Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija ZAOSTANEK URINA

ZAOSTANEK URINA

ZAOSTANEK URINA

Star sem 60 let. Po mikciji zaostanek urina 70 ml. Prostata velika 37ccm. PSA 4,15. Naročen na biopsijo.

Pri UZ ni posebnosti, pregled urologa tipanjem, ni posebnosti. Voda občasno pekoča.

Zdravilo Omnic Ocab 4 mg.

Zanimajo me metode zdravljenja zaostanka urina v primeru da se s biopsijo ne ugotovi rak.

Lep dan in hvala !

DRAGO

Spoštovani!

Mehur se prazni preko sečnice (uretre), ki teče skozi prostato.
Zastojni urin (nepopolno izpraznjevanje mehurja) je pri moških, starejših od 50 let, najpogosteje posledica obstrukcije – upora, ki ga pri izpraznjevanju mehurja povzroča zožena prostatična uretra kot posledica benigne hiperplazije prostate.
Možni pa so še številni drugi vzroki – na eni strani zožitev same sečnice ali dvignjen in rigiden vrat mehurja, na drugi strani pa slabo krčenje mehurja. Mogoče je tudi nesinhrono krčenje mehurja in odpiranjs dveh obeh zapiralk sečnice – sfinktrov.

Smisel zdravljenja, kot jim pravimo, obstruktivnih simptomov, torej simptomov oteženega praznjenja mehurja, kot so občutek nepopolnega izpraznjevanja mehurja, napenjanje ob uriniranju, težji začetek uriniranja in podobno, je preprečiti, da bi prišlo do “zapore” – torej nezmožnosti uriniranja, kar pomeni, da bi se “voda zaprla” – prišlo bi do retence urina – torej bi bil zastojni urin zelo velik, več kot na primer 200 ml – posledično bi lahko prišlo do ledvične odpovedi.

Pri začetnem blaženju prvih, blagih težav so pogosto prvi izbor fitofarmacevtski preprarati, o katerih znanstveno dokazanem učinku si stroka še ni enotna, obstajajo pa hipoteze, da nekoliko blažijo morebitni edem prostate in nekoliko upočasnijo rast prostate, kar je sicer s staranjem pričakovan in običajen pojav. Sam med številnimi “zvarki” na to temo (skoraj vsaka lekarna priporoča svojega), predlagam Fidiman kompleks, 2×1 kapsulo, katerega klinično učinkovanje sem preučeval tudi sam.

Začetno zdravljenje je z zdravili na recept – ta so dveh vrst. Ena vrsta so alfa blokatroji (tamsulozin – Omnic, Tanyz… ali doksazosin – Cardura, Kamiren, Tonocardin… ali terazosin – Kornam). Alfa blokatorji sproščajo gladke mišice izhoda iz mehurja in prostate in na ta način olajšajo preznenje mehurja.

Druga vrsta so inhibitorji alfa reduktaze (dutasterid – Avodart ali v kombinaciji z alfa blokatorjem Combodart in finasterid – Prostide, Finpros, Mostrafin). Ti zavirajo pretvorbo testosterona v aktivni dihidrotestosteron in kot posledica po dolgotrajnejšem jemanju, na primer vsaj pol leta, zmanjšajo prostato za približno 10-20% in na ta način olajšajo uriniranje (če ga otežuje povečana prostata) in posledično zmanjšajo tveganje za retenco urina.

Prednost fitofarmacevtskih preparatov (na primer Fidiman kompleksa) je ob sicer bistveno šibkejšem učinku odsotnost stranskih pojavov, ki se pri resnih zdravilih na recept pojavljajo v precejšnjem odstotku, vendar so večinoma blagi in reverzibilni (če se stranski pojav pokaže in preveč moti, se zdravilo, ki se ga ne prenaša, pač opusti oziroma poskusi zamenjati z drugim).

