Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Zanositev kmalu po porodu

Zanositev kmalu po porodu

Rodila sem pred 4 m, polno dojim (ponoči ne), menstruacije še nimam.
Začela sva delati na naslednjem otroku, da bo razlika malo več kot leto.
Je katera zanosila še preden je dobila menstruacijo? Kako naj vem, da sem noseča, če niso možni tipični znaki nosečnosti (izostanek m, povečane prsi, ipd.).
Mi ostane samo da vsaki teden delam test?
Možnosti da zanosim sicer so, ker “zaščita dojenje” naj bi delovala pri dojenju na 3 ure, kar pa pri meni ne drži.
Ima katera kaj izkušenj?

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

‘Zaščita dojenje’ sploh ne obstaja. Oziroma niti najmanj ni zanesljiva.

Lahko, da si že noseča, pa veš ne… Si pa pogumna, da že delaš na novem otročku. Priporočajo vsaj eno leto, da si telo malo opomore in da nosečnica nima kakšnih nepotrebnih komplikacij.

Hm … Morda bi bilo fajn najprej dobiti menstruacijo, da se ne bosta v prazno trudila 😉

Vsekakor je prvi korak test (če slučajno nisi že noseča), sicer pa ti ostane še merjenje bazalne temperature ali opazovanje sluzi in materničnega vratu (da ugotoviš, če/kdaj imaš ovulacijo).

Sama sem dobila M 4 mesece po porodu oz. potem ko je mali 3 tedne zaporedoma prespal celo noč (čeprav je bil polno dojen), tako da si verjetno že blizu.

Zanosila, ko je bil 1. star 8 mesecev. V 26. tednu brez predhodnih težav hospitalizirana – odprta 3cm, prepozno za cerklažo, ležala 6 tednov in komaj ohranila zdravo pamet, tako so me napsihirali. 2. otrok nedonošenček, 50 dni prezgodaj. Sicer smo jo srečno odnesli, smo šli po 2 tednih že domov. Tega ne privoščim nikomur – če se le da počakajta, da se ti telo in maternični vrat opomoreta.

Evo, takoj pride ena s krvavo zgodbo. Mi verjameš, da do takega zapleta lahko pride tudi pri popolnoma zdravi ženski, ki je v idealnih letih za rojevat in noseča prvič, ali pri tistih, ki otroke rojeva v enakomernih razmakih priporočenih dveh let ali koliko že. To, da si zanosila tako kmalu (v bistvu sploh ni nek rekord), ni imelo popolnoma nobenega vpliva na drugo nosečnost in sem prepričana, da ti je to razložil tudi tvoj izbrani ginekolog in vsi nadaljnji zdravniki, ki so te obravnavali. Stavim, da se ni nihče zgražal, da si zanosila tako “nespametno” kmalu.

Spoštovani,

po porodu svetujem najmanj 6 mesecev do nove nosečnosti, če je le mogoče pa vsaj eno leto. Seveda se lahko zgodi, da zanosite prej, vendar v takšni nosečnosti pričakujemo večjo verjetnost zapletov, od spontanega splava preko subjektivnih težav, ki oponašajo prezgodnji porod do pravega prezgodnjega poroda, nepričakovane smrti v maternici in zapletov med in po porodu. S spekulacijami, da ne boste tako hitro zanosili pa se ne gre igrati, ker tega ni mogoče predvideti. Neredko se to zgodi prav takrat, ko je najmanj zaželeno, zato raje priporočam zanesljivo kontracepcijo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Tudi sama se strinjam z dr. Pušenjakom. Naše telo ni stroj in potrebuje nekaj časa, da si opomore… Sicer pa vsaka po svoje.
Če kakšna zanosi prej, to ni moja stvar. Sama pa tega ne bi načrtovala. Če pa bi se zgodilo slučajno, bi skušala nosečnost popeljati do konca.

