Najdi forum

Zanositev

Najprej lepo pozdravljeni,
tudi sama se soočam z zanostivijo. Naj na kratko opištem. Menstruacijo sem dobila pri 13 letih. Takrat sem tudi zanosila in splavila. Sedaj sem stara 25 let in imam stalnega partnerja. Že eno leto se trudiva, da bi zanostila. Bila sem pri ginekologinji, ki mi je naredila ultrazvok in ugotovila: “uterus v RVF, dolg 61 mm. Odboj endometrija debeline 7,5 mm. Zunanje stene uterusa so gladke, kavum uteri normalno oblikovan, septuma ni videti. Levi ovarij, tik ob in za uterusom 42x23mm, polno drobnih foliklov do premera 8,5 mm. Desni ovarij 41×21 mm, tudi v njem polno foliklov do premera 7,5 mm. Douglas prost, prazen. Fundus je nekoliko vklenjen”. Ginekologinja mi je naredila Hysterosalpingographia v Dolatin i.v. analgeziji in napisala, da sta oba jajcevoda prehodna. Meni, da so vzrok za nezanositev folikli. Zanima me, če bom lahko zanosila? Kako se to zdravi in koliko časa? Prosim vas za odgovore in se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem in vam želim veliko sreče in zdravlja v novem letu. Sara

Draga Sara,

predvidevam, da ste v dobrih rokah. Če vam je vaša zdravnica sama naredila HSG, potem se tudi dobro spozna na zdravljenje neplodnosti. Verjetno vas bo opomnila še na “moški faktor” in poslala vašega partnerja na pregled semena (to sem že večkrat omenil na teh straneh). Če gre pri vas za takoimenovan PCO, je seveda zanositev možna, pogosto pa ne brez uporabe enega od načinov za sproženje ovulacije z zdravili ali operacije, pri kateri zmanjšajo jajčnika za polovico ali celo več.
Vso srečo.

Najprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor. Imam še eno vprašanje. Pred šestnajstimi dnevi sem imela menstruacijo. Šestnajsti dan sem opazila manjšo krvavitev, ki ni trajala cel dan (rdečo rjave barve). Vem, da je manjša krvavitev možna ob ovulaciji. Glede na to, da meni moja ginekologinja, da gre pri meni za takoimenovam PCO, ali je možno, da se je ovulacija sama od sebe sprožila. Če ne, kaj menite da je vzrok krvavenja.
Vnaprej hvala.

Torej, lahko le ugibam vendar v primeru resnega PCO ovulacij praviloma ni. Lahko gre seveda tudi samo za “ultrazvočno sliko PCO”, ki pa ni nujno pravi PCO, ki ima tipično hormonsko sliko in torej ovulacije imate. Kaj je povzročilo konkretno krvavitev 16. dan lahko ugotovimo le s preiskavami hormonov in kombinacijo različnih drugih preiskav, ki so drage jih uporabljamo le raziskovalne namene. Če bi vsako izvenciklično krvavitev “diagnosticirali”, bi se vsaka zdavstvena zavarovalnica zrušila. Poskusite krvavitev “odmisliti” in jo le označite v menstrualni koledarček. Če se bo prevečkrat ponovila, pokažite koledarček svoji ginekologinji, ki bo morda uvedla hormone ali naredila kakšno preiskavo, odvisno predvsem od vaših namenov glede nosečnosti (želja za ali proti).

Najpej hvala za odgovor.
Glede na že vse navedeno, bi vas rada vprašala naslednje. Zadnjo menstruacijo sem imela 4. decembra, vmesna krvavitev se mi je pojavila 16. dan po zadnji menstruaciji. V tem času sva s partnerjem imela redne spolne odnose brez zaščite (tudi večkrat dnevno). Novo menstruacijo bi morala dobiti približno dne 31.12.2000, vendar jo do danes še nisem dobila. Danes sem naredila tudi test Clearblue, ki pa je bil negativen. Prav tako nimam običajnih znakov, ki nakazujejo prihod menstruacije. Trenutni znak je glavobol in rahla vrtoglavica pri hitrem premiku telesa, prsi so bolj polnejše in voda je malo temnejša.

Zanima me, ali je možna nosečnost, čeprav je bil test negativen. Ali gre morda za izvenmaternično nosečnost, kaj bi to pomenilo in ali obstajajo kakšne ovire za normalno nosečnost?

Sara

Draga Sara,

Svetujem, da obiščete ginekologa, ki bo naredil “diferencijalno diagnostiko” izostanka menstruacije. Možna je seveda tudi izvenmaternična nosečnost kot še marsikaj drugega, manj ali nenevarnega. Vsekakor izstanek menstruacije ni nekaj, kar lahko rešiva na forumu.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in Vas vljudno naprošam da mi odgovorite na naslednje vprašanje!Ali lahko ali kakšna je verjetnost,da punca zanosi če spolno občujeva v morski vodi ali v vroči vodi kot je jaccuzzi ali bazen-seveda to sprašujem če je dekle v plodnih dneh?Hvala za Vaš odgovor

Dragi Boštjan,

tega odgovora v % seveda ne vem. Naj vam zadostuje, če vam povem, da je nosečnost povsem možna.

New Report

Close