zanositev
Spoštovani!
Z fantom sva se odločila da si želiva imeti otročka, na tem delava približno 5 mescev in še vedno ni nič. Saj vem včasih ne gre tako hitro kot si misliš da bo šlo. No vem da to še ni toliko časa da bi me rabilo ravno kaj veliko skrbeti vendar vseeno. Stara sem 24let, decembra bo 1leto od kar ne jemljem več kontracepcijskih tabletk in od takrat imam neredno menstruacijo, sedaj jo imam na vsake 40 dni približno, včasih kak dan kasneje. Včasih imam vmes temno rjav izcedek, enkrat je trajal 5 dni, drugič le 1 ali 2 dni-zanima me kaj bi to lahko bilo? tudi preden dobim menstruacijo imam ene 3 dni tak izcedek in nato menstruacijo. Verjetno je tudi v tem težava da ne zanosim ker imam menstruacijo na 40 dni in ne tako kot je sicer normalno, tako recimo tudi ne vem kdaj sem najbolj plodna, čas ovulacije in to…mislite da bi morala iti k ginekologu ali naj še malo počakam? Hvala za odgovor
Spoštovani,
manj ko je ciklus reden in daljši kot je, manj je v časovni enoti leta dni ovulacij, torej je temu primerno manjša možnost zanositve že iz tega razloga. K temu se prišteje še slabša zmožnost predvidevanja ovulacije in pa slabši pogoji na ravni maternične sluznice, ki je po 30. dnevu lahko neustrezna za ugnezditev. Glede na to, da so vaši ciklusi tako dolgi in da imate pred in po-menstruacijske izcedke, bi res priporočil obisk pri ginekologu že preden mine 1 leto od začetka prizadevanj po nosečnosti.
Pozdravljeni, tudi mene že skrbi. Imam enega otroka. ko smo se odločili zanj, se je že prvič prijelo. Sedaj, ko pa si spet želimo še enega, pa ne rata in ne rata, že nekaj mesecev. Čeprav sem imela prej neredne menstruacije, policistične jajčnike in prenizko telesno težo. Sedaj pa redne menstruacije na 28 dni, normalno telesno težo, je pa res, da imam zdaj zelo sresno službo. Zanima me, ali je pogosto, da v drugo ne rata ali naj me skrbi? Hvala
nekaj mesecev? Ko bo minilo vsaj 12 mesecev, bo mogoče govoriti o tem, da “ni ratalo dalj časa”. Dejstvo, da ste prvikrat zanosili “v prvo”, je bilo golo naključje, ki doleti le 25% parov.
Spoštovani!
Hvala vam za odgovor. Zanima me kaj se da potem pri tem narediti? kakšna zdravila da bom imela normalen ciklus ali kaj drugega? Razmišljala sem tudi v tej smeri, da bo mogoče sedaj počakala ta mesec in si glede na to da imam ciklus na približno 40 dni nekako izračunala kdaj naj bi bila ovulacija in to preverila z temi testi za določitev ovulacije. Kaj mislite na to možnost? in seveda če ne bi bilo s tega nič potem šla do ginekologa. Hvala že v naprej in lep pozdrav
za določanje ovulacije lahko seveda uporabljate vse razpoložljive naravne in druge vire, kot so merjenje bazalne temperature, opazovanje nožnične sluzi, beleženje ciklusa ter sklepanje na podlagi reda, ki se s tem pokaže in seveda tudi s testnimi lističi za odkrivanje vrha LH. meni osebno se zdi najbolj “trotl zihr” redno spolno občevanje na 2 dni, ker v tem primeru ovulacije ne morete zgrešiti, kadarkoli se že pojavi, če zanjo veste ali pa ne. Od zdravil za urejanje pogojev na ravni maternične sluznice bi se lahko morda dogovorili za progesteronsko podporo, če ginekolog oceni, da gre tudi za presnovno-hormonsko motnjo tipa policističnega jajčnika pa vam lahko predpiše tudi zdravilo za spodbujanje ovulacije.
Pozdravljeni!
