Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Zaposlitev za tujca v Sloveniji

Zaposlitev za tujca v Sloveniji

Pozdrav vsem,

Ker vidim, da se na tem forumu zbira kar nekaj “internacionalnih” parov, sem se dolocila, da vas malo povprasam za nasvet.

Moj moz je Nizozemec. Ze odkar sva skupaj, pa si zeliva ziveti v Sloveniji in ne na Nizozemskem. On tukaj stalno zaposlitev in dobro zasluzi, v Sloveniji pa so tujcem zaprta vsa vrata. Jaz koncujem studij in se mi zdi, da se bova morala odlociti… Ce jaz pridem na NL, tukaj skoraj ne morem dobiti vec kot sluzbe snazilke (moje znanje nizozemscine je pasivno). Ce on pride v SLO, nama ena SLO placa nikakor ne bo zadostovala.

Zanima me, kako ste tisti mesani pari, ki ste se odlocili za zivljenje v Slovenji nasli zaposlitev??? Midva sva napisala tudi ze prosnje na agencije, pa nisva dobila niti odgovora, da nimajo nobene pametne sluzbe.

Torej, ce ima kdo kakrsenkoli nasvet, naj se prosim oglasi

Povej izobrazbo in kakšne izkušnje – malo več podatkov, kaj želi in kaj zna.

primož

Morda bo res bolje, ker tudi on noce bit snazilka…

Ima magisterij iz biologije. V preteklosti je delal kot biolog v zivalskemu vrtu, zdaj uci na dodiplmski stopnji “animal managenent”. Ima torej veliko praktičnih in pedagoskih izkusenj. Njegova idealna sluzba bi bila na podrocju terenske biologije (pozna dvozivke, plazilce, ribe) – torej popisi zivali, ugotavljanje razsirejnosti vrst, spremljanje stevila, ipd. V Sloveniji bi bilo na tem podrocju vec kot dovolj dela, a kaj ko za to nobeden ne daje denarja. Delal bi tudi v zivalskemu vrtu, ampak v Ljubljani ze dolgo ni nobenih prostih mest…

Tekoče govori & piše anglesko, nemško obvalada pogovorno. Slovensko mu pasivno ze kar gre.

Kaj mislis, Primoz, je kaj upanja? Na Nizozemskem je en grozen dolgcas. Sploh za dva biologa (no, jaz bom kmalu), ki bi rada videla kaj zivali, tukaj pa jih ni (vec).

Pikica

Malo cinicen, pa vendarle – nasvet – bistveno bolje bo po vstopu Slovenije v EU
(zelo verjetno 2004), ko bo (vsaj teoreticno) vsak drzavljan EU pri iskanju sluzbe v SLO izenacen z nasimi drzavljani, medtem ko zdaj tujec a priori odpade, ce se na razpis javi vsaj en SLO drzavljan poleg njega. No ja, tudi pred tem seveda ni za drzati krizem rok, gotovo velja razmisljati v smeri sluzb, kjer so pomembne povezave na relaciji Slovenija – Nizozemska.

Pozdravljen Primoz! Pravzaprav imam isto vprasanje kot Pikica, moz je graficni designer, trenutno zaposlen kot art director, honorarno pa poucuje multimedijo in web design na eni ameriskih univerz. Njegovo celotno delo pa si lahko ogledas na :
http://www.propagandaoffice.com (stran se ni popolnoma izdelana). Za vsako informacijo se ti vnaprej najlepse zahvaljujem, lahko uporabis kontakte, ki so podani na strani, ali pa moj mail. HVALA,HVALA!!! Lep pozdrav

Ojla,

Mi smo v zelo podobnem položaju, zato imam nekaj idej, če ga zanima delo v znanosti:

– naj naveze stike z ljudmi iz svoje stroke, osebne stike, da ga bodo spoznali in spoznali, kaj dela, pa kakšen članek bi lahko napisal (lahko tudi poljuden,samo, da se bo njegovo ime pojavilo v strokovni javnosti)

– lahko poskusi iskati kaj na univerzah okoli Slovenije – Trst in Gradec sta čisto blizu in že v EU, mogoče bi imel tam več možnosti

– ne vem, kakšen je sistem na NL, ampak lahko bi si poskusil najti nizozemski ekvivalent mladega raziskovalca, s temo, ki jo mora narediti v Sloveniji – to bi prišlo v postev, če se mu da delat doktorat.

– zunaj stroke je pa še možnost v NL in EU ustanovah (konzulati, ambasade, predstavništva, nevladne organizacije, kar koli…), ki delajo v Sloveniji. Ali pa npr. prevajanje.

Drugače pa vsi skupaj čakamo na 2004, ja. Aja, pa da ne boš mislila, dami že imamo službo za moža, ko se tako pametno delam. Še iščemo. Ampak nekako se nama zdi, da je to najboljša pot.

pozdrav

rožica

Še nekaj sem se spomnila – zelo pomaga, če se nauči slovensko, ljudje se kar stopijo od navdušenja – res.

Pozdrav vsem.

Jaz sem tudi ena od teh, ki bi rada pripeljala svojega Belgijca v Slovenijo. Ja mi zenske smo pa res “cudo”.

