Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil zamrznjena zelenjava

zamrznjena zelenjava

Pozdravljeni!

Zelo rada prebiram vaš forum. Zanima pa me sledeče: koliko časa lahko držimo v zmrzovalniku že skuhano zelenjavo, npr. divje beluše, bledes ipd.? Sprašujem iz vidika ohranitve vitaminov, mineralov…

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,
Že samo hranjenje vpliva na živila, da se zmanjšuje njihova prehranska vrednost. Dje kot so živila hranjena, manjša je njihova vrednost.
Termična obdelava dodatno vpliva na zmanjšanje hranilne vrednosti, saj se nekatere termolabilne snovi z njo uničijo.
Zamrzovanje kuhane zelenjave ima torej dvojni učinek. Ker pa se temu skoraj ni mogoče izogniti zaradi sezone, vam predlagam, da zamrznjeno zelenjavo porabite čim prej (v zimskem času) in takoj, ko je mogoče, začnete vključevati v prehrano tudi čim več sveže zelenjave.
Torej spomladi naj bo vaš zamrzovalnik prazen in pripravljen na novo ozimnico.
Govoriti o tednih in mesecih je težko, hranjenja se poslužujemo, kot že rečeno, samo za mesece, ko sveže zelenjave ni na voljo v zadostni količini.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Spoštovana ga. Verbnik,
zanima me kdo izda dovoljenje za proizvodnjo konzervirane zelenjave na domu, in prodajo le-te.
Ne vem kje začeti – na katerem uradu.
Gre za predelavo bio zelenjave.
Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,
V primeru, da imate proizvodni obrat živilske stroke, (to je tudi predelava zelenjave) potrebujete, po tem, ko ste ustrezno uredili objekt v katerem poteka predelava, le tega tudi prijaviti na Zdravstvenem inšpektoratu. Na njihovh spletnih straneh se nahaja obrazec za prijavo živilskega obrata.
Za odprtje takšnega obrata pa potrebujete registracijo te dejavnosti, pridobiti uporabno dovoljenje za takšen obrat in ob zagonu proizvodnje vzpostaviti sistem HACC in vse kar sodi poleg.
Ker gre za BIO zelenjavo, potrebujete še certifikat, da je temu res tako, zato vam svetujem, da se za ta del pozanimate na Ministrstvu za kmetijstvo. Kaj več podatkov vam bodo vezano na to znali posredovati tudi Združenje pridelovalcev ekološko pridelane hrane… in še nekaj je teh društev, ki se s tem ukvarjajo in vam bodo najbolje podali informacijo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close