Zamašen nosek
Spoštovana dr. Cerar,
v petek sva že govorili po telefonu glede polivanja in AR formule. Nik sedaj pije Novalac AR že od petka in polivanja skoraj ni – edino včasih ko podre kupček in potem ponavadi polije tudi v spanju, ne pa vedno. Zanima me, vaše mnenje glede zamašenega noska – ali je lahko krivo polivanje in ne nahod?
Star bo 10 tednov (korigirano 3 tedne). Ko mu pogledam v nosek, se nič ne vidi, da bi bilo kaj v njem, ampak slišim da težko diha oz. mu v nosku hrope kot da bi smrčal. Enkrat se sliši bolj, drugič manj, sploh pa ima revček težave ponoči, ko se zaradi tega “smrčanja” in težkega dihanja skozi nos precej prebuja. Nosek mu redno (v bistvu kar 5-6x na dan – pred vsakim obrokom) namakam s fiziološko raztopino (Niveine ampulice po 5 ml), pa zelo redko pride kakšen strjen smrkeljček ven (zdaj že 3 dni ni prišlo ven nič, razen fiziološke raztopine), v nosku pa še naprej hrope. Sicer ne izgleda bolan, vročine mu nisem merila, ker na otip ni pretopel, je pa danes kar nekajkrat kihnil.Kako naj mu pomagam? Saj ko je po flaški, ni posebnih težav z dihanjem (pač sliši se, da težko diha, poje pa vseeno vse), problem je pri spanju in to najhuje ponoči, ko se poleg težkega dihanja prebuja še zaradi lastnega glasnega “smrčanja”. Opazila sem tudi, da je danes ponoči očitno malo več polil ali pobruhal – verjetno tudi zaradi težav pri dihanju? Sicer sva od petka po vašem nasvetu na Novalacu AR, ker je zadnji teden po Novalacu 1 precej polival in se tudi ponoči zbujal – zdaj pa se sprašujem, če ni bilo to nočno zbujanje in polivanje posledica zamašenega noska? Fiziološko mu pa res obilno vlivam v nosek, porabim 3-4 ampule (15-20ml), rezultat pa je, kot že rečeno, kakšen strjen smrkeljček pride ven, vendar le nekje 1x vsak drugi ali tretji dan, in pa krčevit jok, včasih pa še malo pobruha.Včeraj smo bili tudi zunaj in medtem ko je nama z možem po prihodu nazaj v stanovanje malo poteklo iz nosu (pa še zdaleč nimava tako zamašenega kot Nikec), njemu pa nič. Se pa težava z noskom vleče že od začetka januarja. Že takrat se je slišalo, da je nosek malo zamašen, ni pa ga motilo pri spanju. Zadnjih nekaj dni pa, kot rečeno, se je poslabšalo in se ponoči zbuja. Zdi se mi, da fiziološka težave omili za kakšni dve uri, potem pa spet stara pesem.
Torej, ali gre vseeno lahko le za zamašen nosek ob nahodu – kjub temu, da ven ne pride ali priteče prav nič? Ali pa bi lahko bilo to, da kljub AR formuli Nik še vedno poliva, pa mleko pač ne pride skozi usta ven, ker je bolj gosto, ampak pride pa do noska, kjer draži sluznico? Mislite, da bi morala do pediatra? Če ni nujno, raje ne bi hodila, saj trenutno razsajajo razni virusi… Raje bi mu pomagala sama, če se seveda da…
Mi pa tole polivanje ni prav nič jasno. Do pred 3 tedni je pil moje mleko in je tudi zmerno polival, pa težav z noskom ni bilo. Potem smo prešli v celoti na adaptirano mleko, pa ga je Aptamil 1 Comformil zaprl in tudi blato je bilo zeleno pa tudi polival je, potem smo šli na Novalac 1, po katerem najprej ni polival, po 4 dneh pa je začel polivat na veliko (tudi 2-3 uri po obroku), Novalac AR mu zdaj zgleda kar ustreza, čeprav, kot rečeno, v spanju še polije. Sem pa upoštevala vaš nasvet in ga hranim na 4 ure po ca. 100-110, včasih 120 ml. Ima pa 4200g.
Pa še to: koliko naj bi tako majhen dojenček spal? Vem, da je to odvisno od posameznika, saj tudi odrasli ne potrebujemo vsi enake količine spanca. Vendar, mislim, da Nik spi premalo. Ponoči spi skupaj kakšnih 5 ur, potem poje in potegne še za kakšne 3-4 ure, potem pa podnevi v zibki sploh noče spati. Na rokah še nekako zaspi, ko pa ga položiš v zibko, pa spanec traja max. 40 minut. No, pridejo pa tudi dnevi, npr. danes in včeraj, ko je dopoldne spal 2 uri in še popoldne 2 uri, pa še to bolj zato (vsaj zdi se mi tako), ker ponoči zaradi zamašenega noska zelo nemirno spi in se prebuja. Kakor koli, zdi se mi, da bi moral podnevi pri tej starosti spati več?
Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Ksenja
Draga Ksenja,
vprašanj je res kar nekaj in jih je večina takih, na katere se ne da odgovoriti z enim stavkom in nedvoumno.
Najprej o polivanju… Nekateri dojenčki so res pravi polivalci – in “packajo” svoja in naša oblačila kar nekaj mesecev. In so nepredvidljivi – polivajo že med hranjenjem, pa takoj po hranjenju, ob podiranju kupčka, pa tik pred naslednjim obrokom. Podnevi in ponoči, skoraj nikoli po “planu”. Če se ob tem redijo, so zadovoljni, nimajo znakov, da so mleko vdihnili, nimajo znakov za pomembnejšo bolezen prebavil (torej takšnih težav, ki zahtevajo stalne obiske pri zdravniku ali celo sprejem v bolnišnico), niso potrebni NOBENI ukrepi in polivanje (nekateri rečejo celo bruhanje) mine samo po sebi po nekaj mesecih, najkasneje v času, ko začne malček jesti gostejšo hrano. Seveda vmes poskušamo marsikaj – dvigujemo vzglavje, polagamo na desni bok, fanatično podiramo kupčke, gostimo mleko z vsem možnim, menjamo vrste adaptiranega mleka. In ni vrag, da ena od opcij pomaga (običajno je to tista zadnja v vrsti neuspešnih poskusov, praviloma pa ni ista pri vsakem od polivalčkov, celo v isti družini ne).
Zamašen nosek – tudi ena najpogostejših težav v tem letnem času. Seveda je lahko tudi posledica polivanja – ko gre nekaj mleka (bolj ali manj sesirjenega) tudi čez nos. Zlasti pri prezgodaj rojenih, kjer so tudi zaradi oblike noska nosni hodniki ožji kot pri donošenih. Obstaja pa kup drugih razlogov za otečeno sluznico – od presuhega zraka (centralna kurjava) do okužb, zlasti z virusi (v Sloveniji je trenutno kar nekaj virusov zelo aktivnih, tako zloglasni RSV kot mnogi drugi prehladni virusi). In ker specifičnega (torej na vzrok usmerjenega) zdravljenja ni, vam ostane le “zalivanje s fiziološko raztopino” (kateregakoli proizvajalca, lahko raztopino pripravite tudi sami – deciliter vode in nekaj zrn soli). Kapljice za prehlad (npr. Operil, Benil) so le za prvo pomoč ob tako otekli sluznici, da otrok ne more piti – delujejo preko krčenja žilic v nosni sluznici: s tem, ko se zmanjša pretok preko žilic, se zmanjša tudi oteklina sluznice in izcejanje, a tudi prehrana sluznice, ki lahko po kakšnem tednu neustrezne uporabe kapljic celo odmre!
Kihanje je pri dojenčku način, kako si očisti nosek – in ni nujno znak prehlada ali opozorilo, da otroka zebe.
Nočno zbujanje, smrčanje? Sploh ni nujno, da je povezano z noskom. Večina “bivših” nedonošenčkov se v tej starosti prične zbujati, ker jim je prevroče. Poskusite zmanjšati temperaturo sobe, kjer spi (na največ 20 stopinj), povečajte vlažnost (pa magari z loncem vode na radiatorju).
Dolžina spanja pri dojenčku? Ni pravila – nekateri so zaspanci in spijo vso noč, pa še dvakrat čez dan (blagor staršem teh otrok, moji niso bili te vrste), drugim je dovolj 5 ur čez noč (z nekaj prekinitvami…), čez dan po par minut, morda še to v avtu, na sprehodu… Starši otrok tega “tipa” smo se za tolažbo prepričevali, da tako malo spijo inteligentni otroci – in neprespani trpeli tja do 2., 3. leta starosti otroka.
Vaša vprašanja se torej tičejo težavic, ki s(m)o jih imele, jih imajo in jih bodo imele mame dojenčkov (tako prezgodaj rojenih kot donošenih) in ki so zoprne, “frustrirajoče” za okolje, a nenevarne in je agresivnejše zdravljenje nepotrebno in neprimerno. Prepričana sem, da se boste čez kakšno leto ali dve z nasmeškom spominjali tele svoje stiske – pač pa bodo prišle kakšne nove težave, pa nov družinski član… Mame mora vedno kaj skrbeti.
