zaprtje
Zadje čase imam težave z odvajanjem blata, zato prosim za pomoč, če je kdo uspešno odpravil tovrstne težave. Občasno imam tudi hemeroide in bolečine v spodnjem delu trebuha. Poizkusila sem že z Donatom, suhimi figami in slivami. Včasih so mi pomagale glicerinske svečke, zdaj pa tudi te ne več, kakšnih močnejših odvajal pa si ne upam uporabljati, da se ne bi navadila. Zdravo živim, veliko se gibljem in imam skoraj idealno težo. Že vnaprej hvala za odgovore in predloge.
Najpogostejši vzrok za akutno zaprtje so sprememba kraja ali prehrane, stres. Tudi banane, čokolada in nekatera zdravila lahko zamašijo črevesje. Najpogostejši vzroki za kronično zaprtje pa je premalo gibanja, prevelika telesna teža, prehrana s premalo balastnih snovi, premalo tekočine, nerazrešeni duševni konflikti, spolni problemi.
Črevo je vztrajen delavec in v stalnem gibanju, zato potrebuje pomoč trebušnih mišic. Marsikatero zaprtje bi bilo odpravljeno že z dosti gibanja in vajami za pridobitev moči.
Psihično ozadje je prav tako lahko vzrok zaprtju. Npr. težave v zakonu, službi..
Dobri stari znanec pri odpravljanju zaprtja je ricinovo olje. Popijmo ga eno ali dve jedilni žlici, po dveh urah bo že učinkovalo.
Češplje, slive, marelice, datlji, češpljev ali bezgov sok ter sok kislega zelja po naravni poti pospešujejo prebavo.
Jesenov sirup(dobimo ga v lekarni), kopiči blato v črevesju in s tem izboljša odvajanje blata. Tega ne smemo jemati dlje časa!
Torej:povečati je potrebnobvnos balastnih snovi(zelenjava, sadje, polnozrnat kruh, mueslija), popiti je treba najmanj dva litra tekočine na dan (najbolj primerna je voda), manj kave, čokolade, vina in piva),
Pri jedi si vzemite čas, čimbolj bo hrana prežvečena temlažje delo bo imelo črevesje.
Roke proč od odvajal!!!
V daljšem obdobju vsa odvajala poškodujejo črevesje in odtegujejo telesu potrebne minerale. Začne se začarani krog, kajti pomankanje mineralov še bolj poleni črevo.
Tudi sama sem imela težave z zaprtjem in hemoroidi, pa mi je našteto pomagalo. Upam, da bo tudi tebi.
Srečno, Lidija
No meni vsa naravna odvajala (slive, Doanta itd.) ni popolnoma nič pomagalo. Pomagal pa mi je sirup PORTALAC, ki sicer je odvajalo, vendar se baje nanj ne navadiš(jaz se nisem). Dobiš ga v lekarni brez recepta. Jedla sem ga
približno 2 meseca vsako jutro po eno žličko. Od tega je sedaj že 4 leta in od takrat nimam več težav. Prej sem jih pa imela kar naprej.
Seveda, se je za odvajanje blata potrebno potruditi. In to vsak dan. Poiskusi navaditi svoje telo na redno vsakodnevno odvajanje. To delaj vsak dan, če se le da ob isti uri. Tudi če bo neuspešno se bo črevo navadilo na delo in enkrat se bo že izplačalo. Trening črevesja začni ob pomoči Portalaka.
Za kasneje, ko sirupa ne boš več jedla, pa si sem pa tja omisli kakšno dieto. Dieta je sicer mišljena za hujšanje. Ti pa zelo dobro uredi prebavo. Malo si jo priredi (da ne boš še shujšala, če ti ni potrebno), vendar ne odstopaj s kakšnim kruhom ali sladkarijami.
PONEDELJEK
Zajtrk: Kava brez v poljubnih količinah
Kosilo: 2 kuhani jajci, osoljena špinača kuhana na vodi
Večerja: 1 velik zrezek ali biftek na olju v ponvi, zelena solata
TOREK
Zajtrk: Črna kava brez, 1 mala žemlja
Kosilo: 1 velik zrezek, zelena solata , kakršnokoli sadje
Večerja: Kuhana šunka v poljubnih količinah
SREDA
Kosilo: 2 kuhani jajci, zelena solata in 1 paradižnik
Večerja: Šunka, zelena solata
ČETRTEK
Kosilo: 1 kuhano jajce, kuhana presna repa, 10 dag sira
Večerja: Sadje, jogurt
PETEK
Zajtrk: Repa z limono, črna kava brez
Kosilo: Kuhana riba, 1 paradižnik
Večerja: 1 zrezek, zelena solata
SOBOTA
Kosilo: Piščanec na žaru
Večerja: 2 kuhani jajci, repa
NEDELJA
Zajtrk: Čaj z limono brez
Kosilo: 1 zrezek na žaru, sadje po izbiri
Večerja: Po želji, kar imate najraje po jedilniku
Za hemoroide pa verjetno veš. Umivanje z mrzlo vodo po vsaki potrebi, pa bo – vsaj bolje če ne dobro.
LP, Andreja