Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja zaokroževanje rezultatov pri fiziki

zaokroževanje rezultatov pri fiziki

Prosim za pomoč. Sama se kar dobro spoznam na naravoslovnem področju, pa vseeno ne morem pomagati svojemu otroku. Učiteljica pri fiziki zahteva zaokroževanje rezultatov na en čuden, meni nedoumljiv način in me zanima, če se kdo spozna na to. Ali je to razloženo v kakšnem učbeniku? Da bom bolj konkretna – kako mora biti napisan rezultat (na koliko decimalnih mest in kako se zaokroži) pri primerih, kot je tale:

7,62 : 25,8

Hvala in lep pozdrav

Sigurno obstaja nekje zapisano pravilo zaokroževanja.
Če mene spomin ne vara, se zaokrožuje na toliko decimalk, kolikor jih ima najmanj natančen podatek.
Zaokrožuje se pa takole, če je števil za zaokroženim mestom večje od 5, se zaokroži navzgor, drugače pa navzdol.
Če pa je 5, smo pa pri nas zaokroževali takole: Če so za petico še kakšne števke (npr. 3,45378), se zaokroži navzgor (na 3,5), če pa jih ni (npr. 3,45), pa lahko zaokrožiš gor ali dol (na 3,4 ali 3,5)

V tvojem primeru se rezulta zaokroži torej na eno decimalno mesto. Rezultat je 0,3.

Obstaja še en način, a nisem ziher, če se spomnim prav.

Navadno je dovolj natančnost na toliko mest (ne decimalk), kot jih ima tisti podatek, ki jih ima najmanj.
V tvojem primeru sta oba podatka natančna na tri mesta in toliko mest naj ima tudi rezultat.
0,295 torej.

Npr.
762000 : 258000 podatka imata ponovno tri mesta enako ima tri veljavna mesta (izračuna jih kalkulator več) tudi rezultat.
Rezulta je tako 2,95.

760000 : 2000 prvi podatek ima dve mesti, drug podatek le eno, torej naj bo tudi rezultat natančen na eno mesto. 400.

Daj povej, kako je prav pri vas.

Pijin odgovor ni povsem pravilen.

Bistveno pri zaokroževanju je število veljavnih mest najmanj natančno podanega rezultata. Veljavna mesta so vse cifre, ki niso enake 0, in ničle na desni.

1 veljavno mesto:
0,0002
0,2
2

2 veljavni mesti:
2,0!!
0,43
0,0054

3. veljavna mesta:
43,5
3,54
2,00!
0,345
0,0000200

Zapisovanje zelo velikih števil se poenostavi z uporabo eksponentnega zapisa.

1000 ima po definiciji 4 veljavna mesta, zato je zapis z dvema veljavnima mestoma takle: 1,0 * 10^3.

hvala Fizik!

New Report

Close