Se bom navezala kar na to temo, da ne odpiram nove, ker imam tudi jaz vprašanje vezano na zanositev, ker se z možem trudiva za naraščaj. Zadnja menstruacija je bila 2.11. Menstruacije imam redne, običajno na 27-29 dni. Ta mesec sem uporabila ovulacijske teste in sicer sem test naredila 14.11. ko je bila črtica rahlo obarvana (vendar ne tako močno, da bi bil test pozitiven), naslednji dan ponovila in zopet je bila črtica rahlo obarvana. Ko sem test ponovila 16.11. črtice ni bilo več. Dne 14. in 15.11. so me boleli jajčniki, tako da sem predvidevala da je ovulacija bila, kljub slabim testom.
Menstruacije še nimam, vendar pa se mi že skoraj teden dni pojavljajo bolečine v spodnjem delu trebuha, ki so tope, v predelu maternice in jajčnikov. Občutek je, kot da imam povečano maternico (ne znam se drugače izraziti). Bolečine niso konstantne (nekaj časa me boli, nato bolečina povsem mine) in so bolj blage (niso tako hude kot ob običajni menstruaciji). Zadnje dva dni se mi zjutraj in zvečer pojavlja rahel rjavo obarvan izcedek, ki čez dan izgine. Običajno imam nekaj dni pred pričakovano menstruacijo povečane in boleče prsi ta mesec pa temu ni tako. Test nosečnosti sem naredila danes (na 29. dan) in je negativen.
Ali menite, da glede na slabe “pozitivne” ovulacijske teste sploh imela ovulacijo? Sem morda test nosečnosti naredila prehitro?
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Spoštovani,
iskren odgovor je pravzaprav: ne vem, nimam pojma. Enkratno tovrstno dogajanje ne pomeni nič takšnega, iz česar bi lahko karkoli konkretnega sklepal, ne o ovulaciji ne o nosečnosti ali na sploh čem konkretnem, kar zadeva ciklus. Vse še vedno spada v normalen okvir ciklusa.
Hvala za hiter in iskren odgovor. Koliko je nekako najdaljša doba, ki lahko preteče od ovulacije do tega da se hormoni v primeru nosečnosti dvignejo toliko da test pokaže nosečnost? Pisali ste, da je 4-6 dni od vgnezditve hormon že tako visok, da bi se nosečnost zagotovo potrdila s urinskim testom, 6-9 dni pa traja od ovulacije do vgnezditve. Kakšna so (če so) možna odstopanja?
Za odgovor sem vam vnaprej zahvaljujem!
urinske teste priporočamo po izostanku ciklusa, s krvnim testom ßhCG pa je mogoče nosečnost dokazati tudi že 2 ali 3 dni po vgnezditvi.
Spoštovani!
Zopet se vam oglašam jaz….tako menstruacijo sem dobila 24.11., torej ciklu od prejšnje menstruacije do sedaj je trajal 37 dni. na internetu sem našla neke koledarčke ki ti približno izračuna kdaj naj bi bila ovulacija prisotna, meni je to izračunalo 13.12, zanima me če je dejansko to pravilno…seveda sem si kupila tudi test za ugotavljanje ovulacije, kdaj naj ga začnem uporabljati, 13, ali kak dan že prej? seveda pa bom upoštevala tudi vaš nasvet glede spolnih odnosov na 2dni, ali pa včasih kar vsak dan 🙂
Hvala in lep dan še naprej
test pokaže LH vrh, ta pa se pojavi 24 do 48 ur pred dejansko ovulacijo. Če torej želite zaznati ta dogodek s testom, morate s testiranjem začeti vsaj 4 do 5 dni pred pričakovano ovulacijo in ga opraviti vsaj 1x na dan.
Pozdravljeni,
mogoče se ne obračam na vas pod pravo temo, mogoče je že bilo objavljeno kakšno vprašanje s podobnimi problemi, pa vseeno upam na vaš odgovor (še preden se obesim na telefon svoji ginekologinji).
Tudi midva s partnerjem sva se odločila, da zdaj je pa res že čas, da si omisliva družinico (sama imam 27 let, on 30). Pregled pri ginekologinji imam šele prvi teden v januarju 2012, saj jemljem aglurab, bromergon in aldactone (imam prolaktinom, odkrit pri 20-ih). Glede na vsa zdravila je seveda nekako logično, da se bom pred ukinitvijo tablet in nosečnostjo posvetovala s svojo ginek., pa po možnosti opravila še pregled. No, ker na ta pregled in posvet čakam že od konca septembra, sva s partnerjem nekako že nehala paziti in sva počasi začela delati na zanositvi (za katero sem seveda skeptična da bo ratala kar tako, vsaj ob vsej količini zdravil) – če bo do januarja bo, če ne pa potem naprej po navodilih in priporočilih zdravnice.
Me pa zanima predvsem to, koliko možnosti je sploh za zanositev ob vseh teh zdravilih in kaj lahko pomeni, da sem imela zadnjo “normalno” mestruacijo (se pravi dolžine vsaj 4 dni) 30.9-3.10.2011, nato pa zdaj že 2 meseca zapored po 2 dni in potem kot bi odrezal konec (niti čiščenja po menstriuaciji oz. rajvega izcedka še kakšen dan po koncu M). datum: 29.10.-29.10. in 28.11. – 29.11.
Prejšnji mesec sem ob tem naredila ene 2, če ne celo 3 teste, ki so bili vsi negativni. Da bi bila noseča skoraj dvomim, me pa zanima ali je možnost da je spet kakšna zmešnjava hormonov oz. kakšna bi bla lahko še druga razlaga teh kratkih krvavitev (razen mogoče nosečnosti, v katero kot rečeno skoraj dvomim).
Hvala za prijaznost in odgovor!
Spoštovani,
ne vem zakaj se v zvezi z zanositvijo sprašujete zaradi zdravil? Ta namreč urejajo tisto, kar ni v redu in bi lahko motilo vašo reproduktivno funkcijo. Če boste zanosili, boste bolj verjetno z zdravili kot brez njih, razen, če kljub vsemu še vedno nimate urejenega ciklusa. To je za zanositev najbolj pomembno. Ob vaših težavah zaradi hiperprolaktinoma so seveda možni tudi drugi razlogi za neustrezno delovanje reproduktivnega sistema (policistični jajčniki, zarastline po vnetjih, moški dejavnik itd.)….skratka, za zdaj si vzemite vsaj 12 mesecev časa brez preiskav, morda spermiogram pri njemu, sicer pa če vam v letu dni ne uspe, ponovno na temo reprodukcije ogovorite svojega ginekologa.
Pozdravljeni!
Se bom navezala kar na to temo, morda so moje težave, ki sem jih opisovala kaj povezane z naslednjimi dejstvi. V petek sem naredila krvni test na 2. dan menstruacijskega cikla. Rezultati so sledeči:
S-FSH – 10,48 mlU/mL
referenčne vrednosti:
folik. faza: 3,5 – 12,5
ovul. faza: 4,7 – 21,5
lutealna faza: 1,0 – 11,4
postmen.: 25,8 – 134,8
S-LH – 5,45 mlU/mL
referenčne vrednosti:
folik. faza: 2,4 – 12,6
ovul. faza: 14 – 95,6
lutealna faza: 1,0 – 11,4
postmen.: 7,7 – 58,5
Januarja sem bila na pregledu pri endokrinologu, ki mi je med drugimi testi pregledal tudi ta dva hormona. Kri sem dala na 12. dan menstruacijskega cikla. Rezultati so bili naslednji:
FSH – 7,07
LH – 5,19
Referenčnih vrednosti žal nimam, sem bila v laboratoriju na polikliniki v LJ. Endokrinolog ni ugotovil drugih posebnosti in je zaključil, da je z mano vse OK. Povišana vrednost FSH me zelo skrbi, saj sem brala da imajo ženske s tako vrednostjo velike težave pri zanositvi in da je možna le oploditev z biomedicinsko pomočjo. Stara sem 27 let, z možem se trudiva za naraščaj 6 mesecev.
Kaj mi svetujete glede na zgornje napisano? Razmišljam, da bi šla v ponedeljek ponovno na odvzem krvi (5. dan menstruacije), vendar verjetno ne bo bistvene razlike?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Kaj mi svetujete glede na zgornji rezultat?
Spoštovani,
vrednost FSH > 10 (med 10 in 15) v začetku ciklusa so res lahko slabši znak, vendar bi v ponedeljek za vsak slučaj preiskavo še 1x ponovil. Če bo enako, to pomeni manjšo verjetnost zanositve in večje tveganje za splav. Vrednost v drugih obdobjih ciklusa nam ne dajejo uporabnih podatkov.
