Najdi forum

zanima me

Pred leti so mi ugotovili da imam pljučni emfizem na podlagi preiskav – slikanje pljuč ter zelo slab izdih.Nimam pa težav s dihanjem,kašljanjem, res pa je da se utrudim če hodim v hrib in podobno. Lansko leto so se pa začele druge težave, in bi rada vedela, če je to povezano z emfizmom. Oktobra so se mi začele delati po koži srbeče lise,najprej po rokah,komolcih potem pa po celem telesu.Sprva so rekli da je luskavica, potem da je dermatitis, in ko sem šla v dermatološko kliniko na preiskave je vse izginilo čeprav me niso zdravili zaradi jemanja vzrocev in ugotavljali vzrok. Izvidov še nimam. In tudi od oktobra naprej hujšam, čeprav jem 5 do 6x na dan, tako da sem zelo,zelo suha, in včeraj so se mi ponovno pojavile te lise. Včasih me zjutraj v prsih tišči (tako kot takrat ko so ugotovili da imam emfizem). Bila sem tudi že na ultrazvoku trebuha,za ščitnico in ostali laboratorijski izvidi so v redu. Imam pa holesterol. Prosim če mi svetujete kam naj se še obrnem, ker hujšanje mi dela res veliko skrbi.
LP

Spoštovana,

emfizemska oblika KOPB se tipično kaže s težko sapo ob naporih in le redko s kašljem ali izkašljevanjem. Emfizem zelo pogosto spremlja hujšanje. Tako, da so vaše težave kot da bi jih prenesli iz učbenika.
Kar pa vam osebno seveda bolj malo pomaga. Vendar bo nujno pridobiti na telesni masi! Pretirano suhi bolniki imajo slabšo prognozo od bolnikov s KOPB, ki imajo normalno telesno maso. Uživajte visoko kalorično hrano ali prehranske dodatke, ki so na voljo v lekarnah ali v specializiranih trgovinah. Jejte zares velikokrat a zelo po malem. Čim več se gibajte. Kolikor gre in še za malenkost več. Vsak dan malce več!
Za kožne izpuščaje vam ne morem kaj pametnega svetovati. Ali ste v tem času uživali kakšen antibiotik ali neko drugo zdravilo? Glede na to, da izpuščaji pridejo in gredo predno vas mora celo vidi zdravnik jih poizkusite fotografirati in vsaj sliko pokazati dermatologu. Zapisujte si vse, kar ste zaužili. Morda gre za- sicer dokaj redko-alergijo na hrano. Bodite pozorni, če imate v času izbruha kožnih sprememb še druge težave, na primer s črevesjem.
Posvetujte se pulmologom glede napotitve na respiratorno rehabilitacijo na Golnik.
Žal vas moram opozoriti, da kajenje poleg emfizema povzroča ishemično okvaro srca. Ki se lahko kaže z jutranjo bolečino za prsnico. Sicer je bolj tipična takšna bolečina ob naporih, a žal se obolenje srca lahko kaže le s hitro urudljivostjo. Ki muči tudi vas. Svetujem torej posvet s kardiologom. Marsikaj se da narediti!

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Spoštovani
Hvala za odgovor. Rada bi pa še povedala glede hujšanja. Nikoli nisem bila debela, vedno bolj suha (sploh pa po porodih in življenju ki sem ga živela), sedaj živim več kot leto dni v redu,srečna itd., ampak kljub temu sem začela oktobra hujšati z enako hrano kot sem jo imela,mogoče sedaj še večkrat jem kot pred, stara sem 54 let.Razen teh težav ki sem vam jih opisala nimam, tudi prebava je v redu, in prav danes sem bila pri svoji zdravnici in nima več idej kam bi me poslala, čaka me še pregled pulmologa – naročena sem šele julija v vaši enoti v Ljubljani (moja pulmologinja se je namreč upokojila). Imam pa občutek da pa zadnji teden dnevno zgubljam kilograme,čez kakšen dan dobim gor pol kile, potem spet dol, največ pa zgubim takrat ko imam kakšen napor ali pa dolgi sprehod, glavno takrat ko sem lačna tudi po eni uri zaužite hrane moram jesti.
Ta hujšanje me spravlja v obup in sem že pomislila, je mogoče rak na pljučih.ker sploh ne vem kakšni so znaki – vem le da je hujšanje prisotno.
Pomislila sem tudi na presnovo v črevesju,(bakterije itd) da nekaj ni v redu, pa moja splošna zdravnica pravi, da če nimam driske da je vse v redu.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovana,

se pravičujem za kasen odgovor. Kaže da sem med dopustom vaše vprašanje prezrl.

Zakaj hujšate? Pomisliti je treba na marsikaj. Morda ne toliko na pljučnega raka kot na pljučno tuberkulozo. Ni tako redka. No, pa saj imate namen opraviti pregled pri pulmologu.
Črevesni paraziti? So res izključeni? Ali so vam pogledali, koliko imate eozinofilcev v krvi? Zaradi črevesnih parazitov so lahko zelo visoki (50% vseh belih krvničk in več).
Kaj pa ščitnica. So preverili njeno delovanje? Pretirano aktivna ščitnica značilno vodi v hujšanje.
Stres?
Sladkorna bolezen? Ta je verjetno že izključena.
Mnoga kronična sistemsko vezivna vnetja se kažejo s hujšanjem.
Se pravi. Če pulmolog ni ničesar odkril, se morate naročiti na pregled k revmatologu ali gastroenterologu. Ali morda predvsem endokrinologu.
Vsako bolezen je vredno čimpreje odkirti. Ker jo je v začetnih oblikah lažje zdraviti.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close