Najdi forum

Zamenjava študija-da ali ne

Pozdravljeni!

Prvič se oglasam na ta forum in sicer me zanimajo mnenja drugih ljudi…drugace se sama dobro odlocam, v tem primeru pa nisem popolnoma prepricana, ce bi bila moja odlocitev pravilna.
In sicer sem stara 25 let in studiram na Visoki Poslovni soli- 2.letnik.
Ekonomija me niti malo ne zanima, vendar sem se vpisala zato, ker je bilo takrat na Visoki šoli za socialno delo (kar me že od nekdaj zelo zanima) že vse zasedeno in ker nisem hotela vreči še enega leta stran (prej sem namreč veliko potovala in me je že pekla vest, ker še ne študiram) sem se vpisala na to šolo.

Sedaj sicer že imam redno službo in študiram ob delu, ki pa me ne veseli saj nima veze z socialnim življenjem ljudi ampak imam stike z ljudmi samo na podlagi naših storitev in proizvodov. Seveda mislim sedaj menjati službo ampak nočem je menjati samo zaradi tega, ker me to delo ne izpopolnjuje in ker mi ni všeč delovni čas, ampak bi rada začela končno delati nekaj z veseljem in s srcem, saj sem dojela, da je služba sestavni del našega celotnega življenja in ne želim imeti rutinizirane službe, ki bi jo opravljala leto za letom samo zato, da bi vsak mesec zato dobila plačilo.
Tako sedaj razmišljam, da me veseli edino delo z ljudmi v tem smislu, da jim pomagam na kateremkoli področju. Vseeno mi je ali so to ljudje z socialnimi problemi,mentalno prizadeti, fizični invalidi, begunci, raznorazni zasvojenci itd.

Vglavnem, da preidem na bistvo.
Sedaj se sprašujem, zakaj jaz študiram ekonomijo, ki me niti malo ne veseli in tudi, ko bi diplomirala, nebi želela delati na tem podrocju. Tako sedaj razmišljam, če bi se vseeno to leto vpisala na Visoko šolo za socialno delo, saj ko gledam kakšne predmete imajo se mi zdi kakor,da bi to bil študij za “hobi” saj me te teme zelo zanimajo in jih z veseljem berem tudi v svojem prostem času. Tudi praksa me zanima, sej sem se že zanimala za prostovoljno delo na tem področju in vidim, da takšne stvari delajo na tej fakulteti za prakso.
Vglavnem to me veseli, zanima, izpopolnjuje, skratka to je vse kar si želim v življenju početi.
Problem pa nastane, ko mi ljudje okoli mene govorijo, da naj raje dokončam Visoko poslovno in potem itak lahko delam na tem področju in, da če bom imela diplomo iz soc. dela, da itak ni veliko moznosti za sluzbo, ker je takih ljudi ze prevec.Samo jaz si zelim ze sedaj delati na tem podrocju in ko vidim, da je z mojo izobrazbo zelo tezko priti do takega dela, se sprašujem, ce ima potem sploh smisel nadaljevati ta studij, glede na to da me ne zanima in, da bi mogoce lahko drugace ze v 1. letniku Visoke socialne lahko lazje prisla do zeljenega dela.
Sem v razcepu, saj želim živeti polno življenje in izkoristiti svoje talente, po drugi strani pa vidim, da ni vse tako preprosto….veliko ljudi okoli mene dela nekaj kar jih ne veseli in so veseli, da sploh imajo sluzbo….
Zdej ne vem ali naj grem v smeri, ki mi jo narekuje srce, ali naj nadaljujem v smeri, ki mislim da je »varna«…..zavedam pa se, da smo ljudje prevec nagnjeni k ustaljenim potem, ki smo jih navajeni pa ceprav nam niso vsec, saj vsaka sprememba lahko vodi do padca se globlje, tako pa delamo napako, saj brez tveganja ni sprememb in tako nikoli ne pridemo visje….

Hvala za morebitne komentarje!

Lep dan vsem se naprej….

