zanositev po spontanem splavu
Pozdravljeni, zopet se obračam na Vas.
V začetku oktobra sem imela svoj prvi IUI in zanosila, vendar se je nosečnost končala s spontanim splavom v 8.tednu. Moram povedati, da je to že moj drugi spontani splav zapored (prvega sem imela letos julija, spontana zanositev)… Ginekologinja me je poslala na iste krvne preiskave kot bi jih imela normalno v nosečnosti, da poskuša ugotoviti zakaj se mi je splav ponovil. Prvič sem imela po slavu abrazijo, tokrat pa je ginekologinja svetovala, da bolje da nimam ponovno čiščenja, ker je potem za naprej še manj možnosti…
Zanima pa me, če je pri takih postopkih, kot je IUI večja možnost spontanih splavov kot pri naravni zanositvi? Nekje sem namreč prebrala, da zato ker ne gre za naravno selekcijo? Ali to velja samo za IVF? Pred mano je namreč še en postopek IUI preden grem na IVF in me je sedaj zelo strah, da se ne bo še naslednjič zgodilo…
Spoštovani,
če sem iskren v bistvu ne razumem prav, zakaj bi šli na IVF? saj ste zanosili in to 2x. IVF ne rešuje problema donositve, ampaj zgolj problem zanositve, to pa pri vas očitno ni problem. Sicer pa je tudi splav del naravne selekcije in se zgodi pri cca 5 do 8% vseh zaznanih nosečnosti pred 10. tednom. IUI je zgolj način asistence pri oploditvi, ki ne omejuje selekcije med oploditve sposobnimi spermiji in tudi po IUI ni nič več SS kot sicer.
Zdravo,
hvala za ekspresen odgovor :).
Na IUI so me poslali ker nimam lastnih ovulacij in se že skoraj 3 leta trudim za otroka… Ginekologinja za neplodnost mi je rekla da imam 2x IUI, če ne uspe, grem na IVF… Res pa da ne vem kako je v tem primeru, ko je bil postopek sicer uspešen, nosečnost pa se je končala s SS, ali to pomeni, da bom imela IUI dokler ne uspe?
Nekaj mesecev pred prvo nosečnostjo sem imela UZ, kjer so potrdili, da nimam lastne ovulacije, potem ne vem kako je možno da sem zanosila… Po prvem SS (prazna GV) so mi rekli da grem lahko normalno na IUI.
kako veste, da nimate lastnih ovulacij. Tudi IUi nima smisla, če ne veš kdaj. IUI se načrtuje le v času pričakovane ovulacije. Ste te ovulacije sprožili z zdravili ali kako? Kakorkoli, glede zanositve se priporoča vztrajati pri tistem minimalnem vmešavanju medicine, ki prinaša uspeh in splav ni razlog za prekop na IVF, ker IVF problema splava ne rešuje. .
Pozdravljeni!
15.1.2015 sem dozivela spontani splav v skoraj 11 tednu nosecnosti. Krvavitev je trajala nekje do 27.1. S fantom sva imela nezasciten spolni odnos 25.1., 27. pa sem vzela Norlevo, saj je nosecnkst nezazelena.
Imam nekaj vprasanj:
1. Ginekologinja mi je na ultrazvoku, 30.1. povedala, da se je ostalo nekaj od splava in se bo samo izlocilo do naslednje menstruacije, ki bi naj bila nekje drug teden. Ali lahko zahtevam abrazijo glede na to da imam zelo mocne krce ze skoraj 3 dni (tudi po splavu sem jih imela se nekje teden dni)?
2. Ali je mozno da sem ponovno zanosila? Danes grem po test in me zanima ce je lahko se pozitiven glede na prejsnjo nosecnost? Kdaj bi se pokazala morebitna nova?
Hvala in lp.
Spoštovani,
predlagam, da ne ugibamo počez in povprek o vseh teoretskih možnostih, ampak se raje usmerimo v praktično rešitev. Če je z UZ videti, kot bi kaj ostalo v maternici, pa imate krče, bi kazalo naredite test nosečnosti takoj in če je pozitiven, bi bila smiselna abrazija čim prej, če je test negativen, pa lahko zadeva počaka tudi na M, ampak le pod pogojem, da krči niso prehudi (to boste pa ocenili sami).
