Žalost ob zbujanju
Pozdravljeni. Že nekaj časa opažam, da takoj ko se zbudim sem brezupna, žalostna da mi gre na jok, obupane misli nastopijo. Imam negativne misli, spomine, občutek da sem na tleh in jezna na najbližje, obupana. Zvečer pred spanjem pogledam rada kaj smešnega na YouTubu, da zaspim s pozitivnimi mislimi. Vse se spremeni takoj, ko spijem jutranjo kavo in prižgem cigaret. Pridejo pozitivne misli, rešitve na misel in dan se začne. A pred tem živim v občutku brezupa. Imam 41 let in moje življenje ni kot bi si jaz najbolj želela, ampak mislim, da tudi marsikdo od vas nima življenje kot bi si sam želel in ne doživlja jutranjih napadov obupa, žalosti, krivde in jeze. Otrok nimam, ker si jih ne želim. Kakšno je vaše gledišče ali izkušnje z jutranjim prebujanjem? Hvala.
Pozdravljeni!
Glede na to kar opisujete, bi rekel, da gre za podzavestne vsebine, ki trkajo na vašo duševnost. Čustva ni dobro potlačiti, ampak jih odpirati in predelovati. Verjetno v preteklosti niste imeli prostora za predelavo določenih dogodkov in čustev ter se zato pojavljajo simptomi brezupa, joka, negativne misli, jeza itd. kot posledica nepredelave.
Kava in cigareti lahko povzročita lagodje oz. odmik od nelagodja. Na takšnem principu delujejo odvisnosti – ko se umaknemo pred težkimi občutji s pomočjo substance (alkohol, droge, cigareti, kava..) ali z nesubstančnimi odvisnostmi (npr. igre na srečo, adrenalinski športi ali aktivnosti, odvisnosti v odnosih itd.) na delovanje možganov.
Moj predlog bi bil, da si poiščete primerno psihoterapevtsko pomoč, kjer boste imeli prostor za predelavo.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj