Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil zamrzovanje mesa

zamrzovanje mesa

Pozdravljeni!

Zanima me koliko časa imam lahko v zmrzovalniku mleto telečje meso ter koliko časa telečje zrezke? Namreč enkrat letno nabavim to meso pri kmetu, ga zamrznem in ga uživam skoraj vso leto. Mislim pa, da je za mleto meso eno leto preveč…
Hvala za odgovor.
lp

Pozdravljeni,
Vsako živilo s časom izgublja biološko vrednost. Seveda pa ni mogoče, da bi vedo lahko uživali vsa živila samo sveža, zato jih po različnih metodah konzerviramo in tako podaljšamo njihovo obstojnost.
Za goveje meso, ki ga zamrzujemo se priporoča, da ga hranimo maksimalno 9 mesecev, pa še to velja bolj za velike kose mesa. Bolj kot je meso predelano in v manjših kot je koščkih, krajši je priporočljiv čas hranjenja. Za svinjsko meso pa je priporočljiv čas hranjenja 6 mesecev.
Zato popolnoma pravilno sklepate, da mleto meso lahko hranite krajši čas kot cele kose mesa.
Predvsme bi vas opozorila, da skrbno preverjate temperaturo vašega zamrzovalnika, ki niakor ne sme biti višja od minus 18 stopinj, raje nižja. Živila, ki so hranjena v zamrzovalniku morajo biti zaščitena (vrečka, posoda).
Seveda živilo, ki je v zamrzovalniku nekaj dlje časa, ni pokvarjeno, le biloška vrednost in senzorična kakovost se zmanjšuje.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close