Zaposlitev za 4 ure
Pozdravljeni,
par mesecev nazaj sem dobila odločbo IK da imam priznano 3.kat.invalidnosti in da lahko opravljam 4 urno administrativno delo. Po poklicu sem namreč adminidtrator, vendar že 4 leta brezposrlna.
Zanima me, če bi sedaj iskala zaposlitev za 4 ure, kaj ta odločba IK pomeni? Ali se lahko zaposlim le kot administrator ali lahko iščem kakršnokoli drugo 4 urno delo?
Zanima me tudi, če se zaposlim za 4 ure, ali bo delno inv. nadomestilo ki ga prejemam kaj večje kot je sedaj ko sem brezposelna?
Hvala za odgovor
Spoštovani,
glede na vaše navedbe imate priznano III. kategorijo invalidnosti s časovno omejitvijo, da lahko opravljate administrativna dela v 4 urnem dnevnem delovnem času. To pomeni, da lahko opravljate svoje delo administratorja pa tudi druga dela v okviru svojega poklica in morebitnih drugih stvarnih razbremenitev, ki so vam priznane z odločbo invalidske komisije.
Če obstaja dvom o delih ki jih lahko opravljate oziroma ali so dela v skladu z vašo priznano invalidnostjo se lahko pridobi mnenje invalidske komisije o skladnosti predvidenih del z vašo invalidnostjo.
Sedaj ste kot brezposelna oseba prijavljeni pri Uradu za delo, da lahko dobivate delno nadomestilo. Po 92. členu ZPIZ-2 se tudi delno nadomestilo ob vsaki spremembi delovnopravnega statusa ponovno odmeri.
Glede na dejansko stanje, kot ga navajate, trenutno ne izpolnjujete pogojev iz 3.odstavka 86. člena ZPIZ-2, da se bi vam samo zaradi zaposlitve spremenila višina delnega nadomestila.
Moram pa opozoriti, da ste dolžni izpolnjevati vse obveznoszi kot brezposelna oseba, da lahko uživate priznano pravico do delnega nadomestila.