Pozdravljeni!
Hvala za odgovor. Preiskavo bom v ponedeljek ponovila kot ste predlagali. V kolikor bo rezultat enak me zanima, kakšni so postopki naprej? Ali glede na to vrednost sploh obstaja realna možnost zanositve po naravni poti? Ali bi nama priporočali IVF postopek? Glede na to, da se lahko vrednost čez čas tudi zviša se s partnerjem ne bi v nedogled trudila in čakala, da ne bo čez npr. pol leta prepozno.
Ali ginekolog za začetek lahko predpiše kakšno hormonsko terapijo ali so potrebne kakšne dodatne preiskave? Ali sploh obstaja verjetnost, da bo vrednost naslednji mesec nižja (se te vrednosti iz meseca v mesec kaj spreminjajo)?
Zelo se vam zahvaljujem za vaše odgovore!
Spoštovani,
če se izvid v ponedeljek ponovi, predlagam, da vas osebni ginekolog usmeri z napotnico v ambulanto za neplodnost, kjer bodo preiskavo dopolnili, verjetno še z UZ štetjem primordialnih foliklov v jajčnikih in morda še čem (inhibin B)??? ter v primeru, da vam grozi prezgodnja menopavza uporabili OBMP (pri prezgodnji menopavzi se obenem priporoča tudi preverjanje kromosomske zgradbe, saj obstaja povečano tveganje, da ima oseba kakšno napako, ki tudi sama po sebi zmanjšuje možnost donositve zdravega otroka).
Spoštovani!
Resnično bi prosila za vaše mnenje, saj sem prebrala mnogo forumov, pa nikjer nisem zasledila točno takega problema in sicer:
Pred dobrima dvema tednoma me je začelo v spodnjem delu trebuha tiščati prav tako pa sem zelo pogosto hodila na vodo. Najprej sem posumila da bi mogoče lahko šlo za nosečnost, saj mi je perilo zaostajalo 10 dni (nimam nikoli rednega ciklusa), vendar je bil test negativen. Ker se je to nadaljevalo, perila pa od nikjer sem posumila da gre mogoče za vnetje mehurja. Tako sem odšla do osebnega zdravnika kjer mi je dal preveriti vodo, vendar so bili izvidi v redu. Osebni zdravnik mi je napisal napotnico za ginekologa, med tem pa se mi je pojavil tudi rjavi izcedek. Tam sem povedala kaj me muči in je ginekologinja takoj posumila za izvenmaternično nosečnost…hvala bogu izvid negativen. Naredila mi je UZ, pregledala kri in urin, vendar so izvidi pokazali da je vse v najlepšem redu, tako da je ginekologinja prišla do sklepa da gre po vsej verjetnosti za hormonske motnje. Je to možno? Perilo sem dobila čez 3 dni. Včeraj pa sem zopet začutila nek pritisk in je prisoten še danes. Prav tako že 2x bris ni bil OK, vendar me je ginekologinja pomirila da gre mogoče za kakšno blago vnetje…19.12 imam zopet odvzem. Kaj mislite da bi to lahko bilo. Z partnerjem pa si že nekaj časa želiva naraščaj vendar se enostavno ne upava spustiti v to glede na to da imam stalno neke probleme. Ali mislite da bi bilo lahko kaj zelo narobe in seveda ali po vašem mnenju lahko začneva delati na dojenčku?
V pričakovanju vašega odgovora, vas lepo pozdravljam,
Taisha
Spoštovani,
kaj bi lahko bilo vzrok za izostanek M in pridružene težave, ne vem. Morda ste imeli zakasnelo, neučinkovito ovulacijo z večjo krvavitvijo v trebušno votlino ali z luteinsko cisto, ki je pritiskala na okolico in po nekaj dneh počila? Ne bi vedel in tudi nima smisla ugibati, saj UZ pregled ni pokazal pomembnih odstopanj od normale, težave pa so se tudi uredile s prihodom M. Kaj se dogaja zdaj, je prav tako nemogoče ugibati kot ostalo. Morda se pa zgolj preveč opazujete? Zanosite vsekakor lahko.