Najdi forum

ZANOSITEV

Pozdravljeni!

Stara sem 20 let. V mesecu maju so mi odstranili cisto na levem jajčniku in hkrati ugotovili (z laparoskopijo), da imam endometriozo. Potem sem 4 mesece jemala tablete Danoval, vmes pa so naredili še HSG (slikanje maternice in jajcevodov), kjer so ugotovili, da je desni jajcevod neprehoden.
Sedaj pa bi zelo rada zanosila. S partnerjem že dva meseca ne uporabljava zaščite in zanima me ali obstaja kakšna možnost, da zanosim?
Poleg tega pa se mi zadnje čase kar naprej pojavljajo hude bolečine v levem predelu in zdravnica mi je zopet svetovala laparoskopijo.
Svetujte mi, prosim, kaj naj storim?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Andreja

Draga Andreja,

Običajno pri laparoskopiji, kadar odkrijemo endometriozo, odstranimo vse kar je le mogoče in nato še nadaljujemo z zdravili, ki zavirajo razvoj ponovne endometrioze. Zato ste jemali Danoval. Glede na to, da je šele 2 meseca od prekinitve zaščite ne morem komentirati stanja pri vas. Bolečine so lahko posledica reaktivacije delovanja jajčnikov, zarastlin, ki so se morda ustvarile po laparoskopiji, lahko se je spet pojavila endometrioza, kar je malo verjetno ali pa so bolečine neodvisne od notranjih rodil.
Naravna verjetnost za zanositev na ciklus pri zdravih parih je približno 25%, kar v enem letu znese skupaj 85%. Glede na vašo starost se mi zdi primerna doba poskušanja eno leto, v tem času pa lahko vaš partner da pregledati svojo semensko tekočino, da ne bi zato, ker ste imeli endometriozo mislili, da je razlog za odsotnost nosečnosti lahko samo pri vas. Kombinacija moškega in ženskega faktorja se namreč pojavi v skoraj tretjini primerov neplodnosti in moški faktor žal pridobiva na pomenu.

Živjo, Andreja!
Bila sem na seminarju mednarodne zveze Zdravnikov za okolje in tam je bila tudi ena gospa iz Danske, ki je imela silno zanimivo predavanje o edometriozi, ki v zadnjih letih strašno narašča ter jo povezujejo predvsem z velikimi količinami dioksina v okolju.

Dioksin se vmešava v hormonsko delovanje in razvoj zarodka, kar ima dolgoročne posledice in ena njih je ravno endometrioza pri mladih dekletih.

Tu imam tudi njen email

Endometriosis Assosiation,
website: http://www.EndometriosisAssn.org
Lone Hummelshoj, EU Representative
[email protected]
tel +44(0)2073544708ANDREJA je pisal/pisala:

New Report

Close