Naslednja stopnja pa je operativno zdravljenje – transuretralna resekcija prostate (ali evaporacija ali incizija – TURP, TURIS, TUIP, TUEB, TUVP…). Gre za to, da skozi sečnico “postrgamo” prostatično uretro, če s cistoskopijo (in če je dvom še z urodinamsko preiskavo) ugotovimo, da bi ta lahko predstavljala oviro pri odtoku urina. To je bil pred uvedno zdravil v zadnjem desetletju eden najpogostejših kirurških posegov pri moških in je še vedno osnovni kruh večine urologov – skratka zelo standarden in tipičen poseg, ki pa ima seveda možne zaplete. Smiselno je, da se operacija opravi preden pride do ireverzibilnih sprememb mehurja – če namreč mehur odpove, se ne krči, potem noben ukrep na prostati ne pomaga.
Glede izbire, ali se prostata “od znotraj”, skozi sečnico – penis, endoskopsko postrga, požge, prereže ali izlušči z monopolarnim električnim tokom, bipolarnim električnim tokom ali laserjem pa je tako: pri srednje majhni prostati (37 ml) je praktično vseeno, katero metodo uporabimo – pomembno je, da jo uporabi urolog, ki ima izkušnje, da ne bi prišlo do dolgotrajnih posledic, to je do uhajanja urina – inkontinence.
Pri vseh metodah je v večini primerov posledica retrogradna ejakulacija – torej da pri spolnem odnosu ne pride do izliva semena, ker le-ta odteče nazaj v mehur – slednje je pomembno pri moških, ki bi želeli še zaploditi otroke po naravni poti.
Nekoliko drugače je lahko, če je prostata povečana (več od 40 ml) ali pa zelo povečana (več od 100 ccm oz. ml), potem pa je seveda tudi izbor metode transuretralne operacije pomemben, tako glede okrevanja kot tudi glede uspešnosti posega).

Osnovni preiskavi, na osnovi katerih bi lahko ocenili, ali je sploh kakšno zdravljenje smiselno ali potrebno, sta meritev pretoka urina (uroflow) in cistoskopija. Zelo smiselno je tudi izpolniti osnovni vprašalnik – IPSS – ta oceni bolnikove težave in glede na število točk tudi posredno sugerira terapijo. Pomembno je tudi vedeti, da je vrednost kreatinina normalna. Šele na osnovi teh dveh preiskav je mogoče karkoli reči o smiselnosti in potrebnosti zdravljenja.zasojnega urina.

Glede zastojnega urina pa je tako – seveda je to važno, če je zastojni urin na primer 200 ml ali več in oseba mehurja ne more izprazniti. Sicer pa ena sama meritev glede vrednosti pod 100 ml zelo malo pove – danes je več, jutri ga ni… Ta meritev je zelo nezanesljiva in zelo slabo ponovljiva. Če pa seveda oseba poroča, da ima tudi občutek nepopolnega izpraznjevanja mehurja pogosto, da težko začne urinirati, na primer zjutraj in če je ob tem še krivulja na uroflowu nizka, na primer pod 15 ml/s pri volumnu nad 200 ml, potem je vsekakor smiselno razmisliti skupaj s preiskovancem, kakšni so njegovi cilji in težave v življenju – nekdo nima težav – tega zgolj opazujemo, nekdo želi poskusiti z zdravili, nekdo pa se bo hitro odločil za tako imenovani TURP – pri tem bomo prej opravili tudi cistoskopijo – preiskavo, s katero lahko natančneje ocenimo, ali je res prostata tista, ki povzroča zastojni urin ali pa gre morda za kaj drugega in se potem lažje odločimo za morebitne nadaljne preiskave in ukrepe.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani,

Vesel bi bil vašega mnenja na mojo težavo, če lahko temu sploh tako rečem. Pred približno 3 leti sem predelu mehurja občutil rahlo mrzlico, nič posebnega ali motečega (predpostavljam, da zaradi veliko sedenja in premalo gibanja), pa vendar sem parkrat obiskal laboratorij, opravil UZ abdomna, obiskal urologa, ki je pregledal prostato. Vse OK. Pravi, da pri mojih letih (okrogla trideseta) nima smisla uporabljati tablet in da so spremembe z leti logične.

Že nekaj časa opažam pogosto uriniranje in sicer zjutraj/dopoldan popijem kakšen liter tekočine, nakar moram precej hitro na potrebo. Nekje pol ure po zaužitju, čas se daljša proti popoldnevu. Včasih moram na potrebo tudi ponoči, sploh če zaužijem tekočino proti 20. uri zvečer. Nič tako posebnega, predvidevam?

Bolj me zanima to, da se zjutraj zbudim, potreba je velika, tekočine pa malo. Tudi curek ni takšen, kot recimo čez dan. Sicer se to kdaj zgodi tudi podnevi, vendar redko, saj je tekočine več večinoma, curek pa bolj intenziven. Večino uriniranj opravim v sedečem položaju. Prekinitev curka nisem zaznal, razen seveda ob koncu, ko iztiskam še zadnje kaplje.