Pozdravljena tiketačke,

sama sem polno dojila do 4.meseca, nato sem začela z uvajanjem GH (en obrok na dan), ravno z namenom ponovne zanositve…
ko je bil sinček star pol leta sem dobila prvo menstruacijo po porodu.
Zdaj je star 9 mesecev, sama pa sem v 9.tednu nosečnosti:)

jaz bi tudi počakala…poblem je tudi maternica ker zelo pogost pojav pri prehitri zanositvi je odstop posteljice od mat stene, poleg ostalega ravno zaradi tega ker si telo še ni opomoglo..verjemi da zdravniki vedo kaj govorijo in rajši pamet v roke da ne bo na koncu tako, da bo treba reševat tebe in dojenčka, da bi katei od vaju preživel. Verjem da ni lahko. Bratova žena je imela ravno zaradi tega zaplet, in če ne bi bila v porodnišnico predhodno zadržana (sicer celo nosečnost ok) je vprašanje koga bi lahko rešili ob taki krvavitvi, zaradi posteljice. Poleg tega pa če boš čakla na M ne bo težav z rokom PDP. Aja pa velikorat je slišat da so zdravniki kr hudi ko pride kakšna na pregled ki je kmalu po porodu zanosila, in mislim da imajo prav. Drugače pa v materinski poli so povdaril, da prva naslednja nosečnost naj po obdobje kolikor traja nosečnost + obdobje kolikor traja polno dojenje…

Slovenski zdravniki so zelo konservativni, da ne rečem zaprašeni. Pušenjak mi je fajn in priden je, ker odgovarja tako zavzeto, ampak je konservativen kot vsi ostali. Jaz imam hudo prirojeno okvaro, pa so me pri nas vsi zdravniki odvračali od nosečnosti. Sem morala it v tujino, k tujemu zdravniku, da mi je dal navodila, kako in kaj. In je prek svojih vez stopil v stik z ginekologinjo v SLO, da je vodila mojo nosečnost. Potekala je super, brez enega problema. Po tej poti sem spoznala tudi nosečnico, ki je rodila s CR in zanosila par mesecev kasneje, tako da sta otroka 13 mesecev narazen. Njen ginekolog ji je seveda svetoval splav, da je smrtno nevarno in ne vem kaj še vse. Tako da je hodila na preglede v Avstrijo. Vse je bilo v redu, le neke krče je imela zaradi rane … zaradi tega so ji tudi štiri tedne pred rokom naredili CR. Sicer je pa imela celo še manj siceršnjih težav kot v prvi nosečnosti (slabosti, slaba kri in podobno). Vsekakor pa ni umrla, kot so ji napovedovali slo zdravniki in histerične ženske. Celo nekaj mesecev je še dojila.

Če se počutiš že toliko fit, potem pač naredi, kot si se odločila, sploh če te ne moti, da ne boš točno vedela PDP. Zelo zelo pa pazi na prehrano, jej res kvalitetno in zdravo. Tudi dojiš lahko kljub nosečnosti. Good luck. Ženske smo neverjetne.

Ma daj ne klati oslarij, madona no.

Res je Slovenija v teh primerih zelo konzervativna. V Argentini se npr. nič ne zgražajo v primeru večkratnih rojevanj s carskim rezom (tudi 6 ni nič neobičajnega) medtem ko te v Sloveniji čudno gledajo že pri tretji nosečnosti, pri četrti si pa že pravi kriminalec, ki se igra z lastnim življenjem in življenjem otroka. Pa to še zdaleč ni tako hudo.
Glede premora med nosečnostmi je pa po pisanju nekaterih tujih strokovnjakov tako. Ženska telesa in njihove zmožnosti se kar precej razlikujejo. Nekatere si zelo hitro opomorejo, druge pač ne. Veliko je tudi odvisno od živahnosti otroka in s tem povezane splošne utrujenosti. Dejstvo pa je, da je tudi prihod nove menstruacije oz. ovulacije povezan s stopnjo pripravljenosti na novo življenje oz. novo nosečnost. Zato naj ne bi bilo problema zanositi takoj, ko je to možno. Zelo redke ženske dobijo prvo menstruacijo štiri mesece po porodu, večina jih dobi med 6 in enim letom, nekatere še kasneje.

