Zaletelo med antibotikom
Pozdravljeni,
sin je star 1 leto in šest mesecev. Zaradi vnetih ušes mu je pediatrinja predpisala antibiotik Hiconcil, 3,6 ml na osem ur. Dajala sem mu ga po plastični brizgi, ki je bila zraven.
Sicer je antibiotik rad jedel, tako da glede tega ni bilo težav. Se mi je pa tretji dan jemanja pripetila nezgoda – ko sem mu popoldan – sedel je v stolčku – iztiskala antibiotik v usta, sem mu iztisnila preveliko količino naenkrat in se mu je zaletelo. Zdaj pa me skrbi, da je antibiotik vdihnil (tako kot se ti zaleti npr voda in jo potem izkašljaš) in da bo imel zaradi tega dolgoročne zdravstvene posledice s pljuči.
Kaj menite, so moje skrbi upravičene? Če so, ali lahko karkoli storim?
Hvala in lp
Se opravičujem, zaradi tehničnih težav sem šele danes lahko odprla vaše vprašanje.
Prav nobene posledice ne bo – očitno ima vaš fantek odličen zaščitni refleks, ki je sprožil kašelj in pomembne količine antibiotičnega sirupa v spodnjih dihalih (kaj šele pljučih) sploh ni bilo. Poleg tega imajo dihalne poti in sama pljuča kup mehanizmov, kako zamejiti in izločiti tujek (kamor teoretično sodi tudi antibiotični sirup). In še zadnje: vsi sirupi za otroke so tehnološko pripravljeni tako, da tudi takšne manjše aspiracije niso povezane s pravim “aspiracijskim sindromom” (kot npr. pri masivni, obsežni aspiraciji želodčne vsebine in mleka).
Upam, da ste že zdravi in bo tale odgovor morda koristil le kakšni drugi, podobno zaskrbljeni mami!