Neja

Mislim, da so to bolj sanje, “da bi mogoce lahko drugace ze v 1. letniku Visoke socialne lahko lazje prisla do zeljenega dela.” Vprašanje, če bi do take službe, ki bi bila res usmerjena v delo, ki te zanima in veseli, sploh prišla takoj po diplomi. Če te to delo res veseli, ga lahko opravljaš tudi prostovoljno. Na tak način boš morda nekoč celo imela srečo in prišla ‘blizu’ temu delu. Za študij (iz veselja) imaš pa tako ali tako čas celo življenje.

Seveda pa je to samo moje mnenje. Mimogrede – študiram na humanistični smeri in se vse bolj zavedam, da morda še dolgo po diplomi ne bom počela tega, kar me na mojem področju dejansko veseli.

Poslušaj svoje srce, sledi svojim idealom. Zelo si mlada in lahko dosežeš še karkoli. Verjami, da za študij nikoli ni prepozno, to lahko rečem zaradi lastne izkušnje. Študirati sem pričela, ko sem bila stara 26. let, prejšnji mesec sem diplomirala. Med študijem, sem sicer bila zaposlena in opravljala delo, ki mi je bilo mnogokrat odveč, vendar cena ni bila prevelika in ni mi žal.

Veliko sreče, upam, da se boš poslušala!!!!

punca sledi svojim sanjam, uresniči jih, saj boš le tako polno in srečno živela. Vsekakor lahkodelaš nekaj kar te ne veseli in greš prek sebe, potlačiš svoje želje in potebe, vendar prej ali slej picurlja na dan mogoče v tej ali drugi obliki, pa lahko sploh ne veš kje in kaj je proble. Dobro veš, vaj bi počela, kje imaš talente in da bi lahko veliko drugim dala.
Mogoče bo v začetku težkov(v smislu soc varnosti ipd) ampak, kot pravijo korajža velja.

Moje mnenje.

LP aleksandra.

PS sama sem že menjala službo in področje dela, ker sem prej počela nakej kar sem morala ne hotela, pa so se začele težave – depresija ipd…

Vsekakor sledi svojim sanjam, ker drugače boš morala do njih po tezkih ovinkih, kot jaz, ki pri 35-ih letih še nisem na cilju. LP Zoya

Na tvojem mestu bi koncala ekonomijo in potem bi se pa vpisala na zelen studij. Ponavadi ti priznajo nekaj izpitov, nekaj moras pa opravljati novih. Ce bos sedaj vrgla pusko v koruzo, potem bo vse delo zamanj. Sicer imas pa tako ali tako le se eno leto in diplomo.

Res hvala vsem za vase odgovore in komentarje!

Sem premislila in se odlocila, da je res bolje, da koncam to visoko poslovno in raje delam sedaj na socialnem podrocju kot prostovoljka (ceprav je to pri mojem delavniku-zjutraj,popoldan,vikendi,prazniki -tezje) in si tako posasi utiram pot v te “sfere”.
Konec koncev je verjetno res, da je potrebna danes samo 7 stopnja, potem pa lahko delas tudi na drugem podrocju, ce le imas pravo voljo in smisel za to.
Pa tudi stara sem ze toliko, da je ze cas, da cimprej zakljucim faks in potem koncno posvetim vso svojo energijo za doseganje zeljenega cilja (dela), saj trenutno se moram ucit, pa se delat in mi hitro zmanjka volje za iskanje bolj primerne zaposlitve. In tako se vsa zadeva ze vlece nekaj casa….

Se to,
prvic sem nekaj napisala na forum in sem dobilo toliko odgovorov…res je interesantno, ko vidis, da je nekaterim ljudem, popolnim tujcem, mar kako se pocutis in ti zelijo pomagati!…..res enkraten obcutek……
Cim vec takih ljudi,a ne !!

No, pa bom se jaz zacela svetovati ljudem, ki imajo taksne in drugacne tezave….bo to moj nov hobi….

Lep pozdrav!

Neja

aleksandra, ali morda lahko kaj več napišeš o tem kako ti je to uspelo zamenjat, kako si zdravila depresijo,iz kakšnega na kakšno področje dela si prešla?

New Report

Close