Zamujanje menstruacije
Pozdravljeni.
Menstruacijo sem imela aprila 2010, potem pa nekaj časa nič, zato sem šla k ginekologinji. Opravila mi je vaginalni ultrazvok in rekla da se nakazuje na policistične jajčnike in da menstruacije še nekaj časa ne bo, vendar sem jo julija 2010 spet dobila. po menstruaciji sem imela 3x zaščiten (s kondomom) spolni odnos, vendar je zadnjič po končanem spolnem odnosu, ko je fant izvlekel penis, ostal kondom v nožnici. fant je rekel da ga je malo še vedno ostalo zunaj, zato ga je zlahkoto izvlekel, jaz pa tudi nisem vzela jutranje tabletke. vendar mene je vseeno strah, da sem noseča, ker sedaj mi menstruacija že 5 dni zamuja, vendar nevem ali je to zaradi mojega nerednega ciklusa oz. “policističnih jajčnikov” ali zaradi nosečnosti. kakšna je sploh možnost da sem zanosila? kdaj lahko opravim test nosečnosti, če sva imela spolni odnos pred 1 tednom?
Najlepša hvala za odgovor!
Lep pozdrav!
Nimam ravno problema z zaostajanjem menstruacije, pač pa me zanima sledeče: KT jemljem natanko leto dni in zadnje 2 meseca (ali več) se mi dogaja, da menstruacijo dobim v petek (ponavadi sem jo v petek popoldne okoli 18h, 19h, potem se je prestavilo na 2o.30., sedaj pa dobivam m ponoči enkrat) je zelo šibka in traja od petka ponoči do ponedeljka. Ali je kaj narobe? Mislim , da možnosti za nosečnost ni, kajti občasno poleg kt uporabljava še kondom, občasno pa brez kondoma, zgolj s tabletkami, in nikdar mu ne pride vame, tako da nosečnost izključujem, a ta šibka in kratka menstruacija me skrbi…
hvala za odgovor!
Sweetka: izostanek menstruacije je možen zaradi obeh razlogov. Test je smiselno opraviti, ko vam menstruacija izostane za več kot 1 teden glede na vaš najkrajši ciklus. Po potrebi ga potem še ponovite.
ŽuŽa: Šibka in kratka menstruacija naj vas nič ne skrbi, tako je pri tabletkah in prav je tako. S tem ne izgubljate krvi, kar je dobro za zdravje. Pri tabletkah mora menstruacija priti nekje v času pavze, ura in dan ko se začne, nista tako pomembna. Kar normalno nadaljujte s tabletkami.
Vzrokov za zamudo menstruacije je lahko zelo veliko, poleg nosečnosti lahko zamudo povzroči hitra sprememba telesne teže, druge bolezni- predvsem bolezni ščitnice, hudi telesni in duševni napori…Krajše zamude 1-2 tedna niso tako nič posebnega, daljši izostanki pa že zahtevajo obisk pri osebnem zdravniku ali ginekologu. uporaba tamponov pri kopanju ni razlog za izostanek perila.
hei
imam eno uprašanje. stara sem 14 let in imam menstruacijo že približno 2-3 leta. vedno sem jo imela redno, in mi ni zaostala niti enkrat. sedaj pa mi zamuja 8 dni. zelo me skrbi. spolnih odnosov še nisem imela sem pa se že samozadovoljevala. kaj je vzrok zamude?? k ginekologu ali zdravniku nebi šla doma pa tudi nebi rada povedala, zato pa sem se obnila na vas.
že v naprej hvala
Na zamudo lahko vplivajo izjemni telesni ali duševni napori, motnje delovanja jajčnikov kot takih, motnje delovanja drugih žlez z notranjim izločanjem, druge dolgotrajne bolezni. pri tebi gre najverjetneje za čisto nenevarno in prehodno motnjo v delovanju jajčnikov, na pregled še ni treba, lahko samo čakaš na perilo. Če bi bil izostanek dolg več kot en mesec, pa pojdi na pregled, morda najprej k osebnemu zdravniku nato po potrebi še h ginekologu.
živjo
imam eno vprašanje. stara sem 18 let in jemljem kontracepcijske tabletke. ko sem meseca avgusta porabila ploščico, sem začela jemati še za september (prestavila sem si menstruacijo). 26.9. bi jo morala dobiti, vendar je ni bilo. 27. in 28. sta bila le manjša flekca, nato pa nič več. opravila sem test nosečnosti (2x) in obakrat je pokazal negativno.
s fantom sva zadnjič seksala približno 3 tedne nazaj (tabletke + kondom) in ni prišlo do nikakršnega izliva vame.
zanima me, zakaj mi menstruacija zamuja in kaj bi lahko bil vzrok?
hvala in lp
Pri uporabnicah tabletk, je menstruacija normalno čisto kratka in šibka. Lahko je le v obliki takega izcedka kot ga opisujete. Menstruacija vam pravzaprav ni izostala. Včasih opazijo uporabnice tabletk tudi odsotnost krvavitve, ki ne pomeni nič posebnega, če ste pred tem pravilno in pravočasno uporabili tabletke. V takem primeru naredite test in če je negativen lahko brez tažav naprej jemljete tabletke.
