Najdi forum

Zanositev

Lep pozdrav!

Z možem sva se odločila za otroka, vendar je minilo že 10 mesecev, pa brez uspeha. Jemala sem tabletke TRI STEDIRIL. Takoj po prenehanju jemanja teh tabletk, sva imela z možem spolne odnose, brez kakršnekoli zaščite, kakor je pisalo v navodilih od tabletk. Povprašala sem ginekologinjo, pa je rekla, da lahko takoj poskusim zanositi, ne da bi čakala tri mesece. Sedaj pa sem zasledila v vaši rubriko drugačen odgovor. Zanima me, ali je lahko to vzrok, da ne morem zanositi?
Vprašala pa tudi, če so tablete za razvoj otroka FEMIBION škodljive pred nosečnostjo, katere pa sem jemala, po nasvetu moje prijateljice, katere je jemala, še kasneje tudi v nosečnosti.

Zahvaljujem se za vaš odgovor!

Draga Sonja,

lahko ste brez skrbi! Niti takojšnja zanositev ne bi bila škodljiva niti niso tabletke razlog za 10 mesečen neuspeh. Počakajte še vsaj 2 meseca, lahko tudi 6 in se nato pogovorite z ginekologom za ustrezne preiskave. Med prvimi je seveda pregled semenske tekočine pri partnerju, ker je to zelo preprosta preiskava in daje 50% odgovorov na vprašanje neplodnosti para.
tudi folno kislino kar jejte, saj ne veste kdaj boste zanosili, ter po ugotovitvi morebitne nosečnosti nadaljujte z jemanje še vsaj do 12. tedna.

Spoštovani dr.Pušenjak!

Zopet se obračam na vas.
Stara sem 27 let, visoka 163 cm in težka 84 kg. Ali je lahko prevelika teža eden izmed vzrokov, da ne morem zanositi?

Hvala za vaš odgovor.
Sonja

Draga Sonja,

lahko, če ste razvili PCO sindrom. Prevelika teža pa je lahko tako vzrok kot tudi posledica PCO. Kakorkoli, če vam uspe spraviti BMI (indeks telesne mase) v normalne meje, se znajo sami od sebe obnoviti ovulatorni ciklusi, če jih zdaj nimate.

Pozdravljeni!

Prosim, če mi razložite, kaj je to PCO sindrom. Mislim namreč, da je tudi za mojo nesposobnost zanositve kriva prevelika teža. Z možem je vse v redu, poleg tega sem pred šestimi leti z njim že zanosila (pri 24 letih). Zdaj že dve leti ne uporabljava zaščite. Ginekologinja me je poslala na HSG. Izvidi so dobri. Pri pregledu pa me je sestra vprašala, če sem se v zadnjem času močno zredila, češ da je tudi debelost včasih lahko kriva za neplodnost. Res sem se v zadnjih petih letih precej zredila (BMI 30), zato menim, da je mogoče, da ne zanosim zaradi tega.

Seveda bi rada pa bi čim prej zanosila, torej tudi shujšala. Zanima me, ali si pri hujšanju pomagam s Xenicalom. Kolikor bi med jemanjem teh tablet zanosila, ali bi lahko to kokorkoli vplivalo na otroka?

Manca

PCO sindrom = sindrom poli-cističnega ovarija, razlaga je obilna na več mestih foruma.
Za hujšanje lahko uporabljte zdravila vendar le pod zdravniškim nadzorom. Med hujšanjem z zdravili odsvetujem zanositev.

Pozdravljeni!

Dosti sem prebirala v tem forumu o pojmu PCO, vendar pa bi rada nekaj vprašala.

Ali je poleg prevelike teže (za kar sem vas vprašala že prejšnjič), kakšen drug razlog za nastanek tega sindroma? Dostikrat sem zasledila, da imajo druge ženske neredno menstruacijo, zato predvidevam, da je to eden izmed vzrokov za nastanek PCO.
Jaz s tem nimam problemov. Od prve menstruacije (pri 11 letih) pa do jemanja KT nisem imela težave z menstruacijo (23 – 26 dnevni cklus), prav tako pa nimam niti sedaj,po prenehanju jemanja KT (24- 30 dnevni ciklus).

Predzadnji dnevni ciklus je prvič odkar imam menstruacijo, dosegel 41 dni.Ali obstaja kakšen poseben vzrok za to? (na zadnje je zopet 24 dni).

Upam, da nisem preveč čudno zastavila ta vprašanja, ker ne vem točno kako naj vprašam, ko pa imam toliko vprašanj.

V naprej se zahvaljujem za vaš dragocen odgovor !

Draga Sonja,

Iz vašega pisanja res ne znam razbrati kaj točno sprašujete. Niso neredne menstruacije vzrok za PCO temveč je PCO pogosto (ne vedno) vzrok za redkejše ali dalj časa odsotne krvavitve (oligo, amenorejo). Za nastanek posebnega hormonskega stanja pri PCO sindromu je lahko odgovornih vrsta stvari od navadne debelosti preko prsnovnih bolezni (sladkorna bolezen, motnje v delovanju ščitnice, nadledvičnih žlez in druge presnovne bolezni) do lokalnih dejavnikov na rodilih (vnetja ipd.) ter prirojenih in pridobljenih motenj v delovanju jajčnikov. Poleg tega je še vrsta razlogov nejasnih. Ko se hormonska os hipotalamus-hipofiza-jajčnik enakrat “ujame” v začaran krog PCO sindroma, sam ne more več iz njega, zato je potrebno krog “prekiniti”. To uspemo bodisi z operacijo (danes redko), z zdravili za spodbujanje ovulacije ( samo kadar je zaželena nosečnost) ali z “uspavanjem” jajčnikov s KT.

New Report

Close