Razmišljal sem, da bi si za boljši spanec izmeril še PSA vrednost, čeprav v družini nimamo nobene zgodovine v zvezi z obolenji sečil.

Kakšno je vaše mnenje o tem, ima smisel preiskovati naprej ali je del težav (sploh nočne mikcije) povezan s psiho? Namreč, če pijem dopoldan, je potreba hitro na sporedu, zvečer lahko s prijatelji popijem še večje količine, pa je št. mikcij manjše.

Hvala lepa,

Spoštovani!

Glede PSA v starosti 30 let je verjetno, da bi bolj kazal na vnetno dogajanje v prostati – ampak tudi to bi nekaj povedalo. Čeprav se načeloma “vodijo bitke” ali je smiselno z meritvami PSA začeti pri 50-tem letu starosti ali bi morda že pri 45-tem, je vendarle dejstvo, da je, čeprav v zelo redkih primerih, lahko v starosti 50-let že prepozno, v starosti 40 let pa še pravi čas. V zadnjem letu se npr. spomnim obeh takih primerov. Tako da, glede na dejstvo, da imate težave, morda ni nič narobe PSA izmeriti in ugotoviti, da je manj od 1.
Glede ostalega pa – pregled pri urologu pomeni tudi meritev pretoka urina – uroflow, meritev zastojnega urina. Na osnovi meritev je mogoče reči, ali je kaj narobe ali ni. Če te osnovne meritve niso v redu, se lahko opravi urodinamika in pred njo še cistoskopija. Namreč – večkrat so take težave zgolj prehodne, izginejo same po sebi, lahko so prvi znak nevrološkega (ne urološkega) obolenja, se pravi obolenja, ki je bolj resno in zahteva zdravljenje pri nevrologu, lahko pa gre tudi za urološko dogajanje – zožen vrat mehurja. Ampak tega ne ocenjujemo zgolj iz pogovora – anamneze ali morda otipanja prostate, ampak potem, ko izmerimo, kako lulate in izpraznjujete mehur.

Fitofarmacevtski pripravki so na voljo v lekarnah brez recepta – praktično vsaka ima svoj “zvarek” zoper težave s “prostato”.
V vaši starosti tudi večkrat predpišemo zelo nizek odmerek zdravila – npr. Kamiren 1mg zvečer. Preizkusite to skupaj s fitofarmacevtskimi preparati in boste ugotovili, kaj se zgodi zjutraj. Namreč – če vas sili na vodo, lulati pa ne morete, je to lahko zaradi draženja ob praznem mehurja ali pa, v tem primeru slabše – zaradi polnega mehurja, vendar ga ne morete izprazniti. Tega pa ni mogoče ugotoviti iz pogovora, to je za opredelitev treba izmeriti.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani,

Najlepša hvala za hiter odgovor.

Naj omenim, da sem pred 3 tedni preventivno oddal tudi urin, kjer je bilo vse v mejah normale – z izjemo napisa “malo bakterij” na koncu. Zdravnica je ocenila, da ponoven pregled ni potreben.

Urolog je po mojem laičnem mnenju opravil le digitalni pregled, torej otip prostate. Pri pogovoru sem mu omenil vse moje ugotovitve, nakar je komentiral, da se s tem preveč obremenjujem, da so spremembe z leti normalne. Res sem še kar hipohonder in tudi flegma ni ravno moja vrlina. Ravno zato sumim psiho, saj kot omenjeno, včasih spijem veliko več in mi na potrebo ni treba, včasih pa po zaužitju v roku ure ali dve grem vsaj 3-krat. Razmišljam, da je odvajanje odvisno tudi od “porabe” tekočine, v dopoldanskem času /v pisarni/ telo v mirovanju namreč ne porabi kaj dosti tekočine, zato jo po zaužitju mora izločiti. Pri več aktivnosti ali slane hrane so vnosi lahko višji, izločanja pa je precej manj.

Torej, kar opažam pri sebi, je nekoliko pogostejša potreba z manj izločene tekočine in nekoliko slabšim curkom (največkrat zjutraj).

Zaradi pogostejšega izločanja in manj količine sem pomislil na zaostajanje.

Nikdar se mi ni zgodilo, da ne bi mogel lulati s polnim mehurjem. Se je pa zgodilo, da je potreba dokaj velika, izločanja pa malo, ampak še vedno sprejemljivih 200 ml, kolikor sem razbral iz vaših objav, da je normalno.