Primoz najbolje je, da odpres kaksno agencijo za iskanje zaposlitve in nam pomagas.

Punce veliko srece in upam, da nam bo uspelo.

lp,
Sonja

Rožica,

Dala si nama sicer kup dobrih nasvetov, vendar sva zal ze vse poskusila. Objavil je ze kar nekaj clankov, a to mu ni prineslo kaksne vecje “slave” oz. ponudb. Krog biologov v Sloveniji je dokaj majhen in kar nekaj jih poznava. Vsi vedo, da isce sluzbo, vendar nobeden nima kaksnih boljsih idej. Poleg tega pa vsi mislijo, da tujec, ki pride iz Zahoda, pa res lahko prinese denar s seboj. Vendar pa ni tako lahko, kot se zdi. Pogovarjal se je ze tudi o doktoratu – dobil bi lahko NL stipendijo celih 50.000 na mesec (SLO so dali v isto kategorijo kot Romunijo). Poleg tega je morajo tujci placati studij v SLO. Ce bi delal doktorat preko NL univerze, pa lahko pozabi na terensko biologijo, ker jih tukaj zanima samo se molekularna (tam je ocitno dovolj denarja). Tudi na ambasado sva ze vprasala – nic…

Zdi se mi, da vsi cakamo na EU, ampak jaz se bojim, da zaradi tega ne bo nic lazje. Lahko se bo sicer preselil v SLO in se prijavil za sluzbo, ampak sem prepircana, da bi skoraj vsak slovenski delodajalec raje vzel slovenca kot pa tujca… Zal…

Si ti svojega moza ze kaj naucila slovensko? Kako vama gre? Tukaj ni nobenih tecajev slovenscine, tako da nama gre bolj pocasi. Saj besede bi se sle, ampak skloni:-)

Kje zivita vidva? Kdaj se nameravata preseliti?

LP,

Pikica

Z zeno sva poskusila v SLO pred leti (oba Slovenca, vendar eden brez slovenskega drzavljanstva). Vsako leto sva stala ob 6h zjutraj na Mackovi v Ljubljani dobri 2-3 ure v vrsti za podaljsanje delovne vize. Pred in po tem sva porabila kaksen mesec za zrihtat vse papirje. Aja, pa delovne vize nisi mogel dobiti brez dovoljenja za bivanje, le-tega pa nisi mogel dobiti brez dokazila, da se bos lahko prezivljal (delovne vize in potrdila o zaposlitvi), nihce ti ni izdal potrdila o zaposlitvi, ker nisi imel delovne vize, itd, itd.

Upam, da se je od takrat situacija izboljsala. Po treh letih sva odsla. Zdaj cakava, da bo SLO v EU in potem se bomo morda vrnili……

Hehehehehe, pozabila sem povedat, da je potrebna zelo trmasta vztrajnost. Pri najo se sele zdaj na obeh koncih kazejo prvi rezultati. Sicer pa ne bom podrobnosti razlagala tukaj, ker so za vecino najbrz dolgocasne. Ce imas
e-naslov, ti pa lahko napisem vse, kar sva že poskušala, da bi kdo dobil kakšno službo. Sicer pa zdaj obadva znava oba jezika (uradno, s potrdili) in to res zelo pomaga. Se splača. Zaekrat smo še na Norveškem, ampak jeseni pridemo nazaj v Slovenijo in potem bodo službe postale še bolj aktualne.

pozdrav
rožica

Rozica!

Pisi mi na [email protected]

Vesela bom kakrsnega koli nasveta.

LP,

Pikica

Težko je. Moj fant je nostrificiral v LJ spričevala, veliko mu niti niso priznali. Tako, da ima srečo, da je kar hitro našel službo v Sloveniji, vendar ne v svoji stroki. Tako, da je na podlagi delovne vize, dobil začasno bivanje pri nas, pač dokler se ne poročiva. Cel kup dokumentacij, sprehajanj, vendar zaenkrat bo treba potrpet, ker ga trenutno delo sploh ne veseli, predvsem pa zato, ker se nič ne vidiva.

hi,
poizkusiti se splaca priti v programe za izmenjavo studentov, strokovnjakov. ponavadi to delo traja okrog 6 mesecev. pozanimati bi se dalo tudi v lj, kam slovenija posilja svoje strokovnjake.
ce ze zivi v slo vec kot 3000.000 tujcev z juga bi se nasel tudi prostor na nekaj “pravih” partnerjev slovenk in slovencev.

ja za študenta je mogoče lažje ali nekoga, ki ima visokošolsko izobrazbo baje kar vzamejo v službo, če ni slovenske delovne sile. Vendar nekoga z 4 letno šolo pa ne vzamejo. Pa velik ne nostrificirajo. Zaradi dela, ki ga trenutno opravlja pri privatniku, taki še vzamejo in zaprosijo za delovno vizo, tudi ne more nadaljevati šole, ki mu je tu ne priznajo. Pač težko bo najti drugo delo, da se bo lahko izobraževal. No vsaj prijavljen je in dobi solidno plačo, tudi to je za tujca, zaenkrat nekaj, sam da sva lahk skupaj.

