Zaprtje
Lepo pozdravljeni!
Redno prebiram vaše odgovore, zato se tudi obračam na vas in prosim za nasvet. Sem v dvajsetem tednu nosečnosti. Zadnji teden imam precejšnje bolečine-krče v trebuhu, poleg tega pa ne morem na potrebo. Bila sem pri svojem ginekologu, ki je po pregledu ugotovil, da je vse O.K. in da je to verjetno povezano z črevesjem. Vzel mi je bris in dejal, da bom obveščena, če bi bile prisotne kakršnekoli bakterije. Rada bi še vaš nasvet glede tega. oz. zaradi česa pride do takega zaprtja in ali lahko pijem Donat.
Za vaš cenjeni odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.
Spoštovani,
vsekakor lahko pijete Donat, zakaj prihaja do občutka krčev in zakaj to nekatere moti bolj , druge manj pa ne vemo. Vsekakor je krčenje maternice tudi v nosečnosti nekaj povsem normalnega, dokler se zaradi ali ob njih MV ne odpira. Zaprtost in težje odvajanje blata je v nosečnosti pričakovan pojav, je pa posledica odziva vseh votlih organov na progesteronsko prevlado (podobno je v drugi polovici M ciklusa) in slabše peristaltike (gibljivosti) črevesja.
Pozdravljeni!
Sem v 9. tednu nosečnosti. Imam hude težave s prebavo. Zaradi slabosti določenih stvari ne morem jesti (večino sadja, zelenjave, lanenega semena…, donata, activije…). V glavnem jem bolj suho hrano (prepečeneč, popečen toast, bobi palčke…). Pred pojavom slabosti sem jedla vse, predvsem veliko sadja in zelenjave, jogurte, polnozrnat kruh, pila sem donat, pa tudi drugače sem popila veliko vodo (tri do štiri litre). Zdaj pa vsega tega ne morem.
Ne vem, kako naj si uredim prebavo. Zadnjič sem uporabila glicerinsko svečko, vendar sem zaradi trdega blata malo zakrvavela iz črevesa. Zdaj tega ne upam več. Kaj mi svetujete, upoštevajoč slabost, ki mi preprečuje primerno prehrano. Kaj pa samoklistir? Ali bi bila uporaba le- tega lahko nevarna za nosečnost?
Splošna zdravnica mi je svetovala kapsule linex. Ali mislite, da lahko pomagajo?
Spoštovani,
bojim se, da z nobenim zdravilom ne boste uredili prebave, če ne boste mogli poskrbeti za ustrezen “volumen” polnitve črevesa. Kapsule lineks tudi ne bodo rešile problema. Seveda je v pogojih, ko ti vse smrdi in/ali draži na bruhanje, energetsko potrebo pokrivati z živili, ki imajo veliko “polnil” in manj kalorij, zato je treba pač najti nek kompromis. Če ne gre drugače, pač poskusite s samoklistirom, ki nikakor ne škodi nosečnosti. Poskusite še s suhim sadjem (fige, slive ipd.)