Najdi forum

Zaprje pri otrocih

Imam dve leti staro hčerko. Že kot dojenček ni imela ravno najboljšo prebavo.
Sedaj, kljub raznovrstni prehrani (kajni ni izbirčna in poje skoraj vse) je njena prebava katastrofalna. Na blato gre zelo poredko (tudi v razmaku od 5 do 7 dni). Pri tem pa neznosno joka, cvili in se ji blato najverjetneje zapeče, zato ga niti ne spravi iz sebe, ter ji moramo vso zadevo oljašati z odvajalnimi svečkami. Ker pa je še premajhna in nočem, da bi se na tovrstne zadeve navadila in uničila črevesje, vas prosim če poznate kakršen koli način, da ji to zadevo olajšam oziroma odpravim ta strah pred kakanjem (ker najverjetneje, ko gre kakat jo to zelo boli, zato ponovno zadržuje blato in krog je sklenjen). Zdravnica pravi, da ima verjetno tak metabolizem, naj me ne skrbi, kajti ko bo morala na blato bo že šla. Zame to ni rešitev.

Hvala

Alenka

zjutraj ji dajte na tešče 1 kivi . pri nas vedno pomaga.

Pri zaprtosti otrok sem namakala suhe slive. Vodo oz. sok so zelo radi pili, iz namočenih sliv pa sem jim pripravila kašo. Moja prijateljica pa prisega na mlečni sladkor, ki ga dobiš v lekarni.

Pri nas smo tovrstne težave odpravljali z precej sladkim kamiličnim čajem. Poskusite, šloditi ne more. LP John

pri nas je bilo podobno, vendar predvidevam, da je bilo malo psihične narave (selitev, potovanje, odvajanje od dude) in je minilo po nekaj mesecih.
Pomagala je mogoče suha sliva ali suha figa, veliko tekočine.

Kot otrok sem imela enake težave. Ugotovili so, da sem alergična na domače kravje mleko. Ko smo prešli na “industrijsko” (trgovinsko) mleko, so težave same prešle.

Sicer pa nasvet vsem, ki imate občasne težave – med palcem in kazalcem (če raztprete prste) se približno na sredini nahaja akupunkturna točka, ki se imenuje veliki iztrebljevalec. Ko boste opravljali potrebo, jo skušajte pritisniti, držite tri sek in sčustite, ter to večkrat ponovite. Črevesje začne samo stiskati.
Meni pomaga (včasih jo stisnem tudi pri otrocih), vi pa poskusite

Špela

Imela sem podobno težavo. Poskusi s sirupom PROREKTAL. Otrok se ga ne more navaditi, njegov učinek pa je, da narebi blato bolj sluzasto in otroka pri iztrebljanju ne boli. Po polletni redni uporabi se je simu prebava čisto normalizirala, tako, da imamo sirup na rezervi le še za kritične primere ( na 2-3 mesece enkrat… )

poskusi z maslom … maslo nareži na majhne koščke, približno take oblike in velikosti kot so svečke Paracetamol, za vročino … daj v zamrzovalnik in ko se ti bo zdelo da malo tišči kakat, vzami svečko iz skrinje in ji daj eno v ritko, prej ji razloži, da bo s pomočjo te svečke(masla) lažje kakala .. predvsem z manj bolečinami, ker maslo blato razredči, pa še ritko namasti, da manj boli … jaz sem svojemu zdaj že skoraj triletnemu sinu parkrat tako pomagala, in res se je pokakal z manj bolečinami .. zdaj ga vsak dan spomnim, da mora kakat .. vsede se na kahlico in včasih se pokaka, včasih ne, samo ponavadi med enim in drugim kakanjem ne mine več kot 2 dni, včasih pa tudi po 3 in več dni ni kakal .. ko pa je , je bilo blato trdo in kakanje boleče .. to pa vodi v strah .. in v začarani krog.
Pa veliko sreče.
Barbara.

Pri našem 5-letnem fantku te težave trajajo že celo leto, odkar se je začel zaradi bolezni sklepov manj gibati. Iztrebljanje je na 5 – 7 dni. Prej teh problemov ni bilo.
Poizkusila sem že vse mogoče: tudi po zaužitju cele stekleničke (v navodilu predpisanih dnevnih odmerkih) odvajalnega sirupa se ni pokakal, odvajalni čaj mu je povzročal samo krče, svečke so sicer delovale, ampak uporabili smo jih le v skrajni sili, če ni kakal cel teden. Pomagale so hruške. Ko je iz pogovora odraslih razbral, zakaj mu hruške tako ponujamo, jih je začel zavračati. Prav tako grozdje. Drugega sadja razen jabolk pa itak ne mara.
Problem je v tem, da blato zadržuje in noče kakati. Prijatelji so ga zbadali, ker je kakal še v pleničko, takrat je začel blato zadrževati. Tresel se je, postajal izmenično rdeč in bled, vendar kakati ni hotel. To je privedlo do kroničnega zaprtja, ko mu uide redko blato (včasih tudi do petkrat na dan, ravno toliko, da so spodnjice umazane), kepa pa ostaja v črevesju. In po tistem zafrkavanju prijateljev je začel zavračati še pleničko, tako da zdaj kadar kaka, kaka v hlače.
Zadnji mesec opažam spremembo na bolje, počasi se mu prebava ureja (iztrebljanje na 2-3 dni), ker se je tudi stanje njegove bolezi toliko izboljšalo, da se lahko že skoraj normalno giblje. Zdaj se usmerjamo v reševanje drugega problema, namreč opravljanje potrebe v hlače. Ne vem kako naj ga prepričam, da bi uporabil školjko ali kahlico, ker je to bolj čisto in to vsi tako počnemo. Je sicer zelo trmast in svojeglav, ima fiksno idejo, da on ne bo nikoli kakal v školjko ali kahlico. Zanimajo me Vaše izkušnje, ker vem, da če problem ne bomo v kratkem času sami rešili, nas čaka psiholog.

Tudi pri nas imamo podoben problem, začelo se je z zaprtjem, sedaj pa, ko smo povečali uživanje sadja (predvsem kivi, ki deluje kot naravno odvajalo), jogurtov in vsega pač, kar so nam svetovali, pa je problem v tem, da hčerka (3 leta) iz strahu, ker je prej redko in zato zelo trdo kakala in jo je seveda zelo bolelo, raje blato zadrži. To ji včasih uspe tudi po 2 dni. Ko jo pritisne kakat močno stisne ritko, pa mine. Seveda pa je posledica tega, da po 2 – 3 dneh, je blato spet trdo in smo v začaranem krogu. Sama resno razmišljam, da jo bom peljala psihologu.

Kar pa se tiče odvajanja na kahlico ali v školjko, mi smo to rešili tako, da smo narisali razpredelnico in če se je pokakala v hlače narisali črno piko, v nasprotnem primeru pa zvezdico, za npr. 5 zaporednih zvezdic, pa smo ji obljubili majhno darilo (npr. “šminko”, nove škarjice…).

New Report

Close