ZANOSITEV
Pozdravljeni,
Prosila bi vas za nasvet, pri znositvi.
Stara sem 30 let.Pred dvema letoma sva se z moem odočila, da bi e bil čas za novega druinskega čalana. Tako sem prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet Cilest. Ker po enem letu ni bilo vidnih rezultatov, je mo odel na pregled na KC-LJ. Izvid je bil dober (bp). Ker ima mo e otroka iz prvega zakona, me je ginekologinja po estih mesecih poslala na HSG, izvid pa je bil dober oz.bp. Nato sem dobila trimesečno kuro s tabletami Klomifen. Ker tudi po tem ni vidnih rezultatov, vas prosim za nasvet, ali naj pristanem e na tri mesečno kuro z omenjenimi zdravili, oziroma katera je najkraja pot do zanositve.
Hvala.
Draga Klara,
na vaše vprašanje ni enovitega odgovora. Če je z vami vse v redu, kar iz navedenega ni mogoče zanesljivo trditi (b.p. je le HSG) in če je z možem vse v redu, potem so lahko ovire v “imunskih dejavnikih”, bodisi da se vidva z možem biološko “ne ujameta” – pri tem je lahko izhod IUI (intrauterina inseminacija) ali pa gre za neugotovljeno stanje, ki onemogoča nosečnost. Najpogosteje ni nič od navedenega in gre samo za “slučaj”, ko pač ne pride do oploditve, saj je možnost na zdrav ciklus nekje okrog 25% in 75% da ne pride do oploditve.
Najhitreje boste priošli do uspeha v rokah specijalista za zdravljenje neplodnosti na eni od ustanov v Sloveniji, ki ima take strokovnjake: Ljubljana, Maribor, Postojna.
Spoštovani!
Kar nekaj časa sem oklevala, ali naj se oglasim in zaupam svoje težave. Stara sem 32 let. Moja “kalvarija spočetja potomcev” se je pričela leta 1996, ko sem imela spontani splav. Moj ginekolog, ki mu zelo zaupam, me je napotil na preiskave. Opravili so HSG in rezultari so bili zadovoljivi. Z ultrazvokom pa so ugotovili ,da imam septum v maternici, ki so mi ga kasneje tudi odstranili. Zadeva naj bi bila urejena, vendar do nosečnosti ni prišlo. Poskusili smo s stimulacijo zorenja jajčnih celic( zdravila se ne spomnim), pa nič. Na pregled je šel tudi mož, njegov spermiogram je dober. Nakar sva se naročila v ambulanti za neplodnost. Po pogovoru so naju dali na seznam za umetno oploditev. Ker je istočasno bilo možno poskusiti v spontanem ciklusu, sem poskusila dvakrat, vendar neuspešno. Prvič se celica ni oplodila, drugič, pa je po nekaj dneh, še pred vstavitvijo odmrla. Čez štiri mesece sem zanosila po naravni poti, vendar zunaj maternice. Ob posegu so mi odstranili jajcevod in ugotovili, da je prehod skozi drugega pravtako vprašljiv. Pred koncem preteklega leta so me uvrstili v stimulirani ciklus IVF. Prejela sem zdravila in imela punkcijo, kjer so izsesali 14 celic, oplodilo se jih je le pet, od tega stabili uporabni za transfer dve. Prenos so opravili 5.2. .Sedaj čakam na izzid in jemljem tablete Dabroston. Vendar moram priznati, da sem zadnji teden dni zelo nervozna in imam občutek, da sem s svojim vedenjem morda vplivala, da mi je menstruacija izostala, saj imam namreč vse znake: občasni krči, boleča prsa. Po vseh napetostih razmišljam, da nebi poskušala več z IVF, ker me preveč psihično obremenjuje. Zanima me, ali imam kaj možnosti, da vendarle zanosim po naravni poti, kljub enemu in še temu slabše prehodnemu jajcevodu? Ali je možno prehodnost tega jajcevoda kako povečati.
Hvala in lep pozdrav!
Draga Ana,
odgovor na vaše vprašanje je odvisen od natančnega izvida, ki ga je našel vaš operater, ko je opravil odstranitev jajcevoda ob zunajmaternični nosečnosti. Včasih je mogoče kaj popraviti, včasih ne. V popravljenih jajcevodih je možnost zunajmaternične nosečnosti večkrat večja od naključja. Svetujem, da po odgovoru povprašate (če bo seveda sploh treba) svojega terapevta v posopku IVF. Sicer pa obstaja možnost tudi za spontano zanositev, ki pa je ob okvarjenih jajcevodih ali jajcevodu tudi nekajkrat manjša od siceršnje možnosti običajnih 25% na ciklus pri “zdravi ženski”.