Najlepsa hvala za tako hiter odgovor!
Razmisljam o abraziji, saj so krci kljub protibolecinski tableti se vedno prisotni in kar mocni. Imam pa problem, saj je ginekologinja na dopustu do naslednjega ponedeljka.. razmisljala sem, da bi odsla v bolnisnico. Ali bi mi opravili abrazijo brez napotnice, ce je nujno? ..torej ce razumem prav, se z abrazijo prekine tudi morebitna ponovna nosecnost? Hvala
Če je v maternici kaj od prej, ne more biti nove nosečnosti. Sicer pa se s težavami po splavu lahko oglasite v isti bolnišnici (ali drugi) na urgentnem ginekološkem pregledu tudi brez napotnice.
Pozdravljeni,
stara sem 24 let in sem bila zaradi nerazvitega zarodka v 9t nosečnosti (zarodek 6t) na urgenci 29.10 kjer sem dobila tableto(manjše krvavenje je bilo prisotno že skoraj 14dni). Naslednji dan 30.10. sem doma brez bolečin in v celoti naenkrat izločila vrečko in zarodek. Naslednji dan sem bila na ultrazvoku kjer je bilo razvidno da se je vse spraznilo zato ni bilo potrebno čiščenje. Krvavenje je bilo prisotno samo 29. in 30.10., naslednje dva dni samo manjši rjav izcedek zdaj pa nimam več nič in se počutim dobro. Kontrolo pri G imam šele 8.12. Kdaj priporočate spolne odnose in ponovno zanositev? Naj še omenim da sem imela menstruacijo zmeraj redno in sem na splošno zdrava.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
spolne odnose odsvetujem nekje 14 dni po splavu, ponovno zanosite pa lahko takoj po prvi redni menstruaciji.
Kakšna pa so tveganja če zanosiš še pred prvo menstruacijo? Ker sem slišala da če je SS bil s tabletko in če se v celoti sčistiš ni potrebno čakati prvo menstruacijo oz. da telo samo ve kdaj je pripravljeno.Verjetno je bolje počakati za vsak slučaj če je slučajno še kje kakšen košček ane.
Lep pozdrav
v skrajnem primeru pride ponovno s SS. Navodila glede odlašanja z zanositvijo so v glavnem preventivna, ker v naravi takšnih navodil sicer ni.
Pozdravljeni.
Stara sem 28 let. 9.11. sem naredila test nosečnosti in bil je pozitiven. Naslednji dan sem test ponovila. Bil je pozitiven. Zvečer pa sem začela krvaveti. Ponoči sem se dvakrat zbudila zaradi krčev in močne krvavitve. Takoj sem pomislila na spontani splav. Zjutraj sem klicala ginekologinjo in se tam tudi takoj oglasila. Ker moje ginekologinje ni bilo, me je pregledala druga. Bila je zelo prijazna. Ko mi je naredila ultrazvok mi je povedala, da žal plod ne vidi in da je očitno res spontani splav in da je narava že večino sama vse naredila. Bila sem noseča 6 tednov in 1dan. Naj povem, da nama je zanositev s partnerjem ratala takoj. Pregled pri moji ginekologinji imam šele 23.11.2015, zato sem zelo neučakana in me zanima nekaj zadev:
– Koliko časa bo še trajalo čiščenje oz. krvavitev?
– Kdaj imam lahko ponovno spolne odnose?
– Kdaj lahko pričakujem prvo menstruacijo?
– Kdaj lahko ponovno poskušam zanositi? Ali moram res čakati vsaj dve do tri menstruacije?
Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Spoštovani,
najprej kratek komentar glede ugotavljanja stanja pri vas po začetku krvavitve.
1. nosečnost, katere ne poznamo niti po trajanju niti, če je bila v maternici ali ne, ne moremo oceniti z enkratnim UZ pregledom, gre lahko za izvenmaternično nosečnost ali nosečnost pred stadijem vidljivosti v maternici. Zato je v tej fazi lahko merodajen le krvni ßhCG in še to običajno parni (z razmakom 2 do 3 dni).
2. ni nujno, da ste splavili, razen, če ste res izločili formirane delce s krči, nakar še do 8 dni sledi nekakšna čišča in se začne nov ciklus.
