Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja zamašen nosek – prehlad

zamašen nosek – prehlad

Oj..
moja mala (4M) ima čist zamašen nosek, pa še kašlja zraven… vročina še ni kritična… ful težko diha seveda in me zanima kako ji lahko pomagam, da bi vso to sluz ven spravila – si tako želim, da bi znala pihniti, pa vem da še dolgo ne bo znala… nalivam jo s fiziološko, a lahko še kaj naredim??
Aja še to – kdaj je treba pri prehladu k zdravniku?? Meni je sestra rekla, da šele če je več kot 3 dni vročina čez 38… torej pri navadnem prehladu ostane samo čakanje, dojenje in crkljanje??
hvala in lep vikend vsem
othello

Tudi mi imamo nahod in zamašen nosek že dva dni. Na srečo pa čopka nima vročine. Jaz sem kupila morsko vodo v razpršilu, pa moram reči, da ne pomaga kaj dosti. Nekje sem prebrala, da pomaga krema oz. kopel iz materine dušice od Justa, ker ga pa trenutno zastopnica nima na zalogi, moram počakati tako dolgo, da ga naroči. Upam, da čim prej.
Pri desetih mesecih še tudi ne zna pihniti ven in komaj čakam, da kihne, da se nosek vsaj malo sčisti. Razmišljala sem že tudi, da bi ji nosek s kakšno vatko podražila, da bi laže kihnila. Če ima kdo kakšno drugo, boljšo idejo, bi tudi jaz prosila za nasvet glede tega.
Ja, pa še to. Opazila sem, da ne zna dihati skozi usta, zato imamo ponoči velike probleme. Nekaj časa smrči, potem vse utihne, potem pa zadnji trenutek začne dihati skozi usta. Tako ne more zaspati in je joj.

ugrava se na previjalni mizici in medtem ko se igra mu med prigovarjanjem najrpej nalijem nekaj kapljic slane raztopine v vsako nosnico, nato pa uporabim aspirator in sluz lepo spraviva ven. Včasih joče, včasih poteče vse igraje, vendar se nosek lepo očisti in mali lepo diha (do naslednje zamašitve, ko spet povoiva postopek).
Zvečer mu zelo pomaga kopel,kopava se skoraj vsak večer.
lepo se pozdravita

Živjo,
pozorna bodi samo na to, da ne bi začela hropet ali da ji ne bi začelo piskat v pljučih. To, kar si napisala, da težko diha, sklepam, da pomeni, da težko diha čez nos?
Pozorna bodi samo na to, da ne bi začela težko dihat zaradi okužbe dihal, kar se opazi takoj – prsni koš se pri vdihu ugrezne, namesto dvigne, otrok pa pospešeno diha in to predvsem s trebuščkom.
Ne mislim te strašit, mogoče sem samo jaz bolj paničar, ker smo letos prvič in od tedaj že 3x izkusili pediatrično zaradi vnetja dihal ob prehladu.
Sestra naj pa reče kar hoče, če je otrok vidno slabši (ne je, je preveč miren, zelo kašlja – da zraven recimo bruha), pa čeprav ima šele en dan ali dva vročino ali pa sploh ne, ga moraš vseeno peljat k zdravniku.

lp, Tjaša

Namaži ga s kremo materine dušice, kopel materine dušice pa redči sekret, okopaš ga v banjici v katero dodaš kopel, nato pa še s kremo namažeš, boš vidla kako pomaga.

Sicer pa oba izdelka uporabljaš tudi preventivno, jaz ju namažem zjutra in zvečer.

lp

zanima me kje jih s kremo materine dušice namažete, jaz sem ga samo enkrat pri šestih mesecih, ko je kašljal, in sicer sem ga zvečer masirala po podplatih. Tako mi je svetovala zastopnica.

Tudi moja je bila parkrat prehlajena – imela je tudi zamašen nosek in sem jo kar odpeljala k zdravniku. Dala mi je fiziološko raztopino ter naročila, naj ji nosek čistim s pumpico, vzglavje sem ji med spanjem malo nadvignila, da je lažje dihala. V lekarni si kupi pumpico za čiščenje noska in ji boš lahko šmrkeljce izsesala.

maži ga spredaj in zadaj po prsih, kjer so pljučni režnji, pa tudi nogice je dobro masirati z njo. Jaz jo uporabljam tudi preventivno, namažem s kremo po kopanju v kopeli materine dušice.

lp

Mene pa zanima, če lahko bolnega otroka z povišano temperaturo tudi kopamo v kopeli z materino dušico?

New Report

Close