Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Zamenjava mostička in izruvanje zoba

Zamenjava mostička in izruvanje zoba

Pozdravljeni,

Na zgornji čeljusti imam mostiček in sicer na obeh enkah, na dvojkah in trojkah, torej 6 zob (manjata mi leva enka in dvojka). Mostičke imam zaradi avtomobilske nesreče.

Potrebno bo izruvati enko in zamenjati mostiček. Sedaj me zanima kako poteka postopek?

– Koliko časa traja zdravljenje oz kdaj se lahko po izruvanju natakne nov mostiček?
– Se za vmesni čas dobi provizori zobe?
– kaj krije, če krije ZZZS? Je potrebno doplačilo za keramiko?

Hvala za odgovor,

B.

Pozdravljeni,

seveda dobite začasne zobe. Le-te se poleg tega, da služijo kot diagnostično sredstvo za funkcijo: govor, grizenje, vodenje, za estetiko: dolžina in oblika zob uporabi še za to, da se vam na mestu manjkajočih zob preoblikuje dlesen tako, da bodo bodoči zobje izgledali tako, kot da vam noben ne manjka.
Čakati morate, ker se vam volumen tkiv spreminja, na začetku hitreje, nato počasneje. Dalj kot čakate, manj bo presenečenj potem, ko bo končni mostiček že v ustih. Čakati morate vsaj 6 tednov, več kot 6 mesecev pa že nima smisla.
ZZZS krije plastični most, za kramiko je potrebno vedno doplačati. Doplačilo je levji delež celotne cene, saj stane plastika tudi 5-8x manj.
Za natančnejše informacije o plačilu storitev s strani ZZZS-ja pa se prosim obrnite kar na njih. To je konec koncev njihova služba.
Lp Andreja

Najlepša hvala za hiter odgovor.

Zanima me še ali menite, da bi bil potreben inplantant ali bo dovolj mostiček nataknjen na dvojko in trojko na eni strani in samo na trojko na drugi strani (sedaj mi namreč manjkata samo enka in dvojka, na ostalih imam pa nataknjene, v novem primeru bom ostala še brez enke).

Hvala,

B.

Pozdravljeni,

v vašem primeru ko imate zobe že pobrušene in se gre za estetsko izredno občutljiv predel, implantat ni smiselna rešitev. Raje denar investirajte v dražjo, a lepšo rešitev s polno keramiko.
V vsakem primeru vam priporočam povezati v most tudi že “okronjeno” trojko: morda boste v prihodnosti izgubili tudi dvojko, mostička pa vam zaradi tega ne bo potrebno menjavati. Dvojko se nato odstrani izpod mostička.
LP ANdreja

New Report

Close