Zanositev, splav, policistični jajčniki
Spoštovani!
Najprej naj pohvalim vaš forum, ki je, tako kot meni, najbrž pomagal tudi veliko drugim ženskam. Zelo mi je všeč tudi vaš poseben odnos :))
Naj preidem na svojo zmedo. Lepo bi vas prosila, da si vzamete nekaj minut zame in mi prosim svetujete.
Stara sem 26 let, velika 174cm in imam 57 kg (pred nosečnostjo sem jih imela 53, pa so tisti večerni sendviči brez slabe vesti med nosečnostjo naredili svoje ).
Torej. 9.4.2018 sem imela zadnjo menstruacijo, nato pa sem zanosila. Imela sem plav z odmrtjem ploda v 10. tednu, vse se je sčistilo s pomočjo tiste prve oralne tablete (ne vem kako se imenuje), čez 3 dni pa še injekcije za krčenje.
Danes, natanko 2 tedna po splavu sem imela kontrolni pregled pri nadomestni ginekologinji, saj je moj ginekolog na dopustu. Ta ginekologinja pa je pri ultrazvoku opazila, da imam policistične jajčnike.
Zanimivo se mi zdi, da sem bila nekje 4 leta nazaj že pri tej ginekologinji, ki je ugotovila enako – policistične jajčnike. Nato sem takrat naslednji mesec tem podatkom šla k svojemu ginekologu, ki je diagnozo zanikal. Glede na sliko nadomestne ginekologinje se je strinjal, da na sliki so, ampak on jih ni opazil – še več, rekel je da bi si takšnih zdravih jajčnikov želela vsaka ženska (hmm). Preveril je tudi ovulacijo in me ponovno naročil čez dva dni, kjer je ugotavljal, da se ovulacija pripravlja in bo čez nekje 2 dni. To je (bi) bilo nekje 18 dan mojega cikla, ampak tudi če je takrat ovulacija nastopila, sem v vsakem primeru zelo kmalu (nekaj dni) dobila menstruacijo. Danes mi je nadomestna ginekologinja rekla, da po ovulaciji mora miniti nekje 14 dni, če ne zanositev ni možna.
Naj še omenim, da niti slučajno nisem pretirano poraščena, nimam prevelike teže, sem aktivna. Je pa res, da imam težave s kožo, ki so sicer precej moteče narave zame, ampak mislim, da bi lahko bilo precej huje (razen trenutno po splavu je situacija po obrazu precej huda). Sem pa zadnji dve ali tri leta opazila, da se ponoči velikokrat znojim in se tudi moram preobleči, ampak ne vsako noč. Sicer nimam nobenih težav s pretiranim znojenjem čez dan ali ob vročini. Bila sem tudi na pregledu pri hematologu zardi bezgavk (lahko povzročajo nočno potenje), ampak je bilo vse v redu, edino imela sem premalo feritina. Zato sklepam, da znojenje povzročajo hormoni. Brala sem neko raziskavo, da naj bi ženske s premalo feritina imele težave pri zanositvi, je to možno? No zanosila sem, vendar je bila nosečnost neuspešna, je lahko to vzrok? Naj omenim še, da sem vegetarijanka, vendar glede na krvne izvide, ki so ok, menim, da to ni težava.
Ko sem dala kri ob nosečnosti, so me sicer poklicali nazaj zaradi izvidov sladkorja, ampak potem me več niso klicali, saj je drugič izvid bil očitno v redu.
Če zdaj razmišljam za nazaj, sva s partnerjem imela nezaščitene spolne odnose vsaj zadnja 3 leta, do zanositve pa je prišlo komaj zdaj. Takrat sva pač razmišljala, da »bo, ko bo«, zdaj pa si že želiva, da bi bilo, oziroma sva to tudi že pričakovala v treh letih. Skratka imela sem teste za merjenje ovulacije, ker sem pred kakšnim letom že merila, pa mislim, da sem vedno prehitro odnehala, da bi do rezultatov prišlo. Po zadnji menstruaciji pa sem na sredini cikla čutila neko bolečino, in sem se pomnila na te teste, zmerila ovulacijo in pokazala se je. Kasneje sem tudi zanosila. Ovulacij sicer nekaj ne čutim, ali pa nikoli nisem polagala pretirane pažnje, skratka nič očitnega.
Zanima me torej naslednje:
– Menstruacije imam »redne«, vsak mesec, le da se gibljejo med 21 in 28 dni, največkrat 24-25 dni. V zadnjih letih sem morda trikrat ali štirikrat opazila rahlo predmenstruacijsko krvavitev. Nadomestna ginekologinja je mnenja, da je enotedenska razlika v ciklu prevelika in kaže na hormonske motnje, oziroma, da nekaj ni v redu? Sama pa nikoli nisem bila takšnega mnenja, da je to nek hud problem, saj je težko naravo urediti na dan natančno. Kaj pa menite vi?
– Je možno, da se slika jajčnikov v enem mesecu spremeni in da na ultrazvoku ni več vidnih policističnih jajčnikov? Je to odvisno od aparatur, znanja? Oba ginekologa sicer delujeta v istem zdravstvenem domu.
– 5 dni po splavu sem zardi bolečin bila na urgenci, takrat so mi jajčnike in ostalo ultrazvočno pregledali in zmerili. Se takrat policistični jajčniki še niso mogli videti? Namreč omenil jih ni nihče, pa tudi maternica je bila že očiščena, razen nekaj minimalnega tekočine.
