zanositev
Pozdravljeni!
Stara sem 30 let. Približno štiri dni pred začetkom menstruacije (včasih tudi kakšen dan več) se mi pojavlja rjav izcedek, šele nato nastopi krvavitev. Že skoraj leto dni poskušam zanositi, vendar neuspešno. Naj vam povem še, da sem bila enkrat že noseča, vendar sem nosečnost v 13. tednu prekinila, zaradi kromosomske napake. Takrat težav z zanositvijo ni bilo. Od takrat se pojavlja ta izcedek pred menstruacijo. Je ta izcedek lahko vzrok za težave? Kaj mi svetujete?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Andreja
Spoštovani,
ta izcedek pred M je lahko znak,da obstaja težave, zaradi katere težje zanosite.Sam izcedek ni vzrok temveč kvečjemu posledica spremembe, ki povzroča tudi neplodnost, ni pa nujno. Pogovorite se s svojim ginekologom. Morda potrebujete le dodatek progesterona v drugem delu ciklusa?
ne vem, morda gre za prezgodnje popuščanje rumenega telesca, za adenomiozo ali za neprimerno odzivanje maternične sluznice na notranjo hormonsko spodbudo. Možnosti je še veliko, naštel sem le nekaj takšnih, ki so bile znanstveno že kdaj potrjene kot obstoječe. V konkretnem primeru je nemogoče analizirati in dokončno diagnosticirati vsak primer posebej. V praski običajno zdravimo kar po “občutku”, najprej z dodatnimi hormoni, npr. progesteronom ali kombinacijo estrogenov in progesterona.
Mene tudi zanima kako je mogoče, da še vedno ne zanosim. Imela sem HSG, LSK, HSK (odtranitev pregrade), mož je bil na spermiogramu in je bila sperma ok, jemljem klomifen in imava redne dnevne spolne odnose, pa še vedno ne zanosim. Sploh ne morem verjeti, vse to me zelo potre in sem zelo žalostna. Kaj mi je za storiti, ker to čakanje me uničuje.
Spoštovani,
razumem vaše skrbi in žalost, vendar žal ne znam odgovoriti na vaše vprašanje. Odgovor je namreč podoben kot na vprašanje, zakaj ne zadanem nikoli nič na loteriji čeprav stalno kupujem srečke. Nekateri pač nimajo sreče ali pa so samo preveč neučakani. Ko vse znane in ugotovljive razloge za neplodnsot izključimo, govorimo o idiopatski, torej neplodnosti neznanega izvora.
tako je. Takšno neplodnost zdravimo le z IVF postopki, včasih pa po letih neuspešnega zdravljenja pride celo do spontane zanositve in tudi tega ne znamo razložiti.
Pozdravljeni!
Še enkrat hvala za oba odgovora.
Na žalost sem bila tudi ta mesec razočarana glede zanositve. Kot ste mi svetovali sem se pred enim mesec naročila na pregled k svojemu ginekologu, vendar pa moram na pregled počakati še do 23.7.
Sluz ob ovulaciji je v vsakem ciklusu dobro vidna, do zanositve pa potem ne pride. Zadnja menstruacija je bila rjavkasta in v majhnih količinah. Bi lahko to kaj pomenilo?
Zanima me, če bi šlo za popuščanje rumenega telesca ali adenomiozo, kakšni znaki poleg rjavega izcedka bi še lahko bili prisotni.
Že vnaprej hvala za odgovor.
Lepo pozdravljeni!
Andreja
Običajno je pri adenomiozi maternica večja kot normalno, z Uz pa se zlasti v drugem delu ciklusa v steni lahko opazijo spremembe, ki so podobne miomom vendar skozi ciklus spreminjajo Uz lastnosti, česar pri miomih ni. Popuščanje RT? Možno, vendar o tem nima smisla preveč ugibati. Lahko bi preverili vsebnost progesterona okrog 25. dneva ciklusa, ali pa kar dravimo, na pamet, ker je zdravilo poceni in nenevarno.
Lepo pozdravljeni!
Po vašem nasvetu sem res odšla do svojega ginekologa. Glede na težave z rjavim izcedkom pred menstruacijo in težave z zanositvijo mi je predpisal Klimofen. Jemati naj bi ga začela peti dan ciklusa po dve tableti 5 dni. Povedala sem, da je ovulacija prisotna, saj je dobro opazna in 14 dni po ovulaciji nastopi rjav izcedek, nato pa po nekaj dneh menstruacija.
Je terapija s Klimofenom po vašem mnenju primerna glede na omenjene težave z menstruacijo. Kaj pa Dabroston in če, kdaj v ciklusu?
Najlepša hvala za odgovor!