Daj se podpiši pod to bedarijo s polnim imenom in priimkom, da bo tista, ki te bo poslušala in ji bo razgonilo maternico v 3. tretjini nosčenosti vedela, komu naj se zahvali za svojo in otrokovo smrt. 6 Cr ni nič neobičajnega? Ja, seveda, jaz sem pa kanarček! Pri nas ocenjujejo stanje maternice same, materničen stene, brazgonie itd – na osnovi tega odločijo, ali je možen – VARNO MOŽEN! – še en CR ali ne. Sama imam za sabo 3 in operater je ocenil, da je tudi 4. nosečnost še varna, medtem ko so moji sestri po 2 CR absolutno odsvetovali ponovno nosčenost, saj je njena maternica kot gobasto tkivo in je že 2. komaj preživela. Osebno poznam tudi žensko 5 CR, a je to IZJEMA, ne pa pravilo in skrajno neodgovorno je širiti take bedarije, kto jih ti.

Če so pa številni carski rezi tako krasni, potem pa najboljše, da se preselimo v Uzbekistan, kjer 80 % žensk rodi s carskim rezom. Pa veste zakaj? Ker hoče njihov vodja držati populacijo pod kontrolo in te ženske pri carskem rezu pogosto še prisilno sterilizirajo. Super, ne? Dobro, da imamo v Sloveniji še zdravnike, ki jim je v 99 % mar, kaj bo s pacientom oz. kaj bo z mamico in otrokom. Ja, se najde kaka sitnoba in kak spodrsljaj, je pa to kdaj tudi čisto človeško.

Sicer ni nek verodostojen vir glede argentinskega zdravstva vendar vseeno:

Place so me na primer kar sokirale. Predvsem razlike v njih. Nekje povprecna placa je okoli 3000 pesosov, pri cemer natakar zasluzi 2000, hisnik 3500, ce si v privatni firmi lahko zasluzis tudi okoli 4000-5000 pesosov na bolj odgovornem delovnem mestu. Odvetnik 7000, inzenir okoli 6000-7500, zobozdravnik 7500. Zdravnik v javni bolnici: 3000 pesosov (!). Ampak opazka je bila, da zdravnik dela ´samo´6 ur na dan. Torej zdravnik v javni bolnici zasluzi manj kot hisnik….

http://murkaliferevealed.blogspot.com/2009/04/korupcija-plasticne-operacije.html

Denar sveta vladar, tudi za 6 zaporednih carskih rezov!

Najprej se posvetuj s svojim ginekologom, jaz bi tako naredila. Pa boš videla, kaj ti bo rekel. Sicer pa bi jaz osebno raje počakala, da sta otroka vsaj leto in pol narazen. Hočem biti zdrava mamica. Ti se odloči po svoji vesti, imaš vso pravico. Samo pazi, da si ne bi kdaj kaj očitala. Mogoče bo vse v redu, mogoče pa… Kdo ve. Srečno!

Pozdravljeni, g. dr. Pušenjak.

Zanima me, kakšne so možnosti zanositve v 7. tednu po porodu, menstruacije še nisem dobila, ovulacijski test sem naredila v 12. urah po nezaščitenim spolnim odnosom in je bil negativen. Ne dojim več. Ne načrtujeva še naslednjega otroka, zato razmišljam o zaščiti z materničnim vložkom.

Kdaj lahko opravim test nosečnosti, če imam slučajno smolo? Mi priporočate jutranjo tabletko, če od spolnega odnosa še ni minilo 5 dni?

Hvala vam za odgovor in vas s spoštovanjem pozdravljam.

New Report

Close