Zamenjava umetne aortne zaklopke
Spoštovani g.dr. Cibic
Pred sedmimi leti so mi zaradi domnevno previsoke aortne stenoze (najprej so podali mnenje da gre za 90, po operaciji pa so navedli “le” za nekaj več kot 50; enote za oceno stopnje stenoze ne vem) operativno vstavili umetno aortno zaklopko. Z njo imam kar nekaj sitnosti, od tega, da jo vsak dan slišim, še posebej ob višji srčni frekvenci, drugo pa je dejstvo, da je nestabilna shema jemanja Marevana. Osebni zdravnik me velikokrat naroča na merjenje PČ tudi po dvakrat na teden, saj so mi predpiali območje od 2,0 do 2,5, kar je težko vzdrževati. Po drugi strani pa zdravnik trdi, da se vrednost PČ spreminja 100x na dan. Zakaj potem tolikokrat na pregled.
Prosim vas za mnenje v zvezi z zamenjavo aortne zaklopke nazaj na biološko, oziroma vgradnjo nove zaklopke, ki menda obstaja in ne zahteva terapije z Marevanom, ki ga ne prenašam dobro. Za vgrajeno umetno zaklopko so mi zagotovili 10 letno normalno delovanje. Seveda to ni garancija, saj lahko traja dlje ali tudi manj. Naj povem, da sem zaradi raka izgubil desno ledvico in prostato. Konec decembra 2015 sem bil na preizkavah, kjer so mi izmerili tudi PSA, ki je znašal vzpodbudnih 0,06. Seveda sem spremenil način življenja in kar se tiče izgube omenjenih dveh organov nimam nobenih težav.
Star sem 62 let.
Hvaležen vam bom za vaše mnenje,
Viktor
Tudi jaz sem imela pred dobrim 1 letom zamenjavo aortne zaklopke. Tudi moja mehanska zaklopka se sliši (tiktaka) in se probam navaditi na to. Večjih težav z jemanjem marevana nimam, čeprav bo še dolga doba, stara sem 48 let. Kaj več me zanima glede mehanske zaklopke, ki naj bi bila doživljenska kakšne vse težave so možne? Zgoraj je napisano, da je zagotovljeno 10 let normalnega delovanja. Vem, da lahko bakterija napade zaklopko in da so potem težave, znova zamenjava zaklopke…. Hvala vnaprej za vaš cenjeni odgovor.
Pri mehanskih aortnih zaklopkah so v teku let možni razni, sicer zelo redki, zapleti (strukturne degeneracije zaklopke, disfunkcija zaklopke, tromboze, zapleti antikoagulantnega zdravljenja, vnetni procesi na zaklopki. ” A. Camm et al.: The ESC textbook of Cardiovscular Medicine, 2nd. ed., 2009). Srečno.
pozdravljeni.
stara sem 32 let in nimam posebnih zdravstvenih problemov razen nekaj drobnih cist na ščitnici in alergijo na pršice.moj problem je moje srce. pridejo trenutki ko mi po občutku srce tako začne čudno utripat kot da bi se mi kontra obrnilo ob tem pa me začne v prsih tiščat in dušit.to se mi predvsem dogaja ko doživim kakšen stresen dogodek.lahko isti trenutek, dan zatem ali teden pozneje.nikoli ne vem zato tudi še nisem šla k zdravniku ker nevem če mi bodo na normalnem ritmu sploh kaj opazili.trenutno sem noseča in mi redno delajo preglede tak da mislim da bi se kaj opazilo, res pa je da pa še nisem nikoli bila pri kardiologu.ali je možno da je ta pojav samo podlaga stresa ali pa je skrita kakšna bolezen?v družini pa ima moja babica slabo srce če je mogoče kaj dedno.hvala za odgovor in lep pozdrav
Mislim, da imate zdravo srce pri katerem nastopajo neredni utripi pri duševnih obremenitvah. Priporočam zdrav način življenja, kamor sodijo tudi redni polurni sprehodi, deloma s pospešeno hojo, 5 – 6 krat na teden, nekajenje, zadostni nočni počitki, izogibanje stresnim situacijam, itd. Ni zadržkov za uživanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Srečno.