Vzrok je lahko v vrsti tabletk( podaljšani režimi jemanja), morebitnih drugih zdravilih, ki jih jemljete, lahko je preprosto prišlo do zelo tanke sluznice , ki ne zakrvavi več ali pa izjemno malo.Lahko je posredi tudi nosečnost. Če je ta izključena, gre najverjetneje za prej navedene razloge. Posvetujte se z vašim ginekologom.
Pozdravljeni.,
zanima me naslednje…od začetka novembra 2010 ne jem več kontacepcijskih tabletk, saj sva se s fantom odločila za zanositev. Zadnjo menstruacijo sem imela 23. 11. 2010 (to je prvi dan zadnje menstruacije). Torej bi morala naslednjo imeti 21.12.2020 glede na to da sem pred začetkom jemanja tabletk cikluse na 28 dni. Po prenahanju pa sem prvo menstruacijo dobila na 30 dni. Sedaj pa že od 23.22 nič. Torej mi zamuja že vsaj 8 dni. Test sem opravila predvčeraj in včeraj in sta oba testa bila negativna. Zdaj me zanima če je še to normalno izostajanje menstruacije ali bi se morala že najaviti pri ginekologu? Li naj test ponovim čez teden dni in potem opravim obisk ginekologa. Trenutno tudi nisem pod nekim stresom, vsaj zavestno ne:)
hvala
S fantom imava redne spolne odnose.. jem kontracepcijo zdej 2 mesca (Logest) prvi mesec je bla po 21 dneh menstruacija tako kot je treba. drugi mesec pa sm začela jemati še zdarvila Emozul..za želodec. Pozneje sem ugotovila da zdravila Emozul uplivajo na ostala zdravila ki jih ješ tisti čas.. In zdaj mi menstruacija zamuja že 3 dni.. skrbi me da sem noseča.. ali je mogoče še kakšen drug razlog za zamujanje menstruacije pri kontracepciji ??
Hvala za odgovore že u naprej.
Lp.
Scerncic: Pred kratkim ste prenehali uporabljati tabeltke, sedaj pa opažate krajše zamujanje menstruacije. ne gre za kaj nevarnega in obisk pri ginekologu še ni potreben. Po končeni uporabi tabletk je nekaj časa še lahko jajčnik zavrt in bolj neredno deluje, lahko pa se izkaže da je v ozadju že sam po sebi neredno delujoč jajčnik. Test se vam izplača narediti šele ko menstruacija res izostaja 1 teden ali dlje, prej je lahko lažno negativen. Na ginekološki pregled pojdite, ko boste ugotovila, da ste zanosila ali če menstruacije še naslednji mesec ne bo. Priporočam uporabo folne kisline, v lekarnah je ta vitamin v prosti prodaji, za pravilen razvoj zarodkovega živčevja.
Fpalena: zdravila zaradi težav z želodcem ne zmanjšujejo učinkovitosti tabletk, imate pa lahko več težav z želodcem pri uporabi kontracepcije. V izogib tem težavam, vam ginekolog lahko predpiše kontracepcijo v obliki obližev ali nožničnega prstana. Navadno pride prekinitvena krvavitev po tabletkah enkrat v času 7 dnevne pavze. Kateri dan se začne sploh ni pomembno, enkrat v teh 7 dneh se mora začeti.Če krvavitve ni, je pred naslednjo tablico dobro narediti test na nosečnost.
Pozdravljeni!
imam eno vprašanje… pred tremi dnevi se je v nožnici pojavil pekoče srbeč občutek ter zelo gost (skutast) izcedek… poklicala sem v lekarno, kjer so mi rekli da gre verjetno za glivice in naj kupim canesten tablete za nožnico in kremo za fanta. problem pa je v tem, da mi sedaj zamuja še menstruacija. redno jemljem tabletke že 4 leta, je pa res, da sem imela prejšnji mesec rota virus in sem bruhala, pred tem pa sem imela še želodec postavljen na glavo. torej, zadnjo tabletko sem vzela v nedeljo, danes pa je že sobota in še kar nobene menstruacije. ali je možno, da sem zaradi bruhanja izbruhnila tabletko in je to vzrok? da sem mogoce noseča? ali je možno kaj zaradi vnetja glivic. hvala za odgovor in lep pozdrav
Dogajanje v nožnici je naverjetneje res glivično vnetje, ki ga zdravimo tako kot so vam priporočili v lekarni. Izostajanje menstruacije pa ni v povezavi z glivičnim vnetjem. Če ste prejšnji mesec prebolevali okužbo prebavil z drisko in bruhanjem in niste pri spolnih odnosih uporabili dodatne zaščite, je treba misliti na nosečnost. Priporočam test.
imam eno vprašanje… mestruacija mi zamuja že 7 dni, opravila sem test, ki je pokazal negativno, nato sem opravila še enega, ki je pokazal prav tako negativno.
zadnje čase sem resda bila pod stresom ( šola, družinski problemi). zanima me kaj naj naredim in ali je možnost da sem vseeno noseča?
Prosim za čimprejšnji odgovor,zelo me skrbi , stara sem 18 let in še nimam pogojev niti sredstev, da bi imela otroka.