Kaj so to fitofarmacevtski pripravki?

Še enkrat – hvala in lep pozdrav.

Ponovno pozdravljeni,
Meritev je pokazala 1 . 53

Dodatni podatki: 10 ur od zadnjega spolnega odnosa pred odvzemom.
10 let jemanja beta blokatorjev

Lahko poveste še kaj več o prehodnih težavah, ki ste jih omenjali?

Predlagate kakšne “akcije” glede na zapisane podatke, naj opravim še kakšen test/pregled ali naj poskusim malce pozabiti na zadevo in jo nekoliko bolj subtilno spremljam?

Mnogokrat hvala!

Spoštovani!

Fitofarmacevtski pripravki so tisto, kar v lekarnah prodajajo brez recepta, če rečete, da bi nekaj za težave “s prostato”. V praktično vsaki lekarni vam bodo ponudili “svoj zvarek”. Sam priporočam Fidiman kompleks 2×1 (proizvajalca Fidimed, Trzin). Na voljo je v večini lekarn.

“Prehodne” težave – s tem sem mislil na tisto, kar nas nekaj časa moti, potem pa samo izgine, ne da bi vedeli, kaj je (bilo). Torej o tem res ne morem povedati nič več – navadno bi ocenili, da je šlo za prehodno vnetno dogajanje, prehoden edem, morda “virus” – tako kot prehlad – pride in gre in je večinoma potem spet vse v redu.

PSA več od 1 pri starosti pod 35 let vsekakor kaže na vnetno dogajanje. Morda je smiselno opraviti kratkotrajno antibiotično zdravljenje (npr. Tavanic 500 1×1 20 dni) in nato ponoviti meritev. Če ne bo upadel, je vsekakor potrebno ponavljati meritev PSA 1x letno in če bo ta narasel nad 2.5, opraviti biopsijo prostate.

Drugače pa nimam kaj dodati k temu, kar sem napisal v prejšnjih prispevkih – če ste “še kar hipohonder”, kot pišete, boste pač najbrž opravili preiskave, ki sem jih navedel (vsaj meritev pretoka urina in UZ z zastojnim urinom) ter dnevnik mikcije. Potem bo pa mogoče razmisliti, ali je potrebno še kaj ali ne.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,

med čakanjem na prejšnji odgovor bi želel vprašati, kakšni so simptomi vnetja, gre za vnetje prostate ali mehurja in kako to diagnosticirati – glede na to, da bi za zdravila najbrž potreboval recept.
Omenil bi še morda nepomembno stvar in sicer, ponoči večkrat opazim odkrito oblačilo in s tem hladnemu zraku izpostavljen spodnji del hrbta (predel ledvic). Ima to lahko kaj opraviti z vnetjem ali pogostejšim uriniranjem?

Prijazno se vam zahvaljujem za odgovor.

Spoštovani!

“Med čakanjem na prejšnji odgovor”?

Načeloma “pokritost” predela sečil objektivno ne vpliva ali tega vsaj ne znamo izmeriti. Znano je, da se nekateri pač “prehladijo”. Dejstvo je, da je toplota (ali mraz) dejanik, ki igra vlogo na primer v fizioterapevtskih metodah in metodah alternativne medicine. Vseh vplivov ne moremo (še) znanstveno pojasniti. Gotovo ohlajanje organizma lahko vpliva na odpornost in s tem na vnetja. Drugo vprašanje pa je, zakaj se odkrijete? Morda vam je prevroče in se tako organizem ščiti pred pregretjem? Če temu ni tako, potem si morda omislite primerno prešito odejo, dovolj veliko in tako, ki vam bo ustrezala in se ne boste na eni strani zavedno pokrivali, na drugi pa podzavestno odkrivali.

Vnetje mehurja se pokaže s težavami pri uriniranju (bolečino, pekočim uriniranjem, pogostim uriniranjem) in v analizi urina. Vnetje prostate se lahko pokaže na podoben način kot vnetje mehurja, lahko pa je bolj prikrito, še posebej pri kroničnem nebakterijskem vnetju. V takem primeru se urolog včasih odloči za analizo eksprimata prostate – to pomeni, da močno pomasira prostato (s prstom v zadnjiku močno pritiska na prostato, tako da kar zaboli) in na objektno steklo ulovi tisto, kar pride med masažo iz sečnice ter to pregleda pod mikroskopom ali pa pošlje v laboratorij.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,

