Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Že od začetka poletja me muči zamašen nos, ampak samo v ležečem položaju

Že od začetka poletja me muči zamašen nos, ampak samo v ležečem položaju

Pozdravljeni

Pred meseci sem se na vas obrnil že zaradi rinoseptoplastike. Kljub vašemu priporočilu obiska pri ORL specialistu še nisem opravil.

Zdaj pa k težavi: Že od začetka poletja me muči zamašen nos, ampak samo v ležečem položaju. Najprej sem mislil, da je kakšna viroza ali alergija, ampak nisem imel nobenih drugih simptomov (nisem kašljal, grlo me ni bolelo, ni bilo vročine). Te težave so se občasno pojavljale tudi prej, ampak ne tako pogosto in ne vsak dan. Ko stojim, hodim, sedim, lahko diham skozi nos, čeprav tudi ni tako, kot bi moralo biti, ampak je še znosno. Ko pa se uležem, pa se nos zamaši. Sicer ne popolnoma, gre še nekaj zraka skozi nosnici, ampak je potem izdih otežen oz. praktično nemogoč. Zelo neprijetno, ker ne morem zaspati. Pred poletjem se je vsa zamašenost “prenesla” na spodnjo nosnico (če ležim na boku) in sem skozi zgornjo lahko dihal. Zdaj pa sta obe nosnici zamašeni. Torej skozi nos med spanjem ne morem dihati. Takoj na začetku sem že začel z dekongestivi, a sem po tednu dni prenehal z uporabo. Nato sem poskusil BNO. Deloma je pomagalo. Vmes sem še občasno (ne vsak dan) uporabil dekogestive, ampak samo takrat, ko se nos ni odmašil. Poskusil sem tudi s hipertonično raztopino morske vode. Tudi ta je pomagala le deloma. Na začetku septembra pa sem spet začel z dekonegstivi, ker nič drugega ne pomaga več. Uporabljam ga enkrat na dan, torej zvečer, ko grem spat. Vem, da ga že jemljem predolgo. Težave se stopnjujejo, saj je tudi v sedečem in stoječem položaju nos bolj zamašen. Bojim se, da je to posledica predolge uporabe dekongestivov. Sploh ne vem več, kaj lahko storim. Ali je še kaj drugega, kar bi mi odmašilo nos, da prekinem s dekongestivi?

Hvala in lep pozdrav!

 

Pozdravljeni,

nos se lahko odmaši z minimalno invazivnim postopkom, radiofrekvenčno (RF) mukotomijo spodnjih nosnih školjk vlokalni anesteziji (op. poseg).

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni še enkrat

Bil sem pri ORL specialistu, ki me je tudi operiral (korekcija nosnega pretina).  sluznica izrazito pordela in nabrekla. Večji spodnji školjki, še zlasti leva. Pretin zadebeljen. tudi nekaj goste sluzi, ki se je pocejala v epifarinks.

Zdaj pa k vprašanju. Glede povečanih spodnjih školjk mi specialist ni nič povedal. To sem prebral šele v izvidu. Ali se bodo tudi normalizirale s to terapijo (kar se tiče dihanja, je že precej boljše)? Ali bo potrebna operacija?

Hvala in lep pozdrav

 

Pozdravljeni,

vaši spodnji školjki se bosta normalizirali šele takrat, ko boste popolnoma opustili dekongestivne kapljice, za katere ste napisali, da jih res že predolgo uporabljate. To imenujemo medikamentozni rinitis, vnetje sluznice nosu zaradi zdravil. Enako velja, da ne dajajte v nos nobenih tujih snovi razen predpisanih zdravil.

Nobena zdravila žal v primeru zlorabe dekongestivov (ali vdihavanja tujih snovi v nos) ne pomagajo. Pomaga samo opustitev.

Lahko poskusite z mrzlo fiziološko raztopino iz hladilnika.

Lp

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni

Hvala za vse odgovore, a imam še nekaj vprašanj. Naj omenim, da sem z uporabo dekongestivov popolnoma prenehal. Tri dni je bilo mučno, a nato se je k sreči stanje hitro izboljšalo. Zdaj sem na kortikosteroidih. Še vedno (od pregleda dalje) jemljem najvišji dovoljen odmerek. Kljub temu se mi še vedno občasno zamaši (predvsem v ležečem položaju in samo doma). Sicer ne popolnoma, ampak predvidevam, da bi moral biti v tem času že povsem ok. Ali pač? Ali je morda narobe to, da si tik pred vpihom kortikosteroida splaknem s fiziološko? Se morda kortikosteroid zaradi fiziološke slabše “absorbira” v sluznico?

Drugo vprašanje je, da mi je ORL specialist diagnosticiral alergijski rinitis, in ne medikamentozni. Ali se lahko samo na podlagi endoskopije loči, katero vrsto rinitisa imam?

Skrbi me tudi, da sem alergičen na mačke, ki jih imam doma. Obe sta v hladnejših časih raje v hiši kot zunaj. Imam tudi hišnega psa, ki pa je hipoalergene pasme in pušča minimalno število dlak, medtem ko mački puščata kar veliko dlak. Je možno, da imam težave zaradi mačk?

Hvala in lp

 

 

Pozdravljeni,

 

Naj omenim, da sem z uporabo dekongestivov popolnoma prenehal. Tri dni je bilo mučno, a nato se je k sreči stanje hitro izboljšalo. – Imate srečo. Običajno to traja več tednov (cca 3 tedne)

 

predvidevam, da bi moral biti nos v tem času že povsem ok. – Žal ne vem, kdaj ste bili operirani v nosu in na kakšen način (odprta ali zaprta rinospetoplastika / endoskopska septoplastika?)

 

Ali je morda narobe to, da si tik pred vpihom kortikosteroida nos splaknem s fiziološko? Se morda kortikosteroid zaradi fiziološke slabše “absorbira” v sluznico? Ne

 

Drugo vprašanje je, da mi je ORL specialist diagnosticiral alergijski rinitis, in ne medikamentozni. Ali se lahko samo na podlagi endoskopije loči, katero vrsto rinitisa imam? Večinoma da. Pri medikamentoznem  rinitisu se vidijo pikčaste spremembe  na septumu, v primeru uporabljenega dekongestiva na dan pregleda sluznica sploh ni pretirano debela.  Seveda pa se zanašamo tudi na trditve bolnika in predpotavljamo, da so resnične. Edino za vdihavanje tujih snovi (kokaina) običajno priznanja ne dobimo.

 

Skrbi me tudi, da sem alergičen na mačke, ki jih imam doma. Obe sta v hladnejših časih raje v hiši kot zunaj. Imam tudi hišnega psa, ki pa je hipoalergene pasme in pušča minimalno število dlak, medtem ko mački puščata kar veliko dlak. Je možno, da imam težave z nosom zaradi mačk? Da

 

Predlagam kontrolni pregled pri operaterju, da naredita plan za nadaljevanje zdravljenja.

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close