Zanima me!
Spoštovani,
Ker me zanima nekaj stvari z zvezi s delovanjem ščitnice in jih nisem našla med možnimi odgovori na forumu, vam bi rada zastavila nekaj vprašanj za katere upam da mi boste na njih odgovorili. Jutri grem na odvzem krvi, ker imam vse znake, ki mi kažejo na nepravilno delovanje ščitnice, sem zelo zaskrbljena saj sem stara komaj 28 let in še nimam otrok.
Kaj je vzrok za nepravilno delovanje ščitnice?
Katera populacija moška ali ženska zboleva za boleznimi ščitnice?
Katera starostna skupina pogosteje zboleva?
Če se pojavijo težave, nepravilo delovanje, premajhna ali prevelika ščitnica, se moram zdraviti do konca življenja ali je to odvisno od katerih dejavnikov in kakšna je kvaliteta življenja?
Kako je s prehrano?
Ali ti lahko resno ogrozi življenje če se ne zdraviš zaradi težav?
Kako se težave z nepravilnim delovanjem kažejo v menopavzi?
Vnaprej hvala za odgovore in lep pozdrav, Sunny*
Spoštovani!
-vzrok za nepravilno delovanje ščitnice je najpogosteje avtoimunsko vnetje žleze
-približno 8 do 10 x pogosteje obolevajo ženske
-najpogosteje zbolevajo ženske med 40 in 60 letom starosti
-pri premajhnem delovanju ščitnice je zdravljenje praviloma doživljenjsko, preveliko delovanje pa lahko odpravimo z zdravili, radiojodom ali operacijo
-prehrana ne vpliva bistveno na bolezni ščitnice, za preprečevanje golšavosti in normalno delovanje ščitnice, pa je potreben zadosten vnos joda v telo pri odraslih 150 ug dnevno
-pri izrazito motenem delovanju, ki ga ne zdravimo se lahko pojavijo življenjsko nevarni zapleti
-menopavzalne težave so lahko zelo podobne težavam pri motenem delovanju ščitnice
Lep pozdrav!