Pozdravljeni,
doma imam večjo količino sveže mlete koruzne moke. Kako naj jo pravilno shranim, da je ne napadejo škodljivci in da ne dobi žarkega priokusa? Jo lahko zamrznem?
Ali lahko kuhan fižol pustim hladiti v vodi v kateri se je kuhal? Hladila bi zunaj ali v hladilniku.
Hvala in lep pozdrav!
menci
Pozdravljeni,
Koruzno moko lahko hranite tudi v zamrzovalniku, s čimer preprečite predvsem to, da vanjo pridejo škodljivci. Procesa oksidacije maščob, ki pomeni žarkost, pa s tem ne morete preprečiti.
Vsekakor je najboljše, če je moka porabljena čim bolj sveža, saj vsako živilo, kakorkoli je hranjeno s časom izgublja na svoji vredosti.
Fižol je mikrobiološko precej občutljivo živilo, zato ga je potrebno hraniti na hladnem. Priporočam vam, da kuhan fižol odcedite, oplaknete z mrzlo vodo in ga hranite v zaprti posodi v hladilniku, zunaj pa samo sedaj, ko se je približala zima in je hladneje, kot v hladilniku. Nikoli pa ga ne puščajte na sobni temperaturi. Če želite vodo v kateri se je kuhal fižol uporabiti, storite to dokler je sveža.