Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Zaprtje 7-mesečne dojenčice

Zaprtje 7-mesečne dojenčice

Pozdravljeni!

Na vas se obračam, ker ne vem več kaj narediti.

Imamo 7-mesečno dojenčico, ki ima težave z zaprtjem.

Že od drugega meseca naprej jo v naročju dajemo na kahlico v položaju lunice. (https://veva.si/otroci-brez-plenic/).

Vse je bilo super, deklica je blato odvajala 5-7x na dan in je polno dojena (včasih v kahlico, včasih v plenico). Nato smo pri 4 mesecih začeli z uvajanjem GH počasi. Seveda se je konsistenca blata spreminjala in prišli smo do točke, ko deklica ni več kakala v plenico ampak samo v naročju v kahlico, ker ji to ni predstavljalo težav. Ker je deklica rada jedla in delno tudi zavračala dojenje smo postopoma uvedli 4-5 GH na dan. Takrat pa se je blato seveda strdilo do te mere, da je enkrat na kahlici začela jokati med odvajanjem.

Po tistem smo takoj začeli s kompotom suhih sliv in jabolko. Za piti voda od suhih sliv. 5 ml lactacona ter tudi glicerinska svečka po potrebi.

Zadeva se je uredila, da je deklica kakala vsaki dan in pri tem ni jokala, malo se je sicer napenjala ampak še vedno-izključno v naročju v kahlico.

Par dni nazaj je zbolela za 6. Otrosko boleznijo. Zaradi vročine smo ji dajali svečke calpola in je te 3 dni kakala mehko. 4. Dan je kakala že normalno ampak se je cel dan zvijala in grozno jokala, da smo sli na urgenco. Tam so na uz ugitovili, da je črevesje polno blata in naredili klistir…ostali smo tudi na opazovanju zaradi pikic.

V bolnišnici je deklica normalno kakala (dobila je sirup waya lax, ki smo ga komaj živi spravili dol v flaški z vodo).

Ko smo prišli domov naslednji dan, je pa spet kakala bobeke in to zelo malo. Doma nadaljujemo z lactaconom, slivami tudi žličko donata sem dala. Danes je sicer odlično razpoložena vendar nič od kakanja, zato sem dala glicerinsko svečko. Kakala je po 15 min (v naročju na kahlico) in kar trdo, vendar ne dosti.

Naj napišem še naš jedilnik:

Zajtrk: koruzni/pirin zdrob z jabolki

Malica: ovseni kosmiči s sadjem in cimet

Kosilo: krompir + zelenjava (vse iz vrta) + 2x na teden meso, 1x na teden rumenjak + 1x na teden ribica. Zraven žlička olja. Kašica je gladka in tekoča.

Malica: uvajave jogurt + sadje

Večerja: zdrob ali prosena kaša s slivami

Vmes seveda dojenje kadar želi (jaz več pristavljam kot pa hoče dudati).

Poje kar dosti 1- 1.5 dl na obrok.

Skrbi me tudi teža:

Ob porodu 3660 g, 50 cm

1 Mesecev 4460 g, 54 cm

2 Mesecev 5140 g, 59 cm

3 Meseci 5610 g, 60 cm

5 Mesecev 6490 g, 67 cm

6 mesecev 6869 g, 69 cm

7 mesecev (tehtana v bolnici) 6960 g

Skrbi me kaj naj naredim še glede kakanja. Skrbi me tudi to, da se nikoli ne pokaka v pleničko, je možno da tako majhen dojenček zadržuje blato? Kaj pa glede teže?

 

Hvala za vse!

Zaskrbljena mamica

 

Vse kar opisujete, ne kaže na neko pomembno zaprtje. Prav tako tudi teža raste po pričakovanjih (sicer bo sedaj kratek “predah” zaradi viroze, ob kateri večina dojenčkov izgubi težo). Tudi prehrana je prav zgledna (razen, da ne razumem čisto, zakaj dobi meso – ribo skupno le 3x tedensko) – nisem prepričana, da je veliko mamic tako natančnih v prehrani, večina jih v tej starosti da dojenčku jesti tisto, kar jedo sami, zraven pa še vmesne obroke – razne kašice, sadje. In tako kot ste natančni v prehrani, ste tudi v njeni prebavi – dvomim sicer, da noče kakati v pleničke, ker jo to moti. Bolj zato, ker jo že od zelooooo zgodaj navajate na alternativne načine kakanja. Kar ni nič narobe, le naporno je….

Da je po virozi slabše kakala, je tudi pričakovano – verjetno je manj jedla in ni ostalo veliko za kakec.

Če bo res zaprta (kakala na 2-3 dni, blato trdo, suho), je najbolj ustrezen Lactecon – ki je čista laktuloza, brez dodatkov. In ta oblika ogljikovih hidratov v debelem črevesju pritegne nase vodo in naredi kakec mehkejši. Nobenega drugega vpliva nima na črevesje, je torej mehčalo, ne odvajalo. In ko ga otrok pokaka, je potrebna za enak ulčinek čez dan ali dva nova “doza”. Sama ne sodim med zagovornike mlačnega Donata – predvsem zato, ker je za “učinek” potrebna velika količina – vsaj deciliter, ne pa žlička ali dve.

Verjamem, da se bodo težave kmalu umirile. Če ne, se pa spet bereva…

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close