zamenjava ortodonta
Spoštovani,
zanima me kakšen je postopek zamenjave ortodonta? Ali je možno zamenjati ortodonta v kolikor nisi zadovoljen z njegovimi storitvami oz. delom? Prav tako me zanima, kako je s povračilom stroškov, če si zdravljenje (razen zaključka zdravljenja) že plačal?
Za odgovor se vam zahvaljujem.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
zamenjava ortodonta je vedno možna, če poteka sporazumno med ortodontoma (kadar gre za zdravljenje na račun ZZZS). Če ste samoplačnica, je to še toliko lažje, če le najdete ortodonta, ki je zdravljenje pripravljen nadaljevati. Glede povrnitve stroškov pa je najbolje, da se pogovorite z lečečim ortodontom, saj je nemogoče na daleč soditi o vaši konkretni situaciji. Srečno!
Vsekakor se lahko oglasite v naši ordinaciji za nadaljevanje terapije, čeprav je to za ortodonta precej nehvaležno delo, saj je mnogokrat potrebno zdravljenje zastaviti povsem na novo. Kaj več o vašem primeru vam bom lahko povedal šele po pregledu. Lep pozdrav!
Pozdravljeni.
Bolj konkretno me zanima menjava ortodonta pri zdravljenju otroka (ki je pravkar dopolnil 12 let), zdravljenje pa plačuje zavarovalnica. Ali je dovolj nova napotnica osebnega zobozdravnika (in ali jo sploh lahko zahtevam) in mora osebni zobozdravnik seznaniti starega otrodonta, da je zdravljenje pri njem končano?
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
izbrani zobozdravnik lahko pacientu izda le eno napotnico za ortodontsko zdravljenje s trajnim pooblastilom. Menjava ortodonta je mogoča, vendar le sporazumno in na podlagi dogovora med pacientom oz. starši in obema ortodontoma. Ko se torej dogovorite za nadaljevanje zdravljenja pri novem ortodontu, o tem obvestite lečečega ortodonta. Na podlagi tega dogovora lečeči ortodont novemu ortodontu pošlje vso vašo dokumentacijo, vključno s staro napotnico. Osebni zobozdravnik torej pri tej menjavi nima nobene vloge. Srečno!
Spoštovani,
zanima me ali je v mojem primeru mogoča zamenjava ortodonta, saj ga obiskujem že 15 let, zdi pa se mi, da rezultat še zdaleč ni blizu končnemu, dejstvo je da samih sprememb kljub redni nošnji snemljivega aparata ne opažam. Ortodont, ki ga obiskujem izvaja zdravljenje izključno s snemljivimi zobnimi aparati. Zato me zanima, ali je mogoča zamenjava ortodonta s takšnim, ki bi mi omogočil zdravljenje s fiksnim zobnim aparatom, vendar da kljub temu stroške krije zdravstvo (kot pri snemljivem). Imam pa 21 let.
Za vaš odgovor se vam iskreno zahvaljujem in vas lepo pozdravljam
Pozdravljeni,
stara sem 22 let in fiksni aparat imam od 15. leta. Aparat imam le na zgornjih zobeh, na spodnjih pa 3 pomožne zvezdice. Ortodontka mi sedaj hoče že v tretje sneti aparat ampak nisem zadovoljna z izgledom zob, ker mi sprednja zoba zelo štrlita naprej (ob ugrizu se sploh ne ”dotikata” spodnjih zob). Večkrat sem se že pogovorila z njo o tem da nisem zadovoljna z rezultatom in da nadaljujeva zdravljenje.
Ker še vedno nisem zadovoljna in je stanje po letu in pol še vedno isto (to je potrdil tudi drugi ortodont ker sem šla na samoplačniško drugo mnenje – ta je zobe izmeril in povedal da sprednji zobje zelo odstopajo od normale. Pri njem sem bila 3x v roku leta in pol, ker mi je moja ortodontka v tem času že 2x hotela sneti zvezdice, drugi ortodont je po ponovnih meritvah ugotovil, da sprememb praktično ni-kljub zdravljenju in da po njegovem mnenju zobje niso v ”pravilnem položaju” da bi se lahko aparat snel).
