Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija zamik cepljenja

zamik cepljenja

Lepo pozdravljeni,

imam 6,5 mesecev starega dojencka, ki bi moral imeti prejsnji teden 2. dozo cepljenja z osnovnim cepljenjem (tetanus, davica, oslovski kaslelj…), ampak je zdravnica zbolela in so nam prestavili sistematiko za 2 tedna – torej bo sin takrat star 7.mesecev… kar je pa precej velik zamik za 2. dozo cepljenja in me skrbi, da ne bo prepozno… sploh ker lahko mali tudi zboli in se cepljenje se dodatno prestavlja…

kaksna je ucinkovitost v tem primeru? res me skrbi 🙁

hvala za odgocor in lep dan zelim.

Najbolj priporočen razmik med 1. in 2. odmerkom bazičnega cepljenja je 8 tednov, vendar bo imunski sistem enako reagiral tudi ob zamiku, ki ne bo daljši od 3-4 mesecev – zato zamuda 2 tednov ne bo pomembna pri končni odpornosti. Ki pa je itak popolna šele po prejemu vseh odmerkov.

Trenutno res mrgoli virusov, zlasti tistih, ki povzročajo okužbe dihal in gripe. Najbolj pomaga, če ste čim več zunaj, na zraku, če si dobro umivate roke in ostanete pozitivno razmišljajoči. Če bi mali staknil kakšen lažji prehlad (torej brez vročine, težjega dihanja, kašlja), se naj cepljenja vseeno ne bi odložilo.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close