zalivanje vrta
Živjo!
Ena čist frišna vrtičkarica… Sem z letošnjim letom dobila v najem vrt, cca 150m2. Ta vrt je med privatnimi hišami (redka poseljenost) in ni v bližini lastnika. Tudi od mene je oddajen cca. 15min hoje.
Zanima me, kako je z zalivanjem poleti? Kakšne so vaše izkušnje/ predlogi?
Poleti naj bi vrt v hudi vročini zalivali cca.2x na teden. Kje dobiti vodo (živim v bloku- naj jo natankam izpod pipe in tovorim z avtom ali kako?)
Hvala za odgovore.
Živjo.
Predlagam, da se čimbolj izobrazi v naravnem oz. permakulturnem vrtnarjenju, tudi pri nas se že veliko govori o tem po različnih forumih. Tudi nekaj dobrih knjig na to temo je.
Če spretno vrtnariš, je potrebno precej manj vode.
Morda lahko na parceli kako ujameš kak sod vode, kadar dežuje, za nekaj zaloge. Prav pride kakšna mini strehica z žlebom, pa tudi za spravilo orodja. Če boš vsakič vlekla vse s seboj, se boš hitro naveličala. Voda bo pa itak pretežka. Z 10 L vode, ki tehta 10 kg, ne boš zalila nič. Še 100 L vode (10 kanglic) imaš le za enkrat zalit v suši, pa še to bolj malo.
Zato ti svetujem, da pametno pokriješ vsak obdelan košček zemlje pred izsuševanjem z odpadno travo, senom, slamo, listjem, koprivami, gabezom, steljo, raznim zelenjem, ostanki rastlin, kar dobiš, vsaka zastirka je dobrodošla. Ko poseješ seme, le rahlo na tenko pokrij, okoli sadik pa kar korajžno. Boš videla, kako se izplača.
Pa usmeri se v pridelavo takih rastlin, ki rabijo manj vode in v pridelavo čimprej spomladi in bolj proti jeseni. Takrat lahko marsikaj pridelaš.
Srečno!
Miranda