– Prosila bi še za vaše mnenje, kako naprej. Čez 10 dni imam pregled pri svojem ginekologu (ki mu sicer zaupam in imam z njim dobre izkušnje, ampak vsi zdravniki so dobri, dokler ne pride do problema, takrat se pa pač vsak odloča po individualni presoji, ki pa je lahko boljša ali slabša), in rada bi imela nekaj predlogov in primernih vprašanj zanj. Ne bi rada, da se vse skupaj preveč zavleče in čaka. Najbrž je pametno, da preverim vse hormone, v kolikor bo tudi sam zaznal policistične jajčnike na ultrazvoku (najbrž bi jih mogel?).
– Se sredstva za spodbujanje ovulacije lahko predpišejo kar zdaj, ali je potrebno nekajmesečno merjenje ovulacij in preverjanje, šele nato pa sem upravičena do zdravil?
– Obstajajo tablete za spodbujanje ovulacije, ki so bolj ali manj učinkovite, ali delujejo različno od ženske do ženke? Oziroma, priporočate točno določene tablete?
– Je res, da se teh tablet za spodbujanje ovulacije ne sme več veliko predpisovati, in še to samo za 3 mesece, kasneje pa si že napoten drugam? Namreč takšno mnenje mi je danes ginekologinja podala, in dobila sem občutek, da tega ne predpisujejo radi, saj naj bi prejeli navodila, da se tega predpisuje čim manj, povzročajo pa tudi ciste na jajčnikih?
– Glede na to, da sem tokrat zanosila, je možno, da moji jajčniki le niso »tak zelo« policistični, ali je bila to samo ena velika izjema? Ginekologinja je namreč omenila, da je desni bolj, levi manj, kaj jaz vem. Dodam lahko, da sem večinoma čutila zbadanje v desnem jajčniku, tako med zadnjo ovulacijo, kot tudi med nosečnostjo, zato sklepam, da je ta jajčnik deloval ustrezno.
– Policistični jajčniki pa najbrž nimajo nikakršnega vpliva na odmrtje ploda, ne?
– Najbrž me zanima še kaj, pa sem pozabila 🙂
Res, res, reeees se opravičujem, da sem tako dolga. Preplavljena sem s 1000 različnimi in odvisnimi informacijami, tako iz interneta, forumov, različnih zdravnikov, … Iz vsega skupaj je nastala samo ena velika zmeda, do nedavnega sem bila prepričana, da je z mano in mojimi jajčniki vse ok in nisem delala nobene panike. Nimam niti izvidov iz bolnišnice, kjer sem bila obravnavana za splav, saj citiram » je zdravnica mislila, da bo druga prinesla papirje pa ni nič napisala pa da boste prišli nazaj pa itd., itd., itd., in še ostalo »baba čula, baba rekla, baba mislila« prelaganje odgovornosti. Zaradi zmede in bolečin me je v tistem času pregledalo več ginekologov, vsak s svojim mnenjem (so ostanki v maternici, ni jih, operirali bomo, operacija ni potrebna, ne rabite priti nazaj na oddelek, zakaj niste prišli nazaj na oddelek, …) in odnosom pač. In kot da ni vse skupaj dovolj, pa še danes ta diagnoza. Ne vem več komu lahko še verjamem in komu ne. Vse kar si želim je to, da bi lahko ponovno čimprej zanosila, oziroma pričela z vzpostavljanjem pogojem za zanositev – odpravila tisto, kar se odpravit in urediti da.
Zahvaljujem se vam za vaše mnenje in občudujem vašo voljo za odgovarjanje bolj ali manj radovednim in zahtevnim ženskam. Hvala!
Spoštovani,
pri PCO jajčnikih so ciklusi daljši, mnogo daljši in včasih tudi 2 do 3 mesece odsotni. Krajši ciklus ni značilen za PCO sindrom. Mislim, da se s tem ni treba preveč obremenjevati.
Če ste pravkar splavili, si vzemite 2 ciklusa premora, nato pa začnite znova in glede na dolžino ciklusov, so ovulacije verjetno že 9., 10. dan, ne šele 12. do 16. dan kot običajno.
Zdravila za spodbujanje ovulacije se predpisuje smiselno, ne kar vsakemu, ki se mu zazdi, da ima težave z zanositvijo in raznoraznih razlogov. Predpisuje se ga predvsem tistim, ki imajo pomanjkljivo ovulacijo, dolge cikluse, PCO sindrom … vi tega očitno ne potrebujete.
Spoštovani!
Najlepša hvala za vaš hiter odgovor. Se mi je zdelo, da ti moji cikli le niso tako izvenserijski 🙂 kaj potem so tiste ciste oziroma “krogci” okoli jajčnikov na ultrazvoku?
Sicer pa še eno kratko vprašanje – zdaj čakam prvo menstruacijo po splavu.
Zakaj priporočate počakati dva cikla preden ponovno poskušam zanositi? Sčistila sem se sama, brez abrazije, v materinici tudi ni ostankov, noseča sem bila dva dni manj, kot 10 tednov.
Zanima me vaše mnenje, saj so mi trije ginekologi na pregledih rekli, da lahko poskušam že po prvi menstruaciji.
Najlepša hvala za vaš trud in odgovore!
S.
Spoštovani,
2 ciklusa odloga priporočam prav zato, ker ste bili noseči že malo preveč, da bi se maternica povsem zaprla v enem ciklusu. Lahko seveda zanosite tudi takoj, ampak je potem višje tveganje za ponovni splav zaradi infekcije skozi odprt kanal MV.