Zanositev in epilepsija
Stara sem 30 let.Marca 2003 so mi opravili klasično konizacijo, ker sem imela PAP III.Od takrat nimam več težav.Maja letos sem zanosila, a žal v sedmem tednu splavila, potrebna je bila tudi abrazija.Zelo si želim ponovno zanositi, vendar imam še en problem.Imam lažjo obliko epilepsije in dnevno jemljem eno tableto Depakine chrono 500 mg.Moj nevrolog mi jasnega odgovora ali lahko ob jemanju teh tablet zanosim ne da.Prvič sem zanosila, vendar takoj ko sem za nosečnost izvedela, prekinila z jemanjem.Zato sprašujem vas za nasvet oz. kam se lahko obrnem za odgovor.
Hvala
Spoštovani,
vsekakor se z nevrologom pogovorite ponovno in mu dopovejte, da načrtujete nosečnost ter da želite jasen odgovor o omenjenem zdravilu ali pač zamenjavo za ustrezno zdravilo, ki ga je tudi v nosečnosti mogoče jemati. Običajno so takšna zdravila nekolik ostarejša vendar o njih prav zato vemo več iz izkušenj z drugimi nosečnicami, raziskav na nosčenicah pa žal ni mogoče izvesti, zato smo glede informacij vezani le za naključne podatke o škodljivosti določene snovi v takšnih zdravilih v literaturi. če ne bo odziva pri nevrologu, vam priporočam, da si pridobite napotnico za posvet pri strokovnjakinju za zdravila v nosečnosti doc. dr. Kseniji Geršak v LJ porodnišnici in ta posvet opravite še pred nosečnostjo. Nikakor pa ne gre prekinjati predpisane terapije, ker je za zarodek in kasneje plod še mnogo bolj nevarno, če bi dobili napade epilepsije kot če je izpostavljen zdravilom.
To napotnico dobite lahko pri svojem splošnem zdravniku ali pri osebnem ginekologu.
Tudi genetski posvet oziroma posvet v zvezi z zdravili je možen, praviloma pa ta del vodenja ženske z epilepsijo obvladujejo kar nevrologi sami.