Andreja
Spoštovani,
klomifen bo, če drugega ne morda poskebel, da bo prišlo do več kot ene ovulacije hkrati, v teh pogojih pa več obstoječih rumenih telesc tudi z večjo verjetnostjo vzdržuje primerno hormonsko okolje za stabilnost maternične sluznice. Utegne se torej zgoditi, da bodo rjavi izcedki ponehali, čeprav sam v ta namen raje uporabljam progesteron, če se kot pri vas ovulacije seveda prisotne. Če bi se odločili za progesteron je le tega v primernih odmerkih treba jemati nekje od ovulacije dalje.
Še enkrat lepo pozdravljeni!
Vi bi se odločili za jemanje Dabrostona. Tudi sama razmišljam, da bi najprej poskusila z Dabrostonom, zaradi morebitnih negativnih učinkov Klimofena (hiperstimulacija jajčnikov), čeprav se je moj osebni ginekolog odločil za Klimofen in sicer kar dve tableti dnevno 5 dni.
Če bi se odločila za Klimofen, ali ne bi bilo smiselno poskusiti najprej z eno tableto dnevno 5 dni z začetkom peti dan ciklusa?
Zanima me še, koliko časa je potrebno jemati Dabroston po morebitni zanositvi in kakšen je dnevni odmerek?
Za Vaš čas in odgovore se vam lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
Andreja
Pozdravljeni,
18.7. sem vzela zadnjo tabletko, nato sem se odločila za prekinitev saj želim zanositi. Moj ciklus je ponavadi trajal 25 dni. Zadnjo menstruacijo sem dobila 22.7, .Od takrat sva imela s fantom nezaščitene spolne odnose. Ali je možno, da bi v tako kratkem času zanosila in to tudi občutila? Že en teden me namreč boli v spodnjem delu trebuha in jajčnikih. Bolečina je konstantna in spominja na lahek pritisk v trebuhu. Kar pogosto hodim na vodo. Ali je še prezgodaj za test?
Hvala in lep pozdrav.
ne glede na karkoli, nosečnost ne boli sama po sebi, če imate domnevne “vzporedne znake nosečnosti” pa bo test že pozitiven, oziroma, če je test negativen, omenjene težave niso posledica nosečnosti.
Pozdravljeni!
Tudi sama imam podobne težave kar se tiče rjavega izcedka. Namreč nikoli prej ga nisem imela, odkar pa poskušam zanositi, je stalno prisoten nekje dva do tri dni pred M. Ne vem, nekako se mi dozdeva, da prej nisem čutila takšnih sprememb v telesu. Delam tudi ovul-teste, tako da vem kdaj cca naj bi nastopila, a se mi zdi, da čutim kakšne 5 dni nekakšno špikanje v spodnjem delu trebuha. Je možno, da čutim ovulacijo?
Hvala, lep pozdrav!
Pozdravljeni,
mene zanima nekaj glede klomifena.
Ker nisem imela M in bi rada zanosila so mi v AMB za neplodnost dali Dabraston in Klomifen. D sem jemala 10 dni po dve na dan in dobila 4 dan M. dr. Reljič(ful fajni zdravnik) v AMB za neplodnost v MB mi je rekal naj začnem 5 dan ciklusa piti Klomifen 2 tableti na dan in sicer do 9 dne ciklusa. Na naslednji pregled s fantom sva naročena novembra, ker ima fant slab spermiogram, jaz pa sem dala kri, da bodo videli, če je z mano vse o.k.
Zanima me samo to, a ni potrebno v času ko jemlješ Klomifen opraviti UZ, drugače sploh ni smisla jemanja le tega. dr. mi je dal dve škatli tega Klomifena, še za naslednji ciklus. Zanima me, kaj vi mislite, a ni potreben UZ, kajti ostalim ženskam, ki jemljejo Klomifen,opravi UZ ginekolog.
Lep pozdrav
seveda je možno. Ovulacijo stalno občuti cca. 10 do 15% žensk.
Še enkrat lepo pozdravljeni!
Vi bi se odločili za jemanje Dabrostona. Tudi sama razmišljam, da bi najprej poskusila z Dabrostonom, zaradi morebitnih negativnih učinkov Klimofena (hiperstimulacija jajčnikov), čeprav se je moj osebni ginekolog odločil za Klimofen in sicer kar dve tableti dnevno 5 dni.
Če bi se odločila za Klimofen, ali ne bi bilo smiselno poskusiti najprej z eno tableto dnevno 5 dni z začetkom peti dan ciklusa?
Zanima me še, koliko časa je potrebno jemati Dabroston po morebitni zanositvi in kakšen je dnevni odmerek?
Za Vaš čas in odgovore se vam lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
Andreja
Spoštovani,
pri vsem skupaj m moti zlasti to, da vam predpisujejo klomifen ob tem ,da ima partner slab spemiogram, ali pa sem kaj narobe razumel? To je nelogično in nesmiselno. Slab spermiogram obravnavamo bodisi z IUI z laboratorijskim izboljšanjem sperme ali pa kar z IVF postopkom.