Najdi forum

zaprtje

Pozdravljeni,
trenutno izkušam hudo zaprtje,(napet,napihnjen in otrdel trebuh, zatečene bezgavke v dimljah) in nikoli si nisem mislila da lahko prebava povzroči take preglavice.ob tem sem se zamislila tudi nad svojim režimom prehranjevanja, ki sem ga do sedaj dokaj neresno jemala(enolična prehrana,v glavnem mleko,sir, kruh, namazi,skratka skoraj nič kuhane hrane) . Po obisku pri zdravniku, sem dobila edini napotek, naj se vrnem, če ne bo bolje, vendar sem se odločiila resno pristopiti k načinu prehrane,kajti tega nočem izkusiti nikoli več, oziroma vsaj zmanjšati možnost za ponovitev:) V knjigi dr. Dražigosta Pokorna – Zdrava prehrana in dietni jedilniki – sem našla 3 vzorčne jedilnike, tako da nekaj je za zčetek, vendar pa imam od tu naprej za vas tri vprašanja: 1.Ob tem priporoča pitje tudi donata mg, pa me zanima,ali dolgoročno pitje le tega povzroči “razvajenost” črevesja pri prebavi?2. Poleg tega je omenjena “slivova dieta”(zaradi naravnega laksativa), pri kateri pa ne piše, kako se izvaja. Ali je to mišljeno kot vsakodnevno uživanje sliv po malem, ali pa je to prav poseben jedilnik? In (3.)ali mi lahko priporočite kakšno literaturo, kjer bi bilo na voljo več jedilnikov za tovrstno težavo?

Lep pozdrav!
Maja

Spoštovani!

Res mlečni izdelki lahko prispevajo k zaprtju, a navadno so tu še drugi dejavniki: premlo zaužite tekočine, malo zaužite hrane z malo balastnih snovi, zlasti malo presne hrane, premalo gibanja.

Zaradi donata se vam črevesje ne more razvaditi, ker je delovanje vezanao na trenutni vpliv tekočine in mineralov, ki se po nekaj urah porazgubi. Lahko uživate slivov kompot (svežih ali suhih sliv) in jeste plodove svežih ali suhih sliv preko celega dneva li enkrat na dan. Žal ne poznam nobenega naslova, da bi ga lahko napisal. Literature je na kupe, le teže se je ravnati po njej. In ne delajte cele znanosti iz prebave. Poslušajte svoje črevesje, pa bo šlo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Tudi moja hči je imela vedno težave s prebavo, kljub raznovrstni prehrani.
Vendar blata ni redno odvajala.
potem je začela uživati kivi(po izkupnjah neke moje znanke s podobnimi težavami),
in sicer po en ali dva sadeža na tešče. Prebava se ji je uredila.
Poizkusi, mogoče bo pomagalo tudi tebi.

lp

New Report

Close