Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Zanimivo in koristno

Zanimivo in koristno

ZAto kopiram in prilagam link: http://www.zps.si/ZPSstrani/zpsV1.0.nsf/GlavniFrame?OpenFrameSet&DelSpleta=ZPSFrameset?OpenFrameSet&Vsebina=0/541301975FFDC951C12572E200393E50?OpenDocument&

Aditivi: juha Knorr, bonboni Juicy Fruit, vino in balzamični kis

Domače namesto instant
Ste si zaželeli juhico? Pa naj bo kar Knorrova, si pravite, saj bo na mizi v nekaj minutah. Res je, vendar pa bi bila lahko zelo hitro na mizi tudi domača juha – le nekaj minut dlje bi trajalo. In bila bi zdrava, brez aditivov in še enkrat cenejša. Poglejmo primer.

Knorr Qiuck soup; sestavine (aditivi so poudarjeni): glukozni sirup, modificirani škrob, popečeni kruhki 13 % (pšenična moka, jedilna sol, kvas, rastlinska maščoba, začimbni izvleček, sušena zelenjava 12 % (korenje, grah, krompir, zelena, koruza, čebula, por), rastlinska maščoba, jedilna sol, ojačevalci arome (mononatrijev glutaminat, dinatrijev inozinat, dinatrijev gvanilat), krompirjev škrob, laktoza, začimbe, mlečne beljakovine, arome (vsebujejo jajca), izvleček kvasa.
Čas priprave: približno 3 minute.
Cena za zavitek 27 g: 0,41 EUR (98,25 SIT).

Juha vsebuje zanemarljivo malo zelenjave (3,24 g) in 4 aditive, med katerimi so kar trije ojačevalci arome ali okusa, ki nič ne pripomorejo k hranilni vrednosti, le zavedejo naš okus; mononatrijev glutaminat (E 621) pa je znan kot alergen ali kemikalija, na katero preobčutljivo reagira vse več ljudi (kitajski sindrom), otroci do treh let pa ga ne smejo uživati.

Doma pripravljena juha: v skodelico stresite dve žlici (približno 40 g) zamrznjene zelenjavne mešanice (po želji tudi več) in žlico vode. Skodelico postavite v mikrovalovno pečico za 5 minut (600 W). Skuhano zelenjavo začinite s soljo, poprom ter zelišči v prahu (na primer z žafraniko, peteršiljem, drobnjakom, čebulo, papriko in majaronom, ki bo dal juhi poln okus). Zelenjavi dodajte 2 dcl vode in jo ponovno postavite v mikrovalovno pečico za 2 do 3 minute. Enako juho lahko pripravite tudi na štedilniku: zamrznjeno zelenjavo stresite v 2,5 dcl vrele vode in kuhajte najmanj pet minut. Res je, da vam bo priprava te juhe vzela kakšno minuto več kot priprava juhe iz koncentrata, bo pa nedvomno vsebovala več zelenjave in s tem več hranilnih snovi, v njej pa ne bo aditivov. Če z juho pojeste še kos polnozrnatega kruha, vas takšna malica ne bo stala več kot 0,21 EUR (50 SIT).

Namesto sadja predvsem sladkor in 9 aditivov
Ne po naključju smo si ogledali tudi bonbone Juicy Fruit (gumijevi bonboni z okusom hruške, jagode, pomaranče in limone; proizvedeno v Turčiji za Wrigley d. o. o.), saj nam je “padlo v oči” oglaševanje teh bonbonov, ob katerem dobi gledalec vtis, da so bonboni prava zakladnica sadja. No, resnica je precej drugačna.

Sestavine (aditivi so poudarjeni): glukozni sirup, sladkor; želirno sredstvo: želatina; voda, barvilo rumene hruške; sredstvo za ohranjanje vlage: sorbitol; kislina: citronska kislina, sadni koncentrat (jagoda, pomaranča, limona); antioksidant: askorbinska kislina; glazirna sredstva: čebelji vosek, vosek karnavba; barvila: E102, E129, E133.

Naš komentar
Bonboni Juicy Fruit vsebujejo 9 aditivov, med njimi tudi tri vrste sintetičnih barvil: E 102 = tartrazin, E 129 = rdeča (Allura Red AC), E 133 = modra (Brilliant blue FCF). Dve barvili (E 102 in E 133) predstavljata potencialno tveganje za zdravje, predvsem za otroke. Omenjena barvila uporabljajo zaradi “kozmetičnih” razlogov in ne pomenijo za potrošnika nobene prednosti. Če so uporabniki alergični na barvila ali so kako drugače preobčutljivi glede prehrane, pomeni uporaba teh barvil dodatno zdravstveno tveganje.

Brez maščobe!?
Tudi na gumijaste bonbone Haribo (zlati medvedki) smo postali pozorni zato, ker jih zelo pogosto oglašujejo.

Sestavine (aditivi so poudarjeni): glukozni sirup, sladkor; želirno sredstvo: želatina; dekstroza; kislina: citronska kislina; zgoščeni sokovi sadja in rastlin (limone, pomaranče, jabolka, kivi, bezgove jagode, črni ribez, aronija, grozdje, pasijonka, mango, korenje, rdeči ribez, špinača, kopriva, osat), arome, rastlinsko olje; glazirna sredstva: čebelji vosek, vosek karnauba; karamelizirani sladkorni sirup, sadni sladkor, sirup invertnega sladkorja.

Naš komentar: bonboni Haribo vsebujejo 3 skupine aditivov in sintetične arome, ki lahko predstavljajo potencialno tveganje za zdravje, predvsem otrok. Trditev “brez maščobe”, ki je na nalepki močno poudarjena s črnim okvirjem, pa je zavajajoča, saj v gumijastih bonbonih na splošno ni maščobe (tovrstno oglaševanje je podobno tistemu pri rastlinskem olju, ko proizvajalci poudarjajo, da je “brez holesterola”, čeprav holesterola rastlinsko olje ne vsebuje, vse skupaj pa lahko manj poučeni kupci razumejo kot dodano vrednost, ki jim jo ponuja proizvajalec).

Od kod glavobol?
Vino in balzamični kis lahko vsebujeta sulfite in sulfate, torej aditive, ki sodijo med alergene snovi. Povzročijo lahko glavobol ali celo koprivnico. Prav zato morajo biti na izdelku označeni sulfiti in sulfati, če jih je v enem litru ali kilogramu izdelka več kot 10 mg.

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

New Report

Close