ZAOSTAL V RAZVOJU
Naš malček je star 2 leti in pol in zaostaja v razvoju,ima težave z sluhom in koncetracijo.Imam tudi starejšega sina 7 let in je zelo inteligenten zato vidim ogromno razliko med njima.Če ima katera podobne težave mi prosim pišite kako se vaši malčki obnašajo,in ali bodo te težave ki jih ima sedaj ko bo otrok večji še zmeraj toliko vidne in prisotne ali bodo izginile?Hočem vprašati ali mu bom lahko dokazala nekatere stvari ki mu jih sedaj ne morem namreč nič ne uboga ali pa ne razume?Hvala za vsak odgovor,lep dan naprej!
Zdravo, ko sem brala tvoj post sem razmišljala a je bil zaostanek tudi v prvih mesecih ,oglašanje,zaznavanje šuma, sedenje -… In kdaj ste ugotovili da s sluhom ni vse o.k.
Pravijo da otroci pri treh letih ogromno naučijo potem je to obdobje pri 7 letih . In če zaostanek ni prevelik bo otrok to nadoknadil.Mogoče je pa tvoj prvi otrok prehitaval?
Jami,
Otroci se med seboj razlikujejo. Obstajajo sicer neke »norme« – kaj naj bi otrok v določeni starosti znal, ampak eni to osvoje hitreje, drugi kasneje – prav zato te norme niso čisto natančno določene. Poleg tega na razvoj vpliva veliko dejavnikov, npr. nosečnost, porod, vplivi okolja, temperament, stil učenja itd. Na razvoj vplivajo tudi prirojene in pridobljene motnje. Vsekakor razvoj otroka, ki ima slušno motnjo, poteka na eni strani na enak način kot pri slišečih sovrstnikih, na drugi strani pa je prav tako individualen (npr, vpliv temperamenta, stila učenja, stopnje izgube sluha itd).
Včasih je primerjanje otroka s PP s sovrstniki, ki nimajo težav ali s starejšim bratcem (ali sestrico) zelo nehvaležen Prvič zato, ker nekatere razlike obstajajo, drugič zato ker je vsak otrok svet zase in se razvija individualno. Tudi če vaš malček ne bi imel težav s sluhom, bi razlike med njima kljub temu obstajale.
Zato je bolje, da malčka primerjate z njim samim (npr. kaj sedaj zna, kar še ni znal pred mesecem).
Kako bo razvoj potekal naprej, je težko napovedati. Vse je odvisno od tega, kako je razvoj potekal so sedaj, kakšne terapije obiskujete, kakšna je dejanska izguba sluha itd. Predšolsko obdobje je zelo pomembno, saj otrok pridobiva izkušnje, se uči in razvija.
Prepričana sem, da je vaš strah odveč – s časoma bo »mu boste lahko dokazala nekatere stvari ki mu jih sedaj ne morete« – času dajte čas in prisluhnite vašemu sončku.
Lep pozdrav, Petra
Težave se bodo z rednimi vajami in terapijami omilile, da bi pa povsem izginile, pa močno dvomim.Tudi sama imam sina s kombinacijo motenj ( tudi zmerno slušno prizadet), in sva z ogromno vajami precej izboljšala koncentracijo in slušno pozornost. Tudi pri vašem gre najbrž za slabo slušno pozornost, ki jo večkrat napačno razumemo kot neubogljivost. Pišite še kaj, ali ima otrok slušne aparate, kakšna je izguba sluha, ali obiskuje surdopedagoga,.. Imam ogromno informacij, vam bom rade volje odgovorila. Lep pozdrav!
Hvala za vsak odgovor,naš malček je zmerno naglušen 30 do 55 db,kar je še dokaj uredu,kar se tiče razvoja,pred dobrimi tremi meseci. lahko rečem ni znal toliko stvari koliko jih zna sedaj,moram priznati da vrtec zelo dobro upliva na njega.Naprimer ni znal jesti sam brez pomoči,sedaj pa tudi je sam z žličko.Tudi govoriti ni znal ali če mu naročiš da naprimer prinese copate,sedaj pa že razume ne še povsem,moraš mu parkrat povedat ampak gre na boljše.Besede ki jih je prej izgovarjal so sedaj bolj razumne.Hodimo na delovne terapije,nevrofizoterapije,surdologopeda še ne obiskuje ga pa bo kmalu saj so nam v vrtcu ponudili strokovno pomoč,pred kratkim smo bili v Ljubljani na komisiji za usmerjanje in so nam rekli da bodo čez mesec do dva začeli prihajat v vrtec surdologoped in se bo z njim ukvarjal v prostoru kjer bosta sama in bosta imela mir ker če bi to delala v skupini z otroci nebi imelo učinka.Moram še povedat da ima slušne aparatke ampak imamo toliko težav z njimi ker jih noče nosit.Kar vleče jih iz ušes.edino ko se igrava ze kakih pet minut jih ima v ušesih potem pa isto.Ker ima težave z koncentracijo ga je zelo teško pripraviti da bi pri čem sodeloval.Toliko za zdaj,hvaležna bom za vsak odgovor lep dan naprej.Pozabila sem vprašat,če imate slučajno težave ko greste naprimer v trgovino ali se dere na ves glas in hoče iti iz vozička ven kar je seveda nemogoče.saj potem samo teka po trgovini kot brez glave,jaz pa na konci nič ne kupim in grem iz trgovine brez vsega.Čao!