Zanima me, ali še vedno lahko nosim fiksni aparat na stroške zavarovalnice in se prepišem k drugem ortodontu, ali pa moram zdravljenje prekiniti in nadaljevati samoplačniško, kar pa se mi ne zdi ravno prav saj aparat nosim 7 let in redno hodim na preglede ter vzdržujem ustno higieno.
Zanima me še do kdaj stroške zdravljenja krije zavarovalnica, ker mi je ta ortodont rekel, da mi ne more nadaljevati zdravljenja ampak bo moralo vse potekati samoplačniško.
Če bi se dalo mi lahko posredujete kakšno povezavo o zakonih da se še sama pozanimam.
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni,
mi smo meseca maja zamenjali ortodonta; pri novem ortodontu smo na prvem pregledu bili samoplačniško in smo se dogovorili, da bo nadaljeval oz.bolje rečeno začel zdravljenje kajti dosedanji ortodont ni opravljal svojega dela kot bi mogel in so bile že vidne nepravilnosti zato je bilo potrebno takojšnje ukrepanje;
pri starem ortodontu sem dvignila napotnico, sedeva ga je zanimalo kaj je narobe, gladko malo smo odgovorili da pač nismo zadovoljni z njegovim delom in da gremo k drugemu ortodontu, stvar rešena; vzeli napotnico, odnesli k novemu ortodontu in sedaj imamo že tretji pregled in je na seznamu za aparat otrok….
Pozdravljeni,
Imam še eno vprašanje glede zamenjave ortodonta. Nečakinja že od 9 leta dalje obiskuje ortodonta ves čas pridno nosi aparat (resnično sem ga nosila tudi sama , vem da ni lahko vendar je bila zelo dosledna) danes je stara 17 let in njen ortodont ji že dve leti govori, da bo potrebovala drugačen aparat vendar ji ga ne naredi. Sedaj ko je postala srednješolka je zamenjala zobozdravnico, ki ji je izdala novo napotnico (ta zobozdravnica ve, da obiskuje že ortodonta). Povsod kamor smo klicali so nam povedali, da ne more imeti dveh napotnic, nekateri mi cello ne verjamejo, da jo imamo. Mogoče je zdravnica ne bi smela izdati vendar to ni naš problem. Kakor koli običajen odgovor, ki ga dobimo je, da moramo prvi pregled plačati potem pa če se zdravnica oz. zdravnik odloči, da jo sprejme stečejo dogovri o premestitvi. Zmotilo pa je predvsem dejstvo, da so mi vsi dejali tudi, da glede na njeno starost sploh ni več upravičena do obravnave ki jo plačuje zavarovalnica in glede na to, da bi se “prestavila” bi morala zdravljenje plačati sama, oz. če sem prav razumela zavarovalnica to razume kot novo zdravljenje do katerega ni upravičena.
Sprašujem vas ali je to res? Zdi se mi popolnoma nerealno in nesprejemljivo, saj dekle že nekaj let obiskuje ortodonta,in po vsem tem času bi sedaj morali še plačevati. Je to praksa pri nas ali sem imela smolo pri poizvedovanju?
Hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
o pravilih glede menjave ortodonta smo v tej temi že obširno pisali. Ta je možna ob dogovoru z obema ortodontoma in med njima in prenosu vse dokumentacije. Plačilo pregleda v tem primeru ni potrebno. Ni pa mogoče na novo uveljavljati pravice do zdravljenja z novo napotnico. Prvič, ker le ta niti ne bi smela biti izdana, in drugič, ker je vaša nečakinja stara več kot 16 let, saj mora biti prvi pregled pri ortodontu opravljen pred dopolnjenim 16. letom. Srečno!