Dan po Vašem odgovoru (16. julij) oddal odgovor, najbrž ni prispel ali pa sem kaj pozabil izpolniti. Nič zato. Spraševal sem po naslednjih zadevah:
– Se Tavanic dobi na recept in ima kakšne stranske učinke če bi se izkazalo, da ne gre za vnetje?
– Se ne bi vnetno dogajanje zaznalo na analizi urina, ki sem jo izvedel teden ali dva pred PSA meritvijo? Pisalo je le “malo bakterij”, ki naj bi po besedah zdravnice bile normalne.
– Zapisali ste, da spolni odnos in direktna masaža prostate (kolo, ipd) vpliva na meritev PSA. Kaj pa dolgotrajno sedenje pred meritvijo (in dan oz. kar cel teden pred tem), bi lahko skupaj z odnosom 8-9 ur prej vplivalo na nekoliko višjo vrednost? Sprašujem zaradi negativnega izvida laboratorija oz. napis “malo bakterij”?
– Meritev pretoka urina in UZ se da opraviti pri vas z napotnico?

Glede zadnjega odgovora: spim nemirno, zato se podzavestno odkrijem, velikokrat se zbujam in si povlecem pižamo nazaj čez hrbet. Verjetno so občasne nočne mikcije posledica slabega spanca.

Od naštetih težav, ki jih omenjate pri vnetju, nimam nič, razen morda pogostejšega uriniranja, ampak tudi to je menda v mejah normale, saj sem na vašem forumu prebral, da je 8-krat dnevno in 1-krat nočno še sprejemljivo.

Znova hvala, res ste prijazni in odzivni!

Spoštovani!

Tavanic je levofloksacin, torej antibiotik, fluorokinolon, iste skupine kot ciprofloksacin (Ciprobay), le novejši, jemlje se 1x dnevno. Prepovedan je za nosečnice in otroke do 18 leta (za starejše otroke lahko ima izjemo na kliniki v posebnih izjemno redkih primerih). Posebno opozorilo velja glede tveganja za oslebitev, poškodbo kit/vezi – bolečine v njih zahtevajo takojšnje prenehanje jemanja. Čeprav ga osebni zdravnik v praksi lahko predpiše, je načeloma s strani zavarovalnice omejeno predpisovanje zgolj po antibiogramu ali na specialista, vsaj kar se tiče običajnih uroinfektov. Skratka – da, Tavanic je ne samo na recept, celo na recept specialista oziroma s posebnimi omejitvami.

Vnetje mehurja se seveda načeloma pokaže s patološkim urinom. Hujše akutno bakterijsko vnetje prostate tudi. Večinoma pa ne. Za vnetje prostate bi bila potrebna masaža prostate in odvzem ter kultura eksprimata prostate ali test 2-4 čaš (pridete s polnim mehurjem, malo polulate, specialist urolg pomasira prostato, spet malo polulate v 2. lonček in nato izpraznite mehur v 3. lonček. Vsi vzroci se takoj centrifugirajo in pogledajo pod mikroskopom (ne v aparatu ali na testnem lističu). V vseh uroloških ambulantah ta test ni dostopen. V primeru prostatitisa NIH skupine IV. bo tudi ta izvid negativen, lahko kljub močnemu vnetju prostate. Namreč – prostatitis je lahko bakterijski ali nebakterijski…

Meritve vseh fizioloških količin so podvržene nihanjem. Samo “sedenje” ne bi smelo vplivati na meritev vrednosti PSA bolj kot samo fiziološko nihanje in laboratorijska napaka. Zato za večino laboratorijskih meritev velja “enkrat ni nobenkrat” in se pač meritev, če vrednosti ni povsem normalna, ponovi. Praktično vsi laboratoriji nudijo tudi samoplačniško določitev vrednosti PSA.

Za meritev pretoka urina je potreben pregled v urološki ambulanti, da, z napotnico.

Primerno je, da s seboj prinesete izvid UZ, kar opravite pri radiologu že prej, lahko tudi z napotnico (drugo napotnico – za UZ).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,

Glede na zapisano, kaj torej priporočate? Da si čez par mesecev ponovno izmerim PSA in potem odločim za meritev pretoka urina in po potrebi še UZ s pregledom prostate zaradi vnetja?

Hvala in lep preostanek dneva.

Spoštovani!

