ZAMRZNITEV
Stara sem 26 let in sem v 13. tednu nosečnosti. Otroka pričakujem prvič. Pred zanositvijo mi je Dr. ginekolog opravil tako imenovano “zamrznitev” (postopek je trajal dve sekundi, proti belemu toku,…). Po opravljenem postopku sem si po dveh zaporednih mesečnih menstruacijah vstavljala v nonico svečke, le katere “menstruacije” to niso več bile, ker sem v tem času zanosila. Zelo sem zaskrbljena glede opravljenega postopka zamrznitve in istočasni zanositvi. Prosim Vas, če mi lahko pojasnite kaj je zamrznitev, ali lahko to kaj vpliva na razvoj ploda, otroka? e vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
Mislim da je šlo za “kriodestrukcijo tkiva” na materničnem vratu, ki je kazal znake kroničnega vnetja. Ta postopek je že zelo dolgo v uporabi in je kljub novejšim, bolj “modernim” metodam kot je npr. LASER, razmeromna poceni in enostaven ter zato uporaben v ambulanti izven bolnišnice.
Postopek gotovo ni škodil nosečnosti, saj bi v takem primeru, če pride do kakršnegakoli škodljivega vpliva v času do dneva “pričakovane menstruacije” lahko le splavili. V tem obdobju nosečnosti ni “delnih učinkov” na plod. Ta bodisi odmre ali preživi brez posledic.
no, ravno načrtovati posega vseeno ni treba, če ni nujno. Zmrzovanje tkiva MV povzroči nekrozo in odmrtje odmrlega tkiva, to pa je, če drugega ne, bolj dovzetno za infekcije, ki pa lahko ogrozijo tudi nosečnost. Če se kaj takšnega zgodi po pomoti oziroma ravno takrat pride do zanositve, pa seveda dodatni ukrepi niso potrebni.