Pozdrav Niku in vsem domačim,
Oh, draga dr. Lili, kako znate lepo pomiriti. 🙂 Zdaj bi pa tisto pisanje, ki sem ga odposlala sekundo preden sem prebrala vaš odgovor, kar preklicala. 🙂 Ja, saj vem, da se večina mamic nedonošenih pa tudi donošenih srečuje s temi težavami… Danes sem moža poslala po vlažilec zraka, ker z mokrimi brisačami na radiatorju in loncem vode pridemo komaj nekaj čez 30% vlažnost… Pa imamo radiator na minimum, toliko, da je ozračje malo prijetnejše oz. da ni popolnoma hladno, pa tudi zračimo redno. Morda bo pa pomagalo… Bojim se le, da bi šlo za težave povezane z refluksom in da ne bi bile pravočasno odkrite in bi bile kakšne posledice…
Povejte, naj zaenkrat kar vztrajam na Novalac AR?
Res 100x hvala za odgovore!
Prepričana sem, da Nikove težave niso posledica refluksa. In da bodo kmalu minile (samo da mine obdobje prehladov in centralne).
Bi pa vztrajala na Novalacu AR, za Nikovo rast in razvoj je povsem enakovreden ostalim (morda v reklamah bolj hvaljenim) nadomestkom maminega mleka.
Lep pozdrav,
Kaj pa zaletavanje in dvigovanje, kot da bo zdaj zdaj bruhal? To se je pojavilo pred kakšnim tednom… Kar pa se tiče nespanja v zibki oz. spanja v naročju – danes mi je spal v naročju 2 uri in naenkrat je obraz skremžil, začel usta premikati kot da žveči nekaj groznega, zakašljal ker se mu je zaletelo in potem polil ter zajokal in se prebudil – mislim, da je to razlog za kratkotrajno spanje v zibki, no, zagotovo pa je mamino naročje napram zibki zakon in mali to že ve. 🙂 Kot rečeno, polival je od vsega začetka, nikoli pa se ni kremžil ob tem, se zbujal ali celo jokal. Se opravičujem, da težim, ampak na internetu najdeš marsikaj, kar te prestraši, lahko tudi po nepotrebnem. Čeprav moja izkušnja z internetom je zelo pozitivna, ker če ne bi na internetu zasledila, da srbečica po telesu (brez kakršnih koli izpuščajev ali rdečice) lahko pomeni gestacijsko hepatopatijo, te težave ginekologu zagotovo ne bi omenila niti ne bi šla k splošnemu zdravniku (vsaj ne po nekaj dnevih) ampak bi si skušala pomagati sama ker bi mislila da gre za suho kožo. No, pa je bila res hepatopatija, sledil je CR v manj kot 1 tednu, saj so vrednosti jetrnih encimov v manj kot 1 tednu narasle iz ca. 4 oz. 7 na skoraj 20. Moje počutje pa je bilo ves čas odlično in tudi srbečica je do carskega reza že ponehala… Še dobro, da premoremo tako požrtvovalne zdravnike kot ste vi in npr. dr. Pušenjak, ki so pripravljeni odgovarjati in miriti najprej nosečnice in potem mamice. Zavedam se, da sem zagotovo preveč panična, kar je posledica vseh peripetij v nosečnosti… Zato prosim ne zamerite da vrtam z vprašanji…
Lep pozdrav!
Draga Katja,
tudi zaletavanje in dvigovanje z izrazom “gnusa” na obrazu je pri dojenčkih zelo pogost pojav. In je mame kar groza, ko otroci tisto, kar je prišlo iz želodčka, pogoltnejo nazaj. Seveda je to pravi refluks, saj teče iz želodčka nazaj proti ustom – a danes vemo, da ni bolezenski refluks in da praviloma mine z uživanjem goste hrane. In če ni drugih težav, o katerih je bilo več napisanega v najinih prvih pogovorih, samo mirimo starše.
Kar se tiče kremženja med spanjem – verjetno bi bili zelo presenečeni (da ne rečem razočarani), če bi opazovali obraz svojega dragega (hmmm, mislim na moža, ne na Nika). Poleg nasmihanja (morda ob misli na slastno večerjo, ki jo pripravljate ali pa na košarko s prijatelji) bi že v prvi uri zaznali vse možne grimase. Pa ne bi bile odraz bolezni ali spahovanja. Vsi ljudje imamo več faz spanja – ena je še posebej aktivna, sanjamo, se kremžimo, brcamo, zavijamo z očmi, nekateri imajo celo govorne vaje. Pa potem, ko se zbudijo(mo), o tem ne vemo ničesar in bi dali roko v ogenj, da smo globoko in mirno spali. In novorojenčki, dojenčki prav tako (ali še bolj intenzivno) doživljajo to fazo spanja (imenujemo jo REM faza – “rapid eye movement”).
Internet ima svoje dobre in slabe lastnosti. O slednjih kdaj drugič, da me moderator ne brcne s foruma.
Pozdrav,