Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Zamaščenost jeter

Zamaščenost jeter

Pozdravljeni,

Oče je priše danes od svojega splošnega zdravnika. Postavil mu je diagnozo “zamaščenost jeter”. Povedati moram še to, da oče ni nikoli kadil ali užival alkohol, dopolnil pa je 63 let. Sedaj pa me zanma kaj je to sploh zamaščenost jeter, kako se to zdravi, kaj predstavlja to za očetov organizem? Ali s tem živš normalno, kvalitetno življenje? Črmu se bo moral odpovedati?
Prosim za čim več informacij, za kar se vsem lepo zahvaljujem.

Toni

Spoštovani!

“Zamaščena jetra” ali po latinsko “steatosis hepatis” sta besedi, ki jih pogosto preberemo na ultrazvočnih izvidih trebuha. Ker bolnika pogosto obravnavamo, ne da bi mu razložili pomen “te masti” se veliko ljudi upravičeno prestraši. Pomembno pa je, da ne gre za nobeno resno bolezen. Pri tistih, ki niso čezmerni pivci alkoholnih pijač, gre le za lepotno napako, le da se ta ne nahaja na koži, ampak v notranjosti telesa.
Vsekakor pa svetujemo uživanje čim manj ocvrte in mastne hrane ter jajc in mleka (pri tem je potrebno na oznakah živil pogledati tudi podatek o deležu skritih maščob). Takšen način prehranjevanja je seveda koristen za vse in ga v Sloveniji premalo upoštevamo, saj raziskave kažejo, da pojemo za tretjino več maščob kot v državah, ki so osveščene glede dejavnikov tveganja za razvoj srćnožilnih bolezni.

Lepo vas pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

Spoštovana,

Hvala za odgovor , ravno to me je zanimalo kaj s prehrano ali je potrebna kakšna dieta.

Še enkrat hvala,

Toni

New Report

Close