zanositev in multipla
Zdravo Lana.
Stara sem 33 let in imam eno sckrljano dete.
Željo po še enem otroku imam še predno so mi odobrili Avonex.Ko sem bila na ZZZS mi je dr.ki je bil v komisiji dejal,naj čimprej zanosim.Bila sem navdušena ampak ni uspelo.
Prva nosečnost je bila nenačrtovana in že po mesecu nezaščitenih odnosov nama je uspelo.
Aprila imam zopet kontrolo na nevro in takrat bom povprašala in se pogovorila z zdravnikom-samo upam,da bo kak pameten…
Drugače pa “potuhnjenka” ms miruje od aprila 05 in počutim se zelo dobro.
Težave so se začele tri leta preden sem zanosila.Pa nisem imela pojma kaj se dogaja z mano(tudi moja splošna dr. ne).Zdravili so mi vnetje vidnega živca in po prejeti dozi kortikov je bilo z mano zopet vse v najlepšem redu.
Par mesecev po porodu pa naenkrat nisem imela nobene moči v rokah in tudi noge me niso več nosile.Končno sem se spravila do nevrologa ta me je takoj poslal v bolnišnico,kjer so naredili preiskave in potrdili ms.
Lp
pipi, ali res ni nobene možnosti, da ti kdo pri tej skrbi pomaga in te vsaj delno razbremeni?
ali si res premislila in raziskala VSE možnosti? pomoč na domu, prostovoljci, dom za starejše, socialna….
imam občutek, da nekako hočeš biti žrtev.
to sem napisala z dobrim namenom in da te morda vzpodbudim, da si najdeš pomoč…
vse dobro.
Popolnoma se strinjam s teboj.Res je sit lačnemu ne verjame. Sama že vrsto let obolevam za MS. Počasi sem prišla na voziček.Še vedno -z veliko truda-skrbim zase v toliko,da se sama oblačim,umivam,hranim….Ampak zelo dobro opažam kako vseskozi potrebujem nekoga ob sebi.Zgodi se da pri preobllačenju padem-kdo me bo pobral,sama se ne morem!? Včasih pride tako močen krč da me porine z vozička-glej,spet težava.Trikrat na dan mi uspe toliko vstat,da si zamenjam plenico-včasih jo moram večkrat-glej spet potrebujem pomoč!?Ko zaradi oslabelosti ne morem rok dvigniti toliko,da bi počesala sebe,kako bom takrat počesala svojo npr.hčerko?
Vem,to pisanje je za marsikoga zelo črnogledo,ampak to je realnost te bolezni!
lp mojca
p.s.:kadar mi odpove požiralna mišica in skozi nos dobim sondo s pomočjo katere se lahko prehranjujem………zelo prijeten prizor,za otroka,mar ne?
Pipi,popolnoma te podpiram in razumem tvoje razmišljanje!
zelo lepo da mi vsi napišemo svoje izkušnje z multiplo, toda večina nas pozablja napisat oz. povedat da je več oblik multiple da enim se zgodi to kot žal “mojci”, eni s to diagnozo do konca življena živijo čisto aktivno in brez hujših posledic (poznam obe strani). Res pa ne vem zakaj jih večina pomisli na voziček pa popolno odvisnost od drugih ko imaš to diagnozo.
Me pa res zanima kje imajo garancijo tisti, ki so hvala bogu čist zdravi da bo tako do konca življenja. Recimo če pomislim na en malo bolj hud padec in recimo udarec v glavo ali avtomobilska nesreča (ki jih ni tako malo) in še bi se kaj našlo kar je v življenju čisto absurdno.
Potem lahko čisto vsi lepo pozabijo na otroke in čakajo starost brez njih da vidijo če bodo do konca skrbeli sami zase ker otrok pa res ne rabi gledat nič kaj takega.
Priporočam pa knjižico nevrologinje dr. Kambič Mojce, ki je raziskovala MS in zanositev pa mogoče boste kake odgovore našle tudi tam. Naslov: ZANOSITEV IN MULTIPLA SKLEROZA.
Najprej opravičilo naslov ni bil pravi. Ta je pa
ZAKON,STARŠEVSTVO,NOSEČNOST IN POROD PRI OSEBAH Z MULTIPLO SKLEROZO (Mag.Mojca Kambič Budkovič)
* Schering AG Berlin, Podružnica za Slovenijo, Dunajska 22, Ljubljana
* Odgovorna oseba DALILA LAMPE IVANOVSKA
Mogoče to knjižico že imaš, če ne priporočam odgovori na marsikateri dvom.