zanositev brez izliva?
mag. Stanko Pušenjak, dr. med., 17.04.2024 ob 21:07
Spoštovani,
kot prvo tista telovadba uro pred spolnim odnosom nima nobenega vpliva na zmožnost zanositve. Teoretično lahko moški oplodi tudi 10 žensk dnevno, vsakokrat z novim odnosom. Kar zadeva ejakulacijo v vas pa se na to, da ob neuporabi zaščite naj ne bi prišlo do nje, ne morete zanašati na to, kar vam moški reče. Glede na pričakovano M 25. ali 26.4. bi lahko sicer res bili že po ovulaciji, ni pa nujno, zato ti raje priporočil postkoitalno tabletko, ki jo dobite brez recepta v lekarni. To tabletko je treba vzeti znotraj 3 dni po SO. V prihodnje pa vam toplo priporočam, da si priskrbite kontracepcijo zase, kajti le vi sami lahko poskrbite za svojo varnost.
ALi mislite da je uredu ce pocakam da dobim menstruacijo… in ali ce jo dobim pomeni da nisem noseca
Hvala za odgovor
če pride M, potem niste noseči, ampak vsaka krvavitev iz nožnice ne pomeni nujno menstruacijo. V primeru, da M izostane, pa obstaja možnost, da ste noseči. Če vas prav razumem, vam ni do tega, da bi bili noseči in če imam prav, bi bilo bolje naredite vse, da se to ne zgodi. Edino, kar lahko storite proti temu že po odnosu pa je postkoitalna tabletka. Več se da narediti pred odnosom, ampak to zdaj ni stvar razprave.
Pozdravljeni,
Na vas se obracam z naslednjim vprasanjem, ze od 12. Tedna naprej se srecujem s krci, bolecino na spodnji desni strani telesa( pripisujejo vzrok maternicni vezi, saj zna biti trebuh na D strani bolec tudi na otip), skratka, sedaj so od ponedeljka krci res vztrajni in tudi bolecina v krizu, povecanega izcedka nimam, bolecina vmes cisto izzveni potem pa se spet pojavi, cisto neredno. Iskreno sem ze prav zbegana od vsega, vceraj sem se sla pokazati, so me pa se dodatno prestrasili.
Po trebusnem UZ me je prestrasila naslednja meritev, ki pa je dr ni zelela argumentirati, pisalo je, da je obseg trebuscka 12,68cm ter da naj bi bil plod velik za 18tednov, jaz pa sem v 16 tednu, bi vas prosila za razlago? A je mozno da je otrocek prevelik za svojo gestacijsko starost?
Sicer naj bi bila dolzina MV 37mm in naj bil zaprt, gibi in utrip so prisotni.
Kaj lahko se naredim za krcke? Posledica cesa bi se lahko bili? Izogibam se tezkemu dvigovanju ne naprezam se. Malo mi pocasi tole nacenja zdrav razum. Se opravicujem za roman.
Lep pozdrav
spoštovani,
kot laik seveda ne morete ločevati med smiselnimi in nesmiselnimi, povezanimi in nepovezanimi informacijami. Od česa bolečine v desnem spodnjem delu trebuha seveda ne morem vedeti ampak glavno, da ni vnetje slepiča. Vse drugo pač je kakor je, ker ni ukrepov. Se bo treba na težavo navaditi. Kar zadeva obseg trebuha pri plodu pa tudi težko komentiram, ker je informacija preveč izolirana. Če že, se interpretira komplet meritev ploda v povezavi s pripadajočimi podatki kot so količina plodovnice itd. Pa meritve z UZ, ki jih ne izvedem sam, torej od drugih izvajalcev, tudi nerad interpretiram, ker se na druge žal ne zanašam preveč. Sem žal srečal že preveč “kr neki” meritev in razlag pojavov.
14 dni po zadnjem SO ali po kritičnem SO tudi negativni test pomeni, da nosečnosti ni in je zaradi dotičnega SO tudi ne bo.
prvi “znak nosečosti” je izostanek M ob pričakovanem času in to je v povprečju 2 tedna po ovulaciji. Sicer pa je edini zanesljivi laboratorijski znak nosečnosti pozitiven test (ta je praviloma tudi pozitiven cca 2 tedna po nezaščitenem SO, če je zaradi njega prišlo do zanositve).