14 dnevni kuri s Portalakom pa je stanje normalno – kakanje 1 do 2x na dan in to brez kakršnih koli težav.
Veliko uspehov.
No, mi smo našemu malčku pri 10.mesecih začeli dodajati mleko in izdelke iz kravjega mleka in takrat se je začelo katastrofalno zaprtje. Mali je jokalm od bolečin in se zvijal po cel dan, da je spravil iz sebe majhen kakec. Po tem pa so mi v bolnici svetovali naj za nekaj časa preneham z mlekom in sem. No sedaj je pa star 13 mesecev in sem mu pred 2 mesecema začela spet dajati mleko in imamo kontra situacijo. Sedaj imamo pa tako drisko, da ne sme tudi pogledati mlečnih izdelkov.
Sem tudi jaz že razmišljala, da bi ukinila za nekaj časa te mlečne izdelke – mleka itak ne mara, gris, mlečni riž ipd. že zdaj niso aktualni.
Sem pozabila napisat, da se še kar dosti dojiva in sem razmišljala, a moram potem tudi jaz prenehat uživat mleko ??? Niti v kavi (nescafe) ne???
Se pa spomnim, na začetku je mala imela krče, če sem jedla skuto ali kaj podobnega – mogoče je res tu kaka povezava.
Ne vem, bomo poizkusili še to.