Vsa ostala vprašanja o trajanju krvavitve, spolnih odnosih, zanositvi itd. so pravzaprav nepotrebna. Narava je univerzalna. Samo vprašajte se, kako je to moralo biti pred 1000 leti, pa niti ne tako daleč nazaj, že 100 let bo dovolj, pa vam bo vse jasno(ni bilo zdravnikov, ljudje pa so vseeno živeli, ženske so zanosile, bile noseče, splavile, rodile, dojile itd, itd.) Ko boste torej menili, da je zgodba res za vami, boste lahko obnovili vse dejavnosti, po katerih sprašujete.
Pozdravljeni,
16.12.2015 sem imela spontani splav, bila sem v 14/16 tednu nosecnosti (trisomija 13), brez abrazije. Trenutno se mi koncuje menstruacija, zanima pa me ali se to steje kot prva ali kot druga menstruacija, oziroma ali se krvavenje takoj po splavu steje kot prva M? In pa, ali je ze varno zacet delat na novem otrocku, ali je bolje pocakat se eno M?
Hvala za odgovore, lep pozdrav.
trenutna M šteje kot prva redna M po splavu, zato predlagam, da novo nosečnost odložite še za 1 ciklus.
Pozdravljeni!
Prosim Vas za pomoč.
Od 6. tedna 1. nosečnosti sem krvavela in nato 20.1. letos v 7. tednu imela SS. Že doma je šla os mene vrečka, krvavitve niso bile hude, niti večjih bolečin od blagih krčev. Na ultrazvoku je bil SS potrjen, za dokončno očiščenje sem dobila 1×2 tableti Cytotec 200, po tem sem še malo zakrvavela. Čez 5 dni sem bila na kontroli, sluznica je bila tanjša, a ginekolog še ni bil zadovoljen zato sem dobila še 2x 2 tableti Cytotec (za dva dni), po tem sem le rahlo sveže zakrvavela, kontrolo imam čez 1 teden.
Zanima me ali je običajna uporaba teh tablet za “dokončno čiščenje” in ali kaj menite, če se sluznica ne bo bistveno stanjšala, me samo zaradi tega še vedno lahko čaka abrazija?
Prav tako mi je ginekolog rekel, da moram počakati vsaj tri menstrucije preden lahko ponovno poiskusim zanositi. Se strinjate, da je tako dolgo čakanje potrebno v mojem primeru?
Hvala Vam za pomoč,
Maja
Spoštovani,
mizoprostol (citotec) se zadnje časa kar pogosto uporablja kot nekakšno “kemično abrazijo”. Učinkovitost je odvisna od posameznice in žal tudi od ocene zdravnika, ki z UZ preverja učinke na maternici. Za učinkovitost namreč ni nekih vnaprej znanih standardov (v določeni debelini sluznice ipd.) ampak gre pri tem bolj ali manj za subjektivno oceno, ki ni vedno zanesljiva. Po zaključeni zgodbi brez abrazije bi sam rekel, da lahko zanosite takoj po prvi M, če bi bila potrebna abrazija pa po dveh M.
Pozdravljeni,
16.11.2015 sem imela missed abortion v 13t z dvojcki.
22.12.2015 je bila prva menstruacija ( normalna krvavitev cca.6 dni)
Sedaj cakam ponovno krvavitev. Ker je ni sem iz radovednosti naredila test.
Prvi test ( 10 mlU/ml) je bil potitiven.
Druga dva ( 25 in 50 mlU/ml) pa negativna.
Danes zjutraj sem ponovila test (10mlU/ml) in ponovno zelo slabo vidna ampak prisotna druga crta. Menstruacija naceloma zamuja cca.4 do 5 dni, vendar imam vmes tudi neredne.
V lekarnije rekla,da me jezijo hormoni ali pa da je se kak “ostanek” hormona od splava. Po vec kot 10 tednih?
Zanima pa me,ce je res mozno da sem zanosila oz.so res ostanki hormonov.
Nosecnost je zazeljena.
Hvala in lp
test na sliki ni pozitiven, saj je testna črtica komaj, z veliko fantazije vidna, mora pa biti praktično enako temna. Sicer pa več kot 4 tedne po SS test praviloma ne more biti več pozitiven, če je bil splav popoln.