Zaposlitev v EU institucijah-Luxembourg
Zdravo
Mogoče se selim v LUX s trebuhom za kruhom pa me malo skrbi ker na tem forumu vsi samo stokajo in jamrajo z domotožjem…je res tako hudo? Sej ne da bi bilo to slabo, tudi sam sem zelo navezan na družino, prijatelje, spomine, skratka–>SLOVENIJO!
Mogoče pa lahko vseeno kdo pove kaj več o življenju, cenah, najemu stanovanja, ljudeh, Slovencih ki delajo in živijo v Lux? Kako se imate, kaj počnete? Koliko sploh traja pot iz Lux v Lj , se vozite z avtom ali letalom iz bruslja, frankfurta?
V bistvu sem pravkar ugotovil da nič ne vem, testiranje pa baje prav kmalu?
Če je še kdo na potegovanju za službo v EU institucijah tule je stran s primeri vprašanj, če koga zanima mi lahko piše na Email in deliva stroške prijave:
http://www.eu-careers.com/index.html
Skratka a se splača, plača cca 3,5 krat višja kot tukaj?
lep pozdrav, M
Matjaž, pozdravljen!
Sicer sama ne prebivam v Luxemburgu, pač pa v Bruslju, tako da ti kaj več o tamkajšnjem življenju ne morem napisati, se pa odzivam na tvoje ugotovitve glede jamranja in domotožja na tem forumu. Ja, res je, če prebereš kar nekaj postov na tem forumu, dobiš vtis, da mora biti pravzaprav depresivno živeti tako zunaj Slovenije. Ampak se je treba pa zavedati, da je počutje vsakega posameznika odvisno od toliko različnih dejavnikov, kot je nas samih tu na forumu. Res je tudi, da nekdo, ki nima nikakršnih problemov in skrbi z življenjem v tujini, verjetno niti ne bo šel pisat na forum tako hitro kot nekdo, ki mu je hudo in išče tolažbo…
Torej, po moje je počutje v tujini zelo odvisno od tega, s kakšnim namenom greš tja, kaj od tega pričakuješ… Če recimo greš tja s trebuhom za kruhom in zaslužit kak euro več, kot bi ga v SLO, se boš verjetno že s službo tako zaposlil, da ti ne bo preveč dolgčas oz. ne boš imel toliko časa premišljevati, kaj vse pogrešaš iz SLO. Drugače je, če spremljaš v tujino partnerja in puščaš v SLO svojo službo, kariero, prijatelje,… in lahko v tujini hitro dobiš občutek nekoristnosti in dolgčasa… Spet drugi so najbrž občutki, če imaš otroke…
Pa verjetno se občutja razlikujejo tudi od tega, ali zapuščaš SLO za (vnaprej) določen ali nedoločen čas…
To je po mojih opažanjih samo nekaj situacij, ki vplivajo na počutje posameznika v tujini… In seveda je od vsakega posameznika odvisno, kako se s takšnimi občutki sooča, kako hitro navezuje stike, kako je odprt in prilagodljiv,…
Zato: če te služba v tujini zanima in če si res želiš s trebuhom za kruhom, se ne obremenjuj z depresivnimi posti, ampak poskusi. V nasprotnem primeru ne boš nikoli vedel, kako je in si mogoče kdaj očital, da nisi poskusil… V SLO pa se lahko tako še vedno vrneš, kajne? Bogatejši za izkušnjo tujine…
Želim ti pravilno odločitev in vso srečo na testiranjih!
Sabrina
Pocasi bomo tezko rekli, da sta Luxemburg in Bruselj v tujini… En majhen skok, pa si doma. Ce te zvije domotozje.
Res je, saj tudi ni nekih kulturnih razlik. Ljudje v At, De, Be, Lu sploh niso ne vem kako drugacni od nasih pomoje, le da govorijo nek drug jezik. V De jih enako tezi, ce ima sosed nov avto, kot pa pri nas :))
So kulturne razlike, zivim v Be in jih obcutim
Če se splača ne vem, bom vedel v kratkem.
Opravil konkurse, ponudili so mi službo v evropski komisiji , sprejel, začnem naslednji mesec.
Celoten postopek, od prijave, testov, intervjujev, je kar dolg. Pri meni je trajalo leto in pol.
Se mogoče oglasim čez kakšen mesec ali dva, ko bom imel več informacij.
Aja, delovno mesto je v Bruslju.
Sama živim v Bruslju in če me zgrabi domotožje mi wizz air omogoča, da letim poceni v Slovenijo in še poceni je, drugače pa saj nismo otroci stari pet let, ti kar zagrabi delo v tujini,srečno. In še nekaj, tudi v tujini spoznaš prijatelje, včasih še boljše.
Alb, te lahko prosim za kakšen link, kje začeti s tem planiranjem službe v tujini? Kaj je tvoje področje dela oz. izobrazbe? Torej, kje začeti, se prijaviti,… Thnx!
Plana nisem imel. Oglas sem zasledil v dnevnem časopisu, se prijavil in potem je šlo korak za korakom. Objave za delo v Evropskih institucijah lahko spremljaš na EPSU ( http://europa.eu/epso/index_en.htm ), ki izvaja izbor osebja za nedoločen čas.
če te še kaj zanima pa kr vpraši, …..
Pozdravljeni!
Septembra odhajam v Luxembourg, dobila sem službo na sodišču evropskih skupnosti. Ali mi hoče kdo opisati življenje tam (stanovanja, zavarovanja,…) Z mano gre tudi moj partner, ki pa je trenutno prijavljen na zavodu za zaposlovanje zaradi bolezni. Kaj morava storiti v njegovem primeru (koga obvestiti,…)
Hvala
dolenjka
Pozdravljeni
Mene pa zanima, kje bi dobila informacije glede zaposlitve. Namreč za določen čas bi šla prijateljici varovat otroka v Luxemburgu. mogoče bi tudi ostala tam, če bi dobila za naprej možnost kakega dela tam. Zanima pa me kje dobiti podatke glede prijave tam itd.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Ja tud jaz bi šla pazit otroke v Luxemburg.
Pa me zanima,kako se, da tam živet-je drago?, ok okolica me ne skrbi toliko, kakor si najdeš….
Čimveč podatkov ki jih kater ve!
cav cav
jaz bi tud šel kam v evropo zato ko tule v tej naši vladi in sloveniji če bi ji še tk reko bi kozlal na našo vlado skratka jz bi tud šel za trebuhom za kruhom–sem vsestranski sej veste povsod me je in sem naveličan te glupe slovenije pa bi vas vprašal če bi lak šel z nekom v tujino delat pa stanovanje da si zrihtam pa pol mogoč še kej samo da nisem tu v SLO–prosim vas za nasvet
Forum je zaprt za komentiranje.