Zaposlitev v avstriji – kateri dokumenti
Zaposlila sem se v Avstriji, živim v Sloveniji s tremi otroci. Sedaj se trudim ugotovit, katere dokumente moram še uredit in kako. Nemško znam bolj slabo, tako da si z avstrijskimi spletnimi stranmi ne morem kaj dosti pomagat.
Otroški dodatek:
če prav razumem v Slo nismo več upravičeni in ga moram uredit v A (otroci živijo samo z enim staršem).
Uredim ga na Finanzamt, potrebujem Beih1, Beih38, E401, E411, Evropski RL otrok. Še kaj?
Kaj pa potrdilo o šolanju, mora bit tudi za OŠ in mladoletne dijake? Kaj pa obrazec E402 – ni to podobno kot potrdilo o šolanju?
Kaj E401 mora bit nemški oz. v nemščini, pa potrdila o šolanju?
Če kdo ve, dodatek za velike družine moramo posebaj uveljavljat ali ga avtomatično obračunajo na podlagi vloge za Famillienbeihilfe?
Zdravstveno zavarovanje:
Če prav razumem, moram za zavarovanje v Slo (radi bi imeli zdravnike tukaj, že zaradi otrok) it na Krankenkasse in pridobit obrazec S1. To nesem na Zavod za zdravstveno zavarovanje? Dodatno zdravstveno si moram še dalje plačevat? Moram urediti še kaj?
kako uredim zavarovanje za otroke?
Dodatek za prevoz:
Kaj moram oz. lahko Pendlerpauschale uveljavljam takoj? Kje to naredim? na davčni? obrazec L1 ali kaj drugega?
Odprtje bančnega računa:
kaj potrebujem?
Še kaj, kar moram urediti oz. so še kake pravice, ki jih lahko uveljavljam?
Meni se zdi da imas tudi pravico do brezplacnih kontracepsijskih sredstev, pa nisem siguren, vprasas pa lahko, saj beseda ni konj, a ne?Ker ne znas nemsko bi predlagal da probas po anglesko tu sem siguren da te bodo razumeli, ce reces takole:” Please can you kick my arse, thank you”
Janez, najlepša hvala za to informacijo. Žal mi trenutno ne koristi, ker za “sprostitev” nimam časa. Saj veš, ker nisem pravočasno koristila brezplačne kontracepcije mam zdaj cel kup otrok….
Ja, no point crying over spilt milk, isn’t it. Se mi pa dopade tvoj smisel za humor. Le tako naprej.
😉
Forum je zaprt za komentiranje.