Spoštovani,
Že samo hranjenje vpliva na živila, da se zmanjšuje njihova prehranska vrednost. Dje kot so živila hranjena, manjša je njihova vrednost.
Termična obdelava dodatno vpliva na zmanjšanje hranilne vrednosti, saj se nekatere termolabilne snovi z njo uničijo.
Zamrzovanje kuhane zelenjave ima torej dvojni učinek. Ker pa se temu skoraj ni mogoče izogniti zaradi sezone, vam predlagam, da zamrznjeno zelenjavo porabite čim prej (v zimskem času) in takoj, ko je mogoče, začnete vključevati v prehrano tudi čim več sveže zelenjave.
Torej spomladi naj bo vaš zamrzovalnik prazen in pripravljen na novo ozimnico.
Govoriti o tednih in mesecih je težko, hranjenja se poslužujemo, kot že rečeno, samo za mesece, ko sveže zelenjave ni na voljo v zadostni količini.
Spoštovani,
V primeru, da imate proizvodni obrat živilske stroke, (to je tudi predelava zelenjave) potrebujete, po tem, ko ste ustrezno uredili objekt v katerem poteka predelava, le tega tudi prijaviti na Zdravstvenem inšpektoratu. Na njihovh spletnih straneh se nahaja obrazec za prijavo živilskega obrata.
Za odprtje takšnega obrata pa potrebujete registracijo te dejavnosti, pridobiti uporabno dovoljenje za takšen obrat in ob zagonu proizvodnje vzpostaviti sistem HACC in vse kar sodi poleg.
Ker gre za BIO zelenjavo, potrebujete še certifikat, da je temu res tako, zato vam svetujem, da se za ta del pozanimate na Ministrstvu za kmetijstvo. Kaj več podatkov vam bodo vezano na to znali posredovati tudi Združenje pridelovalcev ekološko pridelane hrane… in še nekaj je teh društev, ki se s tem ukvarjajo in vam bodo najbolje podali informacijo.