Zanositi da ali ne
Spoštovani,
z možem sva začela razmišljati o tem, da bi imela še enega otroka. Vendar ne veva, če je glede na razmere pametno zanositi. Zato prosim v zvezi s tem za vaše mnenje.
Pred enim letom se mi je po dveletni pavzi ponovila hipertiroza. Bila sem na radiojodnem zdravljenju. Sedaj že 5 mesecev jemljem Euthyrox tablete. Ne vem kako te tablete vplivajo na razvijajoči se plod in na kasnejše dojenje.
Zanima me, če obstaja zaradi tega kakršno koli povečano tveganje za plod, kajti glede na to, da že imam dva zdrava otroka, se v tem primeru za še enega, verjetno ne bom odločila.
Lp
Nataša
Spoštovani!
Pri vas se je po zdravljenju z radioaktivnim jodom pojavila hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice), ki jo zdravijo z dodajanjem, ščitničnih hormonov ( L-tiroksina) v obliki tablet (Euthyrox). Kadar je odmerek Euthyroxa ustrezen ( normalna raven TSH v krvi), ta nima nikakršnih škodljivih vplivov na plod. Ščitnični hormoni so celo nujno potrebni za normalno rast in razvoj ploda. V nosečnosti je odmerek Euthyroxa navadno potrebno celo povečati, vsekakor pa je pred tem potrebno določiti TSH in se posvetovati glede odmerka zdravila. Tudi zdravljenje z radioaktivnim jodom nima nikakršnih škodljivih posledic na potomstvo. Menim, da pri vas s strani bolezni ščitnice, ni nikakršnih zardžkov za nosečnost.
Lep pozdrav!