Glede težav priporočam Fidiman kompleks 2×1.
UZ trebuha z določitvijo zastojnega urina (če ga še niste opravili) priporočam v vsakem primeru. Ultrazvok načeloma (razen v izjemnih primerih) ne bo povedal nič v zvezi z vnetjem, bo pa povedal, da ni kaj drugega narobe (kaj takega, kar UZ lahko najde).
Ponovitev vrednosti PSA priporočam v vsakem primeru čez 6 mesecev in nato, če je stabilen (ne narašča), 1x letno.
Če boste šli k urologu, potem je smiselno opraviti tudi meritev pretoka urina, če ne zaradi drugega, zato, da bo jasno, da je to povsem v redu in verjetno tudi cistoskopijo (ker ste zelo mladi (za urološke pojme), bi priporočal fleksibilno cistoskopijo, je manj boleča).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,

Če prav razumem, UZ trebuha z zastojnim urinom lahko opravi kateri koli radiolog, uroflow pa urolog?
Fidiman sklepam, da se dobi brez recepta?
Fleksibilna cistoskopija je verjetno pregled mehurja skozi sečnico? Kaj natanko pokaže?

Hvala in lep vikend!

Spoštovani!

UZ opravlja radiolog, uroflow – meritev pretoka urina se opravi pri urologu.

Praktično vsaka lekarna ima svoj “zvarek” za prostato. Sam priporočam Fidiman kompleks podjetja Fidimed, ki se seveda dobi brez recepta.

Cistoksopija v vašem primeru najbrž ne bo našla ničesar. Sicer pa pokaže prehodnost sečnice, izključi morebitne zožitve. Pokaže sluznico sečnice. Natančno pokaže prostatično sečnico in oceni, ali prostata zapira odtekanje urina. Pokaže vrat mehurja – ali je dvignjen. Skratka – vse druge preiskave zgolj posredno nakazujejo, da je kaj narobe ali ne – cistoskopija pa pokaže, ali je mogoče kaj narediti – prerezati, operirati. Če ni nič videti, potem najpogosteje tudi ni nič za napraviti (razen v primeru funkcionalne obstrukcije izhoda iz mehurja, pa še v tem primeru se da s cistoskopijo sklepati, za kaj gre, čeprav so za dokončno potrditev potrebne še druge, npr. urodinamske preiskave. Cistoskopija pokaže nadalje notranjost mehurja, morebitne spremembe na sluznici mehurja. Pokaže ostija (mesti, kjer cevki iz ledvic – sečevoda – prideta v mehur – njuno obliko, ali izgledata normalna, ali priteka iz njiju na normalen način…

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,

Najlepša hvala za odgovor(e).
Danes sem se imel namen odpraviti po Fidimed, zato sem si malce ogledal njihovo spletno vsebino. Presenetil me je podatek, da lahko uživanje sladkorja negativno vpliva na prostato. Kakšno je vaše mnenje o tem?

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Natančnega mehanizma ne poznam. Je pa dejstvo, da so številne epidemiološke raziskave ugotovile, da je sladkorna bolezen tipa II. neodvisno od hipertenzije, maščob v krvi in drugega povezana z višjo pogostnostjo pojava večih vrst raka, med drugim tudi raka prostate. V igri so rastni dejavniki in njihovi receptrorji, ki vplivajo na razvoj rakavih celic. Nanje pa vpliva inzulin, v katerega običajno regulacijo z vnosom nenaravnega belega sladkorja človek poseže, kar vpliva na številne molekule v organizmu, tudi take, ki jih lahko merimo, kot naprimer SHBG (sex hormone binding globuline).
Drugi mehanizem je prek mediatorjev vnetja. Večkrat so izmerili, da imajo osebe, ki uživajo beljakovinsko dovolj bogato, vendar z oglikovimi hidrati osiromašeno dieto, nižje vrednosti IL6 in CRP, ki kažeta na aktivnost poinflamatornih mehanizmov v organizmu. Vnetje je poznano kot eden ključnih težav v zvezi z ne-rakavo prostato (prostatitis, kronični abakterijski prostatitis), lahko pa prispeva tudi k sami karcinogenezi.

Torej, čeprav ne poznam natančnega molekularnega mehanizma, iz raziskav, ki niso preučevale mehanizma temveč so primerjale zdravje prostate s količino zaužitega sladkorja, sledi, da hrana, ki povzroča debelost in sladkorno bolezen tipa II, škodi tudi zdravju prostate.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Prijazna hvala, gospod Doktor. Verjamem, da se še oglasim čez nekaj časa in poročam o stanju in morebitnih novih izvidih!

New Report

Close