Ena varianta je, skoraj najlažja, da tujec odpre v Sloveniji s.p., ali d.o.o., če imate tista dva miljona, kolikor se poterebuje za odprtje podjetja. S.p. je zaenkrat res najlažja stvar, se mi zdi, po mojih izkušnjah, kar sedaj sprašujem naokrog. Ena varianta je podružnica tuje firme v Sloveniji, ki jo je tudi “lahko” odpreti. Kar je pač tukaj v zvezi s tujci sploh lahko. Z fantom to poskušava sedaj, ali sp ali podružnica, bomo videli kako bo. A res s poroko dobi dovoljenje za delo? Je pa nekaj pri vsem tem, v Ljubljani je te stvari najtežje urediti. Če nimate ravno vsi stalnega prebivališča v Ljubljani, urejajte vse papirje na svojih občinah in Zavodih za zaposlovanje. Ponavadi so tam uradniki veliko bolj človeški, sigurno vas poznajo (ali vsaj vaše starše) in bolj vam bodo šli na roke in še hitreje je vse skupaj. Ja, menda nas kar veliko čaka na EU. Upajmo, da bo čimprej:-)).

Vso srečo vsem

To tud mene zanima ali se s poroko dobi stalno osebno dovoljenje, ali je pa treba še vedno po vseh običajnih postopkih, kot pred njo? Se pravi, da mora tujec, delati pri enem in istem delodajalcu nekaj let in podaljševat delovno vizo, preden dobi stalno delovno dovoljenje.

Beti in NYC,

tujec lahko odpre s.p., seveda po nostrifikaciji spričeval. To traja in stane. Če odpre / registrira podjetje, se v njem ne more zaposliti brez nostrifikacije spričeval in urejanja blaznih birokratskih traparij.
S poroko ne dobi dovoljenja za delo. Dobi začasno dovoljenje za bivanje, seveda le pod pogojem, da dokažeta, da imata urejene bivalne razmere in dovolj denarja. Zaprosi lahko za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje. Moj ga je dobil pred 2-meseci, čeprav je vlogo oddal pred 4-mi leti in že izpoljnjeval vse pogoje.

Lp, Yo

Pozdrav,

vem da sem par let naprej vendar me zanima kako se je komu kaj odvilo….medtem ko vi iscete sluzbo partnerju v Sloveniji, meni partner (Nizozemec) pomaga pri iskanju zaposlitve na Nizozemskem in ker preslabo govorim jezik ne dobim sluzbe (sem graficni oblikovalec). Medtem ko se preseliva v Slovenijo njemu ni tezko najti sluzbe (hvala bogu), ker je kuhar in ima zelo bogate izkusnje. Imam pa toliko vec problemov jaz, ker sva mislila da bi Na zalost sem tudi za pomivat posodo prekvalificirana in zaradi butaste krize ne dobim prav popolnoma nic.

Ce prav komaj shajava z eno placo (na sreco imava se nekaj prihrankov) nama ne pripada prav nobena financna pomoc…tako je to in mislim da bova prisla v Slovenijo prej kot sva si zelela.

Zalosto je da hoces delati in ne dobis nic. Niti kot pripravnik za usranih 200 eurov na mesec ne dobim…kje je tuki fer?!?

Pismo sem napisala bolj da bi odlozil breme za par minut…najslabse je ker ne ves kako dolgo bo se tako…

upam, da ste najdle resitve za vase moske in mogoce bi lahko kdaj naredile zbor nizozemcev na slovenskem, tako kot imam tukaj skupino slovencev na nizozemskem…

lep pozdrav

Sasa

Spostovani

Moja zena je filipinka in ziviva na Filipinih , vendar bi rada prisla ziveti v Slovenijo , zaradi mojih zdravstvenih tezav . Moja zena je po izobrazbi dr.filozofije doktorirala je na univerzi Hirosima na Japonskem , sedaj je zaposlena na univerzi Dagupan city , Philippines kot direktor za raziskave , ob enem pa predava sociologijo . sedaj naju zanima kako je oz nasvet kako se lahko zaposli oz. moznosti za zaposlitev .
Hvala za nasvet !
Bojan

Pozdravljeni,

moj fant je Portugalec in ker imam sama boljše zaposlitvene možnosti pri nas (sem učiteljica slovenščine, s čimer si na Portugalskem nimam kaj veliko začeti), sva se odločila, da se on preseli v Slovenijo. Zanimajo me izkušnje “internacionalnih” parov, ki so svojo prihodnost zastavili v Sloveniji. Predvsem sedaj, ko smo v EU.

Kakšne so zaposlitvene možnosti? Fant (še) ne zna slovensko, govori pa tekoče angleško, ima splošno srednješolsko izobrazbo. Predvidevam, da bi lahko zaposlil v kakšnih industrijskih obratih ali v gradbenih vodah, saj je ročno izjemno spreten in že ima izkušnje na tem področju.

Kako daleč se lahko v Sloveniji prileze z angleščino? Kakšne so vaše izkušnje? Zelo bi bila vesela, če bi kdo delil svoje izkušnje z mano.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close