Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva zaostala posteljica in prihodnji porodi

zaostala posteljica in prihodnji porodi

Pozdravljeni,

lani sem prvič rodila (v Lj) in imela zaplet z zaostalo posteljico (iztipanje takoj po porodu v splošni anesteziji), atonijo in strganim materničnim vratom. Izgubila sem 1400 ml krvi, zato sem dobila tudi transfuzijo. Po porodu so mi sicer rekli, da je okrevanje dobro, MV naj bi bil lepo zaceljen. Takrat sem tudi vprašala, kaj to pomeni za nadaljnje nosečnosti/porode, pa so rekli, da naj nebi imelo vpliva…

Vendar pa mene še vseeno zelo skrbi, da bi se zaplet ponovil oz. da bom jaz spet v nevarnosti. Zelo si želim imeti še kakšnega otroka, a me ob misli na ponovni porod s takim izzidom res prevzamejo skrbi in žalost, da se mi je to zgodilo in da bi se mi spet.

Zanima me, kakšne so možnosti, da se stvar ponovi? Kolikor vem, nimam nekih drugih dejavnikov tveganja, in tudi ne vem, zakaj se mi je to zgodilo (morda zaradi umetnih popadkov?). Ali ima iztipanje posteljice kot poseg lahko negativen učinek na naslednjo, da je bolj vraščena? Ali po takem zapletu zdravniki kaj bolj spremljate nosečnost in kaj svetujete glede priprave na porod in samega poroda?

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

žal mi je, da vas je zaradi te izkušnje strah naslednje nosečnosti. Zaostala posteljica je žal zaplet, ki se lahko zgodi, vendar pa je v varnem okolju porodnišnice hitro rešljiv in le izjemoma povezan s kakšnimi resnejšimi posledicami. Prav tako za naslednjo nosečnost nima nobenega pomena; običajno smo le pri porodu posteljice bolj pozorni v smislu, da se hitreje odločimo za iztipanje, če se posteljica ne porodi spontano. Vse to z namenom preprečevanja poporodne krvavitve. Dodatno spremljanje v nosečnosti pa ni potrebno.

Vse dobro!

doc. dr. Tanja Burnik Papler, dr. med., vodja Centra za zdravljenje neplodnosti, Bolnišnica Postojna *** narocanje@bolnisnica-po.si *** Tel: 05/7000 720.

Hvala!
Najbrž sem malo narobe napisala. Imela sem zaostale dele posteljice (ne celo), sicer se je porodila spontano in sprva ni kazalo, da bi bilo kaj narobe. Samo krvavitev se potem ni in ni ustavila in so bili zaostali deli eden od razlogov za to. Ali obstaja večja verjetnost, da se zaostanek delov posteljice spet ponovi? Od česa je lahko to odvisno?

Spoštovani,

verjetnost za zaostale delce posteljice v naslednji nosečnosti ni povečana.

Lep pozdrav

doc. dr. Tanja Burnik Papler, dr. med., vodja Centra za zdravljenje neplodnosti, Bolnišnica Postojna *** narocanje@bolnisnica-po.si *** Tel